OFTE PÅ TUR på KVALØYA: - Jeg går ofte turer og trener to ganger i uka. Hjertesvikten hemmer meg ikke så mye, og med pacemaker, hjertestarter og fantastisk oppfølging, føler jeg meg trygg, sier Turid Kjellaug Hemmingsen (71). Foto: Ingunn Mælum
OFTE PÅ TUR på KVALØYA: - Jeg går ofte turer og trener to ganger i uka. Hjertesvikten hemmer meg ikke så mye, og med pacemaker, hjertestarter og fantastisk oppfølging, føler jeg meg trygg, sier Turid Kjellaug Hemmingsen (71). Foto: Ingunn MælumVis mer

Hun lever et aktivt liv tross hjertesvikt

Turid Kjellaug Hemmingsen ble stadig mer anpusten på turer, og hender og føtter hovnet opp. Legene trodde hun hadde kols eller astma, men en ultralydundersøkelse viste at hjertet var skadet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Jeg har alltid vært aktiv og er glad i å gå turer. I 2012 merket jeg at det ble tyngre og tyngre å gå. På en ferietur måtte jeg stoppe i en bratt bakke, jeg sto bare og peste for å ta meg inn. Da bestemte jeg meg for få tatt en grundig sjekk, forteller Turid Kjellaug Hemmingsen (71).

Symptomer på hjertesvikt Ved hjertesvikt får du først og fremst tung pust ved anstrengelser, som å gå i trapper eller i motbakker. Du kan også få hjertebank hvor hjertet slår tungt og uregelmessig.Hevelse i beina, trøtthet og nedsatt fysisk yteevne er også vanlige symptomer.Noen kan oppleve tung pust når de ligger flatt, men at det forsvinner når de setter seg opp (ortopne).Kvinner har ofte sterkere symptomer enn menn, som mer tungpust, oftere utvikling av depresjoner og dårligere livskvalitet.

På vakre Kvaløya utenfor Tromsø by nyter Turid pensjonistlivet sammen med mannen sin, et liv hun kunne se langt etter for få år sida.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn