Hun vil ha kultur, han vil ha hengekøye

Sjekk ut rådene fra Dagbladets reiseekspert.

THAILAND: En båttur til naturreservat Koh Samui i Thailand, byr på palmer, strand og vakkert blått vann. Foto: BERIT KEILEN/SCANPIX
THAILAND: En båttur til naturreservat Koh Samui i Thailand, byr på palmer, strand og vakkert blått vann. Foto: BERIT KEILEN/SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Opplevelser, avslapning, aktiviteter, strand, fjell, kultur, bok, bading, luksushotel, hytte, by og land. Mulighetene for ferien er mange, og ønskene like så.

Hva gjør du når den du skal reise sammen med ønsker en helt annen ferie enn deg? Eller hva når familien er splittet på midten?

Mange av Dagbladets lesere ønsker tips til hvordan de skal løse akkurat dette, og har sendt spørsmål til Dagbladets reiseeksperter. Reiselyst-redaktør Torild Moland, har gode råd.

Ønskekrasj Kjersti skriver i en e-post at hun og samboeren har helt ulike preferanser på ferien. Han foretrekker et bra hotell, avslapping og luksus i trygge omgivelser, mens hun ønsker et spennende reisemål med nye unike opplevelser og ny kultur og natur:

«Vi ønsker begge varme og sol, gjerne hav og kulinariske opplevelser Budsjett: middels. Tid: én til to uker. Har dere forslag?»

Ut av Europa Med utgangspunkt i norsk sommerferie og ønsket om ny kultur, ser Torild Moland ut av Europa. Siden samboeren ikke liker å reise fra sted til sted med sekk på ryggen, foreslår hun et godt hotell som base og ta utflukter derfra.

- Dette er en fin tid for Thailand, der det er lavsesong og «regntid», som vil si stort sett opphold og kortere skurer innimellom.

Prisene på luksushotell i Thailand er ekstremt lave i utgangspunktet, i lavsesong helt ned i 500 kroner for dobbeltrom, forteller Moland.

- I slutten av juni får man billetter til Bangkok med ett stopp for rundt 5400 kroner, og herfra er det bare et par timer med tog til Hua Hin.

Elefanter og vin Luksushotellet Evason Hua Hin har dobbeltrom helt ned i 450 kroner på denne tiden. Herfra kan man også ta den obligatoriske turen på elefantryggen, eller besøke vingårdene i nærheten.

- Eller fortsett videre til Phuket for nesten samme pris. Alternativt ta noen dager i Bangkok og fly innenriks med billige Air Asia. Asias Norwegian, sier Moland og fortsetter:

- Charter er også et alternativ. Evason Phuket kan man booke for rundt 450 kroner pr. natt, og Phuket har masse tilbud med alt fra shopping til kanopadling, utflukter til øyene eller dykking.

Kulinariske opplevelser er det mange av i Thailand, forteller Moland. Enten på hotellet, som ofte har svært bra mat, eller på en restaurant i nærheten.

- To personer spiser og drikker veldig bra for 100 kroner. Og det er garantert et kokkekurs i nærheten der dere kan lære triksene og ta dem med hjem.  

Orker ikke ligge i ro Neste e-post kommer fra Maggi og familien: To voksne og tre barn fra tre til sju år, som lenge har snakket om å dra til «syden».

Hun er glad i fremmede kulturer, og higer mest etter steder der man ikke blir overlesset med en mengde turister, og svenske og norske restauranter.

«Ungene og jeg er veldig glad i sol og varme, bading og det som hører til, samt at vi er glad i å gjøre ting i lag. Mannen min derimot sliter i varmen og klarer ikke å ligge lenge i ro», skriver hun.

Han er glad i fjell, og de ønsker derfor et sted der strand og fjell kan kombineres. Siden de er en småbarnsfamilie ønsker de heller ikke at det blir for dyrt.

Europas billigste Tyrkia tror jeg er det perfekte reisemålet, tror Torild Moland:

- Her får du mye sol og bad, det er en spennende kultur, og om man velger riktig sted kan man også gå så mange spreke turer i fjellet man orker, sier hun.

Dessuten er Tyrkia Europas billigste destinasjon denne sommeren, og charterselskapene kappes om å gi de beste tilbudene, forteller Dagbladets reiseekspert.

- Charter betyr absolutt ikke at alt er på svensk eller at det er dårlig kvalitet. Charterselskapene selger også femstjernershotell der det nesten ikke er nordmenn, sier hun.

Taubanen til Taurus Her vil en familien få sol, bad og kultur over alt, så det viktige her er aktiviteter. Da er området rundt Kemer perfekt, der de vakre Taurusfjellene reiser seg majestetisk nesten rett fra stranda, mener Moland:

- Og mannen kan ta taubanene opp! I disse områdene går deler av en av verdens vakreste fotturer, the Lycian Way fra Fetiye til Antalya, over 500 kilometer alt i alt, sier hun.

REISEEKSPERT: Redaktør i magasinet Reiselyst (tidligere Zine travel), Torild Moland (41). Foto HANS ARNE VEDLOG
REISEEKSPERT: Redaktør i magasinet Reiselyst (tidligere Zine travel), Torild Moland (41). Foto HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Denne ruta kan man lese om før man reiser ned på nettstedet Trekking In Turkey, eller man kan ta kontakt med et tyrkisk reisebyrå, som for eksempel Middle Earth Travel og kanskje ta en todagerstur med guide, foreslår Moland.

- Ta gjerne en dagstur inn til Antalya, som faktisk er en genuin og levende tyrkisk by, selv med alle suvenirsjappene, sier hun.

Star Tour, Apollo, Tyrkiareiser, Nazar og Amisol er blant charteroperatørene med et variert program i Tyrkia:

- Av disse er nok Amisol og Tyrkiareiser de billigste, avslutter reiseeksperten.