STOLER FOR DE UNGE: Eldre reisende kommer seg ikke opp av disse stolene, tror John Arntsen, som leder Hurtigrutens venneforening. Foto: ODD ROAR LANGE
STOLER FOR DE UNGE: Eldre reisende kommer seg ikke opp av disse stolene, tror John Arntsen, som leder Hurtigrutens venneforening. Foto: ODD ROAR LANGEVis mer

Hurtigrutefansen raser: - Gråter etter å ha sett nye MS «Kong Harald»

Pinnestoler og stålamper får passasjerer til å se rødt.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Bølgene går høyt etter ombyggingen av Hurtigrutens skip MS «Kong Harald».

Da hurtigruteskipet for ei uke siden forlot verftet på Fosen etter en oppbygging på rundt 65 millioner kroner var forventningene store hos passasjerene.

Nå raser flere av dem mot selskapet.

Se bildene av nye Hurtigruten

Hotell - ikke skip - Jeg har fått telefoner fra folk som gråter etter å ha sett det nye skipet. Her er det pinnestoler, stålamper og bokreoler. Dette hører hjemme på et hotell, ikke på et skip, sier John Arntsen.

For fire år siden startet hurtigrutefantasten en egen venneside for Hurtigruten på Facebook.

I dag har gruppen nærmere 11 000 medlemmer, og det har vært tett mellom kritikken fra mange av dem.

- Majestetsfornærmelse - En som har ringt karakteriserte resultatet på MS «Kong Harald», som er oppkalt etter den norske monarken, som en «majestetsfornærmelse». Det hele ser ut som IKEAs maritime satsing, sier Arntsen fra Sætre i Hurum.

- MAJESTETSFORNÆRMELSE: Hurtigrutevennene kaller ombyggingen av MS «Kong Harald» for en majestetsfornærmelse. Foto: ODD ROAR LANGE
- MAJESTETSFORNÆRMELSE: Hurtigrutevennene kaller ombyggingen av MS «Kong Harald» for en majestetsfornærmelse. Foto: ODD ROAR LANGE Vis mer

- Vi forventet en del reaksjoner. Både positive og negative. Ombyggingen er såpass stor at vi var klar over at den ville vekke sterke følelser hos enkelte, sier kommunikasjonssjef Stein Lillebo i Hurtigruten til Dagbladet.

«Torturstoler» Arntsen mener alt det gamle solide omkranset av solid norsk kunst blir borte, og at panoramasalongene, hvor mange sitter hele natta og nyter norsk natur, er blitt utstyrt med «torturstoler» som eldre folk ikke klarer å komme seg opp eller ned av.

Han mener også at de som reiser lange strekninger med Hurtigruten hvert år må nå bortprioritere noen av de skipene de er så glade i. Heldigvis blir noen av de skikkelige skutene urørt fra vandalismen, påpeker hurtigrutevennen.

På venneforeningens nettforum på Facebook har reaksjonen vært sterke.

- Trebenker og pinnestoler om bord i en båt passer ikke inn i det hele tatt. Blir kvalm, skriver en passasjer i vennegruppens nettforum.

- Dette er ikke et skip, det er et jålete wannabe-hotell, raser en annen, som får støtte fra en tredje som gruer seg til neste tur:

- Dette er ikke noe Hurtigrute lenger, et lite mareritt igjen, skriver en annen hurtigrutevenn.

- Jeg har fått med meg noen, men ikke alle, sier kommunikasjonssjef Stein Lillebo.

Ber Hurtigruten lytte - Jeg reiser med Hurtigruten et par ganger i året. Favorittskipet er MS Lofoten fra 1964. Fint oppusset og med mye sjel, sier Arntsen.

IKKE FORNØYD: - Jeg har fått telefoner fra folk som gråter etter å ha sett det nye skipet. Her er det pinnestoler, stålamper og bokreoler. Dette hører hjemme på et hotell, ikke på et skip, sier John Arntsen i Hurtigrutens venner. Foto: PRIVAT
IKKE FORNØYD: - Jeg har fått telefoner fra folk som gråter etter å ha sett det nye skipet. Her er det pinnestoler, stålamper og bokreoler. Dette hører hjemme på et hotell, ikke på et skip, sier John Arntsen i Hurtigrutens venner. Foto: PRIVAT Vis mer

- Har du vært om bord på nye MS «Kong Harald»?

- Nei, ikke ennå. Jeg har sett mange bilder, og gleder meg til å komme om bord for å se - men jeg ønsker ikke å reise med skipet etter denne ombyggingen, sier han.

- Jeg har en drøm om at Hurtigruten lytter til den massive kritikken og skrinlegger planene om denne typen oppgradering, fortsetter John Arntsen.

Det ligger ikke an til at den drømmen går i oppfyllelse:

- Jeg tror vi må regne med at det ikke blir gjort så store endringer i ombyggingsplanene for de neste skipene, sier kommunikasjonssjefen.

- Mange frykter trøbbel i store bølger når man må støtte seg til stålamper og løse pinnestoler?

- Jeg har tiltro til at interiørarkitektene og leverandørene har tenkt gjennom dette, svarer Lillebo.  

Til glede for noen Ikke alle i vennegruppa på Facebook er like kritiske.

- Fresht! Meget pent, og at ingen har gjort dette grepet med lugarene før nå er utrolig. Det var ikke dobbeltseng på lugarene før. Kong Harald trengte dette etter 23 år i drift. Innredningen var totalt utdatert og utvilsomt en negativ opplevelse for passasjerene. Håper bare det ikke blir fire identiske skip, men at man har forstand til å gjøre skipene litt forskjellige fra hverandre, skriver en som er mer positiv til det som har skjedd.

- Jeg vil vente med å «felle dommen» til jeg har vært om bord selv. Det ser da ganske spennende ut på bildene? Gleder meg til å oppleve den nye atmosfæren, skriver en annen.

- Vi er veldig glade for at vi får reaksjoner. Det er et tegn på at vi betyr noe for mange, avslutter Stein Lillebo i Hurtigruten.

RASENDE VENNER: Hurtigrutens venneforening raser etter at MS Kong Harald fikk pinnestoler og ny innredning. Foto: ODD ROAR LANGE
RASENDE VENNER: Hurtigrutens venneforening raser etter at MS Kong Harald fikk pinnestoler og ny innredning. Foto: ODD ROAR LANGE Vis mer