PÅ SPORET: Bente Bratland Holm er ny reiselivsdirektør i Norge og vil ha bransjen på skinner slik at det kan bli mange nye jobber på kort tid. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector 
PÅ SPORET: Bente Bratland Holm er ny reiselivsdirektør i Norge og vil ha bransjen på skinner slik at det kan bli mange nye jobber på kort tid. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Hun vil skape 20 000 nye jobber i reiselivs-Norge

Slik skal reiselivsdirektøren få mer fart på turismen i Norge.

(Dagbladet): Norsk reiseliv kan de neste åra få nesten like mange nye arbeidsplasser som skal skapes i norske oljebransjen.
For når oljebransjen kan få 22 000 nye arbeidsplasser i perioden 2018-2020 håper Norges nye reiselivsdirektør, Bente Bratland Holm, at reiselivet får 20 000 nye arbeidplasser.

- Vi skal skape ny stolthet i norsk reiseliv og vi skal ta mange og viktige grep, som til sammen kan utvikle reiselivet fra dagens 160 000 arbeidsplasser til 180 000 i løpet av få år. Reiselivsnæringen er ikke blitt tatt på alvor. Men vi er en svært viktig del av norsk næringsliv, og nå skal vi snakke deres eget språk, sier Bente Bratland Holm som kom fra direktørjobben i Visit Oslo til reiselivssjefsjobben i Innovasjon Norge før jul.

Les mer: Kineserne er verdens mest attraktive turister.

SUKSESS: Nasjonale turistveger, som Trollstigen, er en av Reiselivs-Norges store suksesser. Nå vil reiselivsdirektøren ha enda flere aktiviteter og bedre mat for turistene.  Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
SUKSESS: Nasjonale turistveger, som Trollstigen, er en av Reiselivs-Norges store suksesser. Nå vil reiselivsdirektøren ha enda flere aktiviteter og bedre mat for turistene.  Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Mandag ettermiddag presenterte hun sine første reiselivsplaner for Norge til deltagerne i landets største reiselivsworkshop, Norwegian Travel Workshop, i Bergen.

Dårlig på mat

- I en stor internasjonal merkevareverdimåling scorer Norge godt på vakker natur, gode overnattingsmuligheter og på muligheter til gode feriereiser. Men, vi kommer svakt ut når det gjelder kunst og kultur, på variasjon av tilbud og på mat.
Det er de tre punktene vi står dårlig på at vi har mest å hente. Jeg sier ikke at vi ikke har kunst, kultur og god mat. Men vi har ikke klart å formidle det til turistene, sier Bente Bratland Holm.

Bærekraftbarometer

- Det er mye god kraft i bærekraft. Og vi må satse mer på bærekraftig turisme. Ikke bare ved å skåne naturen, men ved å huske at bærekraft handler også om god økonomi og at reiselivet er bra for lokalbefolkningen.
Vi skal ha et bærekraftbarometer som til en hver tid viser om vi er på riktig vei. Vi skal tåle å bli målt hele tiden. Og derfor skal alt vi jobber med - i motsetning til tidligere - være mulig å følge med på for folk utenfor Innovasjon Norge, via åpne nettsider. Vi ønsker ikke å være en lukket organisasjon, sier Bente Bratland Holm.

Les mer: Forbrukerrådet advarer mot juks i reiselivsbransjen.

Norge mot resten

- Norge skal ta posisjonen som den ledende naturbaserte destinasjonen i verden. I dag konkurrerer vi blant annet med Canada, New Zealand, Island og Sveits om dette. Vi må styrke merkevaren Norge, og vi skal opp fra dagens 12.-plass på den internasjonale merkevareverdimåling med i alt 118 land.

- Hvor høyt er det realistisk å nå?

- I dag er Japan øverst, og Nigeria nederst på merkevareverdien. Vårt mål er at vi skal opp til 6. plass før kåringen i 2021.

Norge er best av de nordiske landene på dagens merkevareverdioversikt.

NATUROPPLEVELSEN: - Vi er en naturdestinasjon i verdensklasse - i hodet på folk, mener reiselivsdirektør Bente Bratland Holm. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
NATUROPPLEVELSEN: - Vi er en naturdestinasjon i verdensklasse - i hodet på folk, mener reiselivsdirektør Bente Bratland Holm. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Turistbytte

- Jeg har ikke lagt fram en fullstendig handlingsplan i dag. Den skal utformes sammen med reiselivsbransjen fram til oktober. Men vi har landet retningsvalget og hva som skal satses på i de kommende årene.

- Mange norske turistattraksjoner, som Preikestolen, Trolltunga og deler av Lofoten opplever overturisme. Hvordan kan norske natur bevares samtidig som det kommer flere turister til Norge?

- Det handler ikke bare om flere turister, men om å få de de riktige turistene. Vi skal endre markedsføringen fra å være rettet mot hele nasjoner til heller å nå målgrupper på tvers av landegrenser. Vi vil ha besøk av de som vil oppleve vakker natur sammen med norsk kunst og kultur og mat, og som vil betale for dette. Og vi skal løfte fram de som som er sertifisert som bærekraftige turistmål, sier Bente Bratland Holm.

- Vi skal skape reiselyst til Norge, i Norge, og og til å stimulere til å oppleve Norge hele året.