Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Husene har gulvvarme og aircondition som styres fra eierens Ipad

Sjekk luksusboligene for de firbeinte.

DET HVITE (HUNDE)HUS: Om ikke Obama-familiens lille hund har et slikt hundehus i bakhagen, burde noen tipse dem om det. Foto: Produsenten
DET HVITE (HUNDE)HUS: Om ikke Obama-familiens lille hund har et slikt hundehus i bakhagen, burde noen tipse dem om det. Foto: Produsenten Vis mer

Mange behandler hundene sine som om de skulle være mennesker. Garderober med valgmuligheter innen antrekk og fottøy, bærevesker av ypperste merke og like mye leketøy som enhver smårolling, dagens kjæledyr lider ikke akkurat noen nød.

Da er det kanskje ikke så rart at noen tar steget enda lenger og vil gi sin beste venn et personlig hjem. Men om du fortsatt er av den oppfatning at hundehus er noen plankerester spikret sammen med firtomsspiker, ja da bør du ifølge designnettstedet The Coolist tro om igjen.

Herskapelig hus for hunden I en artikkel i New York Times står det nemlig at det nå går mer og mer prestisje i å gi hundene sine overdådige og unike hjem.

Ifølge avisa sparer ikke hengivne hundeeiere på noen ting når det gjelder å innrede for sine firbeinte venner. Teppegulv, sentralvarme, aircondition, lys både inne og ute og innebygget musikksystem er bare noen av detaljene disse heldige hundene kan kose seg med i sine nye hjem.

Mest til pynt Tradisjonelt var det nok slik for de fleste at kjæledyr bodde ute, og mennesker bodde innenfor husets fire vegger.

- Sånn er det ikke lenger, forklarer interiørdesigner Michelle Pollak til New York Times.

- Nå regnes både hunder og katter i mye større grad som en del av familien, og de aller fleste har kjæledyrene sine mer innendørs enn de har dem ute.

Pollak, som driver firmaet La Petite Maison, hvor hun designer og lager overdådige hundehus til stadig flere kunder, forklarer at for de aller fleste som bestiller slike hus til hundene sine, dreier det seg mer om å få laget et pyntehus til hagen, enn det faktisk er ment å skulle være hjem for hundene.

- Jeg har kunder som kommer og ber om det huset som de egentlig drømte om til seg selv, men ikke hadde råd til - i hundestørrelse, forklarer Pollak.

- Som for eksempel et fransk slott for en fransk puddel.

Kopierer kjendiser Ifølge designeren har bortskjemte Hollywood-hunder mye å si for at trenden sprer seg.

- Jeg tror nok vanlige folk lar seg påvirke i større grad enn før, forklarer designeren.

- Med mange ting som kjendiser har, som rådyre luksusbiler og overdådige hjem, vet man at dette kan man aldri kopiere. Men et luksuriøst og unikt hundehus, selv om det koster litt i forhold til hundehus flest, kan kanskje flere ha råd til å kopiere.

Pollak stod selv bak luksushundehuset til supermodellen Rachel Hunters Los Angeles-hjem.

- Her var det ingen detaljer eller utgifter som ble spart på. Hunter bestilte til og med et håndmalt portrett av hunden som skulle henges på veggen inne i hundehuset, forklarer designeren.

Håndmalt tapet med mønster av hundebein og poter er nok en detalj luksushuset inneholder.

- Alle rommene har i tillegg innrammede bilder av hundens venner hengende på veggene.

INGENTING BLE SPART PÅ: Dette huset tilhører hunden til supermodellen Rachel Hunter. Foto: Produsenten
DEN KULESTE HUNDEN I GATA: Her er hjemmet enhver urban hund vil elske. Foto: Produsenten
LUKSUSBOLIG: Er hunden din av den tradisjonelle typen, vil den nok trives i dette huset. Foto: Produsenten
SAMBOERE: Dette huset er stort nok for at flere hunder kan bo her sammen, forklarer produsenten. Foto: Produsenten
DET HVITE (HUNDE)HUS: Om ikke Obama-familiens lille hund har et slikt hundehus i bakhagen, burde noen tipse dem om det. Foto: Produsenten
NORSKE BOFORHOLD: Det er ikke til å stikke under en stol, det er ikke fullt så mye luksus for norske bissevovver. Foto: Finn.no
UT AV BYEN: Her er hundehuset for forstadshunden. Hundehaus Farm Dog House, som huset heter, sies å skulle passe for hunder som enten bor på en gård - eller drømmer om å gjøre det. Foto: Produsenten
ØKO-HUS: Dette hundehuset er laget av bare miljøvennlige materialer, og har til og med solcellepaneler montert på taket. Foto: Produsenten
FOR DEN RASTLØSE HUNDEN: Dette minihuset, formet som en campingvogn, kan flyttes rundt omkring etter som hunden din skulle føle for det. Foto: Produsenten
UTE OG INNE: Om du ikke liker tanken på at den dyrebare firbeinte bestevennen din skal sove ute i hagen, kan du jo få laget et hus i huset. Foto: Produsenten

Pollaks businesspartner og byggmester, Alan Mowrer, installerte belysning i smijern inne i det påkostede hundehuset, i tillegg til gulvfliser i terrakotta.

- I tillegg måtte Alan håndlage hver og en av middelhavsflisene som Hunter ønsket at skulle være på taket på hundehuset.

Pollak forklarer at gjennomsnittshundehuset hun selger, koster i overkant av 35 000 kroner. Til sammenligning kostet Hunters hundehus over 90 000 norske kroner.

Hus ute, bor inne Det mest ironiske, skriver avisa Telegraph om fenomenet luksushundehus, er at det store flertall av disse hundene aldri sover i sine komplett utstyrte og vakkert dekorerte hus - de bor inne på sofaen.

Men fortvil ikke; det finnes alternativer også for innendørshunden.

Firmaet FormaItalia selger hundebur og -senger i lakkert høyglans for den moderne hund. I Seattle lager produsenten Denhaus hundehus som også har en funksjon som møbel i huset, for eksempel sofabord som også skjuler en hundeseng. Eller bordet BowHaus, hvor du kan sette drinken på toppen og legge valpen til å sove inni.

Øko-hus til hunden Selv om økonomien i USA slett ikke har vært av det beste slaget de siste årene, rapporterer produsentene av luksushundehus at business har vært «as usual».

Firmaet The Little Cottage Company i Ohio lager de lekreste romantiske hundehus som koster rundt 30 000 kroner. Eieren forklarer at han selger i gjennomsnitt 12-15 hus i året, et tall som har holdt seg konstant de siste årene.

Et annet selskap, Rockstar Puppy, som selger eksklusivt tilbehør til firbeinte gjennom sin nettshop, kan også tilby hundeelskere håndlagede hundehus til den nette sum av 150 000 kroner. Og oppover.

- Noen av disse husene er utstyrt med gulvvarme og aircondition som eieren kan kontrollere via Ipaden, forklarer Jessica Auria, damen bak Rockstar Puppy og selverklært hundeelsker til avisa New York Times.

For Eric McFarland, som er stolt eier av et unikt øko-hus til bulldoggen Hugo, endte det unike arkitekttegnede hundehuset opp med å bli pynt i hagen.

- Hugo foretrekker å sove inne, forklarer McFarland til avisa.

- Men det gjør jo ikke noe, for jeg liker hvordan huset tar seg ut i hagen, selv om hunden ikke er spesielt begeistret.

Ikke helt samme standard til norske voffser - Selv om vi har sett mye til håndveskehund-trenden her i Norge også de siste årene, så tror jeg enda ikke vi er helt på nivå med amerikanerne her, forklarer trendforsker og sosialantropolog Gunn Helen Øye i Eye;Watch til Bonytt.no.

- Dette med overdådighet til dyr på denne måten, med hundehus som er like velutstyrte som vanlige hus, er nok enda et nokså amerikansk fenomen.

Trendforskeren mener at i Norge ville det nok ha litt harryfaktor over seg å bygge luksusbolig til hunden.

- Uansett hvor mye vi degger og skjemmer bort hunden med klær, sko og designerveske til å sitte i, så tror jeg ikke at vi er helt på eget herskapshus-nivå.

ØKO-HUS: Dette hundehuset er laget av bare miljøvennlige materialer, og har til og med solcellepaneler montert på taket.  Foto: Produsenten
ØKO-HUS: Dette hundehuset er laget av bare miljøvennlige materialer, og har til og med solcellepaneler montert på taket. Foto: Produsenten Vis mer

Mange hundeksperter er kritiske til at hunder mer og mer behandles som mennesker - noe man unektelig må si om de amerikanske hundene med sine luksushjem.

- Man må ikke glemme at uansett hunderase, om det er en irsk ulvehund eller en sankt bernhardshund eller en chihuahua, så stammer de fra ulven alle sammen, uttalte styreleder i Norsk Kennel Klub i Østfold, Freddy Christensen, nylig til Nrk Østfold.

Christensen, som helt sikkert også da ville vært skeptisk til å bygge eget funkishus til bikkja, forklarer:

- Hundene blir altfor mye menneskeliggjort. De behandles som babyer og unger.

På kjøp og salg-nettstedet Finn.no ligger det flere hundehus ute til salgs, men om det er Hollywood-standard du er på jakt etter til din firbeinte venn, ja, da må du nok lete et annet sted.

Les også: Dette hundehuset ble taksert til 25 000 kroner
Her finner du lekker interiørinspirasjon
Her er verdens minste hotell
Bygget designhotell i tretoppene

Saken ble opprinnelig skrevet av Rom123 for Klikk.no. Les her.

SAMBOERE: Dette huset er stort nok til at flere hunder kan bo her sammen, forklarer produsenten. Foto: Produsenten
SAMBOERE: Dette huset er stort nok til at flere hunder kan bo her sammen, forklarer produsenten. Foto: Produsenten Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media