Høyt utdannede tar sjeldnere kontakt med legen

Ikke sosialt akseptert å søke hjelp, mener forsker.

LEGEVEGRING:  Har du studert ved universitet eller høyskole? Da er sjansen stor for at du oppsøker legen sjeldnere enn de uten utdanning. 
Foto: Scanpix
LEGEVEGRING: Har du studert ved universitet eller høyskole? Da er sjansen stor for at du oppsøker legen sjeldnere enn de uten utdanning. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn med høy utdannelse vegrer seg mer for å kontakte legen enn de med lav utdannelse, viser ny forskning. En studie ved Universitetet i Tromsø viser at folk med universitetsutdanning ikke ville kontaktet lege dersom de hadde kraftig hodepine, veldig sår hals, alvorlige søvnproblemer eller sterke ryggsmerter, skriver Universitetet i Tromsø på sine hjemmesider.

- Hvorfor det er slik, vet vi ikke, sier Olaug Lian, førsteamanuensis i samfunnsmedisin ved UiT.

Vil stole på egne evner Studien er basert på intervjuer med 1.435 voksne personer over 25 år.

- Svarene vi har jobbet med viser holdninger, ikke handlinger. Vår tolkning er at det ikke er så sosialt legitimt å ha universitetsutdanning og si at du kontakter lege. Normen er at man skal klare seg selv og stole på egne evner. Dette gjenspeiler seg i resultatene våre, sier Lian til UiT.no.

Et mer realistisk syn Hun mener også at de med høyere utdannelse har et mer realistisk syn på hva legen faktisk kan hjelpe dem med.

- De med lav utdannelse kan kanskje ha større tro på at kontakt med en lege kan hjelpe dem, mens de med høy utdannelse føler seg kanskje mer trygg på at de klarer å innhente nødvendig informasjon og at de selv kan vurdere den, sier Lian til UiT.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer