HUMMER: Svein Inge Fosse med et levende fem kilos eksemplar av ekte norsk hummer. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
HUMMER: Svein Inge Fosse med et levende fem kilos eksemplar av ekte norsk hummer. Foto: OLE C.H. THOMASSENVis mer

Hummeren deles levende før du spiser den som en japaner

Smaker som den er laget av verdens beste kokk.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

BREMANGER (Dagbladet): Stettfatet på Knutholmens brygge er overfylt av hummer, sjøkreps, krabbeklør, reker, og i midten skinner tre kamskjellmuskler vendt i smør.

Hummeren er delt levende og stekt på samme ferske vis som du tror at bare japanske mesterkokker gjør det.

Hummeren har gått i egne kar sammen med torsken på brygga.

I ly fra havet Majonesen og aïolien er laget på kjøkkenet.

KALVÅG: Et levende stykke kystkultur. Mange av de gamle sjøhusene er restaurert for overnatting. 
Foto: OLE C.H. THOMASSEN
KALVÅG: Et levende stykke kystkultur. Mange av de gamle sjøhusene er restaurert for overnatting. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Sjøkrepsen, eller Nephrops norvegicus, og de andre representantene fra havet kommer fra fiskemottaket tvers over vågen.

Og vågen, den er av det aller stilleste slaget, helt i ly fra havet noen hundre meter i motsatt retning.

Her har det vært folk siden vikingtida, og her er fortsatt et levende kystsamfunn.

Hvit italiener Far og sønn Fosse presenterer sin stolthet, med følge av en hvit italiener: Roero fra Piemonte, laget av druen arneis.

Vinen er på flaske med egen etikett og bærer navnet Sendingen. Den passer maten på alle måter, både smaken, navnet og etiketten.

Alternativet er husets eget øl, Knutholmer, et hveteøl brygget av Kinn Mikrobryggeri i Florø, krydret og laget for å passe til sjømaten.
  Prisvinner Lokalmiljøet og ringvirkninger har vært drivkraften til kjøpmannen, som har pløyd all fortjeneste tilbake til det som nå består av en blanding av restaurerte sjøhus og nybygg i samme stil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

KNUTHOLMEN: Stettfatet bugner av norsk hummer, sjøkreps, krabbe, reker og kamskjell. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
KNUTHOLMEN: Stettfatet bugner av norsk hummer, sjøkreps, krabbe, reker og kamskjell. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Svein Inge Fosse er levende opptatt av alt som skjer rundt ham.

I så stor grad at det har vanket priser: Én for ivaretakelse av bygningsmiljø, én for nyskaping og næringsutvikling.

Ganefart 2006 Knutholmen var regional vinner av Ganefart i 2006, og gjestehavna ble kåret til den nest beste i Norge i 2010.

Det begynte med dagligvarebutikken. Nå har de hotell, sjøbuer og restaurant.

- Vi samarbeider med alle bedriftene her, forteller Fosse energisk.

KNUTHOLMEN. Grafikk: Kjell Erik Berg
KNUTHOLMEN. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer

En cicerone som viser fram fiskemottaket på en måte som om det skulle være et levende museum.

Og er du glad i sjømat, er det i alle fall en attraksjon.

Levende  hummer Sønnen Jan Fredrik er kokkeutdannet og har tatt steget fra kjøkkensjef til daglig leder for serveringsbedriften med restaurant og møtelokaler.

- Du skal smake hummersuppa vår, forklarer han.

- Den er laget på skall og levende hummer.

Suppa serveres med kamskjell og en god bit hummerkjøtt, nesten et lite måltid i seg selv og ulikt det meste med samme navn.

«Billig Bocuse» - Den er ikke ulik den du får hos Paul Bocuse (Regnes som en av de beste kokkene i vår tid, red. anm.), men den koster 400 kroner, forteller han.

Her ute mot havet koster den 135 kroner og er en opplevelse som resten av maten.

Fersk fisk, som breiflabb og torskeloin - ryggfilet av torsk, servert etter alle kokkekunsters regler, er med på å sette Knutholmen på det ypperste matkartet i Norge.
  Halvtime i båt - Mange kommer ut hit for å fiske, forteller senior Fosse.

At lokale bedrifter er flinke til å bruke stedet hele året, gjør at det er liv laga for helårsdrift.

- Vi har også folk fra Oslo som holder møter her. Det tar bare en halv time fra jeg henter dem med båt på flyplassen i Florø, til de er på land her, sier han.

UER: Kevin fra England sløyer uer på fiskemottaket, i en fart vi andre bare kan drømme om. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
UER: Kevin fra England sløyer uer på fiskemottaket, i en fart vi andre bare kan drømme om. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Turistene er for det meste norske.

Aktivitetsferie Bremanger har egen bok med turforslag. Turkartet «Bremanger fra hav til bre» viser deg veien.

Padling med havkajakk er en annen populær aktivitet.

I tillegg kan Knutholmen by på bildekunst og kunsthåndverk.

Designer Pamela Dunbar viser sine strikkekolleksjoner og har en damenes «godtebutikk» fylt med smykker og tilbehør.

KNUTHOLMER: Daglig leder Jan Fredrik Fosse heller opp Knutholmer i glass spesiallaget for ølet og stedet. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
KNUTHOLMER: Daglig leder Jan Fredrik Fosse heller opp Knutholmer i glass spesiallaget for ølet og stedet. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Hun leier også ut sykler om du er i tråkkehumør.

Innendørs sandstrand Om sola uteblir, huden er bleik og kroppen i ulage, er det også håp.

I vågen er det spa med innendørs sandstrand og solarium i solstoler.

Her kan du masseres og behandles og sitte både ute og inne i boblebad.

Vi reiser gjerne tilbake til Knutholmen - bare for maten.