NYDELIG SAMSPILL: Den gamle jugendvillaen fra 1919 fikk et høyreist, moderne tilbygg ved sin side. De matsjer hverandre perfekt. Legg merke til hvordan arkitektene laget døren i tilbygget ekstra høy, over tre meter for at den skulle på linje med vinduer og dører i hovedhuset. Foran tilbygget en raus sittetrapp. Den bleke gulfargen er en klassisk farge fra jugendperioden. Grå sinkplater på taket. Foto: Espen Grønli
NYDELIG SAMSPILL: Den gamle jugendvillaen fra 1919 fikk et høyreist, moderne tilbygg ved sin side. De matsjer hverandre perfekt. Legg merke til hvordan arkitektene laget døren i tilbygget ekstra høy, over tre meter for at den skulle på linje med vinduer og dører i hovedhuset. Foran tilbygget en raus sittetrapp. Den bleke gulfargen er en klassisk farge fra jugendperioden. Grå sinkplater på taket. Foto: Espen GrønliVis mer

Huset i Ski ble reddet av tilbygg

Det gamle jugendhuset fikk helt nye muligheter.

Byggherren, møbelhandler Robert Tandberg, ville gjøre noe helt ekstra med familiens tomannsbolig på Ski.

Den var nemlig som så mange andre boliger fra tiden like etter forrige århundreskifte preget av dødplass i form av overdimensjonerte gangarealer, trange trapper og knøttsmå, upraktiske boder.

Flere i samme båt Dette er den samme problemstilling som møtte eierne av dette gamle huset på Bygdøy, villaen på Frogner, sveitserstilhuset på Ekeberg, badet i låven og villaen på Kongsberg.

Huset hadde hadde heller ikke blitt særlig bedre av å ha blitt om- og påbygget i flere omganger.

Alt dette tok SJ arkitekter i Oslo grundig tak i, og de utarbeidet en totalt ny og langt mer plasseffektiv plan for huset.

Respekt for originalen - Vi ville ha et frittstående og funksjonelt tilbygg og ikke slå i hjel det opprinnelige, ærverdige jugendhuset, sier eierne.

De ønsket altså å bruke nåtidens formspråk uten at dette skulle resultere i et outrert tilbygg, upassende i stilen til resten av anlegget.

Tilbygg med pyramidetak Den nye arkitektløsningen omfatter blant annet et nytt, høyreist tilbygg like ved siden av det gamle hovedhuset.

HIMMELSK HØYDE: Den luftige førsteetasjen i tilbygget preges av den arkitekttegnete trappa. Den og hele hallen opplyses av høye sidevinduer i begge hjørner av tilbygget. FOTO: Espen Grønli
KOBOLTBLÅ KONTRAST: Oppholdrommet/tv-stuen i annen etasje preges også av det koboltblå veggfeltet. Børge Mogensens Fredericia-bord er en av de mange danske designmøblene i huset. I taket en tredve år gammel Flos lampeklassiker. Kasthall gulvteppe. FOTO: Espen Grønli
Tilbygg Robert Tandberg Espem Grønli
OPP I DET BLÅ: Den elegante ståltrappa svinger seg opp til annenetasjen med blant annet tv-stue og bad. Trappa er laget av en smed i Oslo, og den fremheves av den koboltblå bakgrunnen. Dette kraftige fargefeltet strekker seg helt fra gulvet til topps i tilbygget. FOTO: Espen Grønli
Tilbygg Robert Tandberg Espem Grønli
NYDELIG SAMSPILL: Den gamle jugendvillaen fra 1919 fikk et høyreist, moderne tilbygg ved sin side. De matsjer hverandre perfekt. Legg merke til hvordan arkitektene laget døren i tilbygget ekstra høy, over tre meter for at den skulle på linje med vinduer og dører i hovedhuset. Foran tilbygget en raus sittetrapp. Den bleke gulfargen er en klassisk farge fra jugendperioden. Grå sinkplater på taket. FOTO: Espen Grønli
TRANPARENT: Slik skal glassbyggestein brukes. Her er glassblokkene omrammet slik at det dannes solide vegger - samtidig som de brukt slik at dagslyset faller helt inn i dusjnisjen. FOTO: Espen Grønli
SOLID MIKS: Trappen med massiv, amerikansk eik i trinnene slynger seg ned til hovedetasjen med et stålgrått skifergulv. FOTO: Espen Grønli
- Tilbygget åpnet opp og forynget villaen vår betraktelig, sier byggherre Robert Tandberg. FOTO: Nils Petter Dale
FLYTTET PÅ ROM: Arkitekten fikk revet vegger og flyttet kjøkkenet fra annen til første etasje. Stolene med finer i ryggen er tegnet av danskenes designdronning, Nanna Ditzel. FOTO: Espen Grønli

Det rommer entre og en oppsiktsvekkende trapp som leder opp til en lys og åpen tv-stue.

Taket på tilbygget er kledd med et såkalt forhåndspatinert RZ-metall, et materiale som skal tåle alt, og har den egenskap at det skifter farge med lysforholdene.

Himmelsk dør Døren som er gjort over tre meter høy for å passe linjene i begge husene er også litt av et syn.

I tillegg til å tegne tilbygget tilbakeførte SJ arkitekter hovedhuset så godt som mulig tilbake til sin opprinnelige jugendstil utvendig.

De rev også ned innvendige vegger og fikk laget et åpent kjøkken med kjølerom, dagligstue og storstue.

Et barnevennlig indre Beboernes ønske om et fleksibelt, barnevennlig interiør førte til massive gulv over alt.

Det er mahogni i hovedhuset og glattslipt Otta-skifer i tilbygget.

Den luftige trappen som svinger seg opp til tv-stuen har solide trinn i amerikansk eik. Felles for alle disse treoverflatene er at slites de ned, er det bare å slipe og lakke dem på nytt.

Sjøgrønne vegger kler vasker Oppe i annen etasje ligger også badet som ble innredet i det som før var et kjøkken.

ÅPNERE: - Tilbygget åpnet opp og forynget villaen vår betraktelig, sier byggherre Robert Tandberg. Foto: Nils Petter Dale
ÅPNERE: - Tilbygget åpnet opp og forynget villaen vår betraktelig, sier byggherre Robert Tandberg. Foto: Nils Petter Dale Vis mer

Det er innredet i renskrapet, minimalistisk stil og med sjøgrønne vegger som matsjer blant annet de italienske designvaskene.

Gullaldermøbler ruler - Vi har ellers en spesiell interesse for danske designmøbler, og særlig de fra den såkalte gullalderen som pågikk i Danmark et par tiår etter siste verdenskrig, sier Robert Tandberg.

Slike møbler, blant annet modeller signert pionerer som Børge Mogensen går som en rød tråd tråd gjennom så si alle større rom i dette anlegget.

Les også: Så kul kan ny, norsk arkitektur bli
Bygget om enebolig til funkisstil
Se over 1000 inspirerende interiørbilder
10 tips til vellykket innredning
Statusnavn: Har du vestkant- eller østkantnavn?

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

FLYTTET PÅ ROM: Arkitekten fikk revet vegger og flyttet kjøkkenet fra annen til første etasje. Stolene med finer i ryggen er tegnet av danskenes designdronning, Nanna Ditzel.  Foto: Espen Grønli
FLYTTET PÅ ROM: Arkitekten fikk revet vegger og flyttet kjøkkenet fra annen til første etasje. Stolene med finer i ryggen er tegnet av danskenes designdronning, Nanna Ditzel. Foto: Espen Grønli Vis mer
SOLID MIKS: Trappen med massiv, amerikansk eik i trinnene slynger seg ned til hovedetasjen med et stålgrått skifergulv.  Foto: Espen Grønli
SOLID MIKS: Trappen med massiv, amerikansk eik i trinnene slynger seg ned til hovedetasjen med et stålgrått skifergulv. Foto: Espen Grønli Vis mer