Hudormene er kommet for å bli

Hudormer er de aller fleste plaget med fra tid til annen.

RENT HOLDER IKKE: Hudormer skyldes ikke dårlig renhold, slik som så mange tror. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
RENT HOLDER IKKE: Hudormer skyldes ikke dårlig renhold, slik som så mange tror. ILLUSTRASJONSFOTO: ThinkstockphotosVis mer

Hudormer er noe folk i alle aldre har. Med riktig behandling kan du få dem fjernet, men uheldigvis vil de alltid komme tilbake. Hvorfor oppstår egentlig disse hudormene?

Marthe Øyan, hudterapeut og medeier av Lade Allé hudklinikk. Hun forklarer til Kvinneguiden at talgkjertlene i huden skiller ut naturlig fett som kalles sebum som smører håret ditt og huden din.

- Hvis kroppen produserer for mye fett og døde hudceller, hoper disse stoffene seg opp i utførselsgangen og tetter den igjen slik at hudormer oppstår.

- En hvit liten kvise som ligner en liten prikk kommer til overflaten uten helt å komme seg seg ut. Disse kan man ofte se på kinnbein.

Sorte hudormer En annen type hudorm er åpen, denne kommer seg ifølge Øyan ut på hudoverflaten, men blir ofte sort på grunn av oksidasjon.

- De sorte hudormene ser man ofte på nese og hake. Overproduksjon av sebum vil gi en fet og glinsende hud da sebumet rett og slett "renner over" utførselsgangen på huden.

Hudterapauten påpeker at årsakene til den økte produksjonen av sebum, som igjen kan føre til kviser og fet hud er noe man ikke kjenner direkte til.

Årsaker til hudormer - Hormoner (spesielt testosteron), bakterier, noen medikamenter, arv og stress kan alle være mulige årsaker til hudormer, forklarer Øyan.

- Tidligere trodde man at noe mat kunne utløse hudormer/kviser, men dette har man gått mer bort i fra da det viser seg å være veldig individuelt. Sukker er derimot noe som kan gi mer fet hud hos enkelte.

Hudhormer skyldes ikke dårlig renhold Hudterapauten understreker at hudormer ikke skyldes dårlig renhold som mange tror.

- Det å skrubbe huden for hardt og for ofte med for eksempel kornpeelinger, eller å bruke for sterke renseprodukter kan gi hudirritasjon og gjøre vondt verre.

- Du bør ikke klemme på hudormene, det kan gjøre porene større og du kan få arr.

Øyan påpeker at det er viktig å oppsøke en hudpleier for å få riktig veiledning i det store mangfoldet av produkter som finnes der ute.

- Selv om venninnen din bruker et kjempefint hudprodukt for sin hud, kan det være helt feil for din hud.

Forebygge hudormer Madeleine Solum er kosmetisk sykepleier ved Oslo hud- og laserklinikk. Hun forklarer til Kvinneguiden at hudormer kan forebygges med en god rens morgen og kveld, gjerne med syrer(glucolsyre) for å få åpnet porene slik at smuss og bakterier blir renset ut.

- Skrubb huden 1-2 ganger i uken for å få fjernet døde hudceller. Produkter med Salisylsyre, gjerne såkalte T-pads som er tilpasset T-sonen. Salisylsyre løser opp fett, så er et viktig hjelpemiddel.

- Andre forslag er evnt kombinasjon med hjemmeprodukter og lette overflatiske kjemiske peelinger som strammer opp huden og er exfolierende.

Solum understreker at vasking av sminkekoster etter bruk er også viktig, da det setter seg ekstremt mye bakterier i sminke og deretter kostene.

Hudormer kan bety dette - Det er ikke noen form for forskning som kan vise til at hudormer har noe relasjon med sykdommer/tilstand, påpeker Solum.

- Nå er jo hudormer forstadiet til akne og kan selvsagt utvikle seg til hudtilstanden akne hvis det ikke behandles og det skjer en betennelsesreaksjon. Går hudormene over til akne, har forskning vist at det kan være en ubalanse i forhold til østrogen og testosteron nivået i kroppen.

Stress kan også i følge sykepleieren være en utløsende faktor, det på grunn av visse stresshormoner(fks adrenalin, kortisol) som kan øke talgproduksjonen.

Hudormer trenger også behandling hjemme Marthe Øyan forklarer til Kvinneguiden at det er mange som kaller seg hudpleiere uten å ha utdanning innen faget.

- Vi ser flere "homepartys" med "hudpleiekonsulenter", men det er viktig å vite at de fleste ikke er utdannet innen hudpleiefaget.

- En hudpleier kan hjelpe deg med å fjerne de overfladiske hudormene på en skånsom måte midlertidig, men man må gå jevnlig til behandling for å holde huden i sjakk.

Hun understreker at riktig hjemmebehandling er like viktig.

- Du blir aldri kvitt talgkjertlene, de skal være der og beskytter huden, men man kan redusere sebumet betraktelig med behandlinger med glycolsyrer og/eller salisylsyrer.

- Jeg anbefaler behandlinger med kjemisk peel med glycolsyrer fra Elixir Cosmeceuticals, en effektiv medisinsk hudpleieserie utviklet av to norske hudleger.

Les også:

Derfor er flaskevann datostemplet

Derfor stinker ånden din om morgenen

Faren er stor for at du har én av disse sykdommene

Så lett får du fotsopp

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

LITT EKKELT: Slik ser faktisk en hudorm ut, i særs forstørret utgave. Ønsker du kanskje å bli kvitt dem nå? FOTO: Wikicommons/Bryancalabro
LITT EKKELT: Slik ser faktisk en hudorm ut, i særs forstørret utgave. Ønsker du kanskje å bli kvitt dem nå? FOTO: Wikicommons/Bryancalabro Vis mer