Huset på Holmlia kan være Norges tøffeste

Se hvorfor.

Utsiktsvilla: "Villa Engan" tegnet arkitekt Knut Hjeltnes svever ytterst på pynten. Den åpner seg mot sjøen og lukker seg mot veien.  Foto: Espen Grønli
Utsiktsvilla: "Villa Engan" tegnet arkitekt Knut Hjeltnes svever ytterst på pynten. Den åpner seg mot sjøen og lukker seg mot veien. Foto: Espen GrønliVis mer

||| Hvem drømmer ikke om et arkitekttegnet og funksjonelt hus?

Eierne av huset på Holmlia har bygget drømmehuset på drømmtetomta.

- Når vi lekte i skogen, endte vi nesten alltid opp her ute på "Utsikten". Her kunne vi sitte ute på berget og se danskebåtene komme å gå. Vi fulgte også med på flyene lette på Fornebu, og selvfølgelig gikk vi hit ut for å se på rakettene på nyttårsaften, forteller byggherre Øyvind Engan som vokste opp nettopp her på Holmlia.

Forelsket i fjellet - Arkitekten vår, Knut Hjeltnes visste at vi var forelsket i denne fjelltomten, og han ville sprenge minst mulig utyper Jannicke Engan. Kloakken er derfor det eneste som er sprengt ut til til huset, forteller hun.

Bølgeformet svaberg Derfor virker det også som om huset svever i løse luften ute på det bølgeformete svaberget. Og når arkitekten i tillegg la uteplassen/terrassen i flukt med den blankpussete betong stuegulvet. Inne ser det ut som om berget flyter helt inn i selve boligen.

Fire gulvnivå I tillegg er gulvene i første etasje lagt i fire nivåer som trapper seg opp til betongkjøkkenet på øverste nivå. Dette er arkitektens ydmyke gest til fjelltomtens spennende topografi.

Blikkfang Den åpne peisen er, på samme måte som uteplassen, plassert i plan med stuegulvet. Den er dermed en egen attraksjon, og det definitive blikkfang i rommet.

Når familien senhøstes tenner opp, virker det som bålet brenner rett på gulvet.

Kapteinsbro Kjøkkenet troner altså på øverste nivå i første etasje, nesten som kapteinsbro og har oversikt over både familiens oppholdrom og store deler av indre Olso-fjord.

Ryddig på et blunk Fra gang/garderobepartiet og langs hele langsiden av huset går store, grå skyvevegger på skinner i taket.

De kan dekke til både hjemmekontor og andre smårom. Dette betyr blant annet at huset kan ryddes og ordnes på et blunk dersom det brått ankommer uventede gjester.

Stilige siktlinjer - Det vi ikke skjønte helt før arkitekten fortalte det og vi så det selv, var hvor mye utsikten forandrer seg med bare en bitte liten forflytning inne i huset.

Tidløst utsyn: Fra stuen ser man rett ut på det glattskurte svaberget.  Foto: Espen Grønli
Tidløst utsyn: Fra stuen ser man rett ut på det glattskurte svaberget. Foto: Espen Grønli Vis mer

- Disse såkalte siktlinjene er lagt så omhyggelig at du fra et sted i huset bare ser et landlig landskap, mens du fra et annet utgangspunkt har hovedstaden og skogen i fokus.

Naturbilder Med dette har boligen fått noen utvalgte utsnitt av naturen - kall det gjerne tema - rundt seg.

- Denne kreative, arkitektoniske løsningen fungerer utrolig bra. Dette er kjempegøy, forteller Jannicke.

Himmelsk bad I annen etasje, like ved hovedsoveværelset ligger foreldrebadet. Det har store glasstak slik at på dagen flommer lyset inn, mens på kvelden og natten kan du titte rett opp og få et inntrykk av stjernehimmelen.

Rommet er kledd innvendig med samme type fibersementplater som pryder huset utvendig.

Solid og naturlig I begge etasjer ble innredningen laget ferdig i solide trematerialer, bl.a. kryssfinerplater. Dette gir slitesterke og naturlige overflater som gir en varm og vakker glød i rommene.

Lett vedlikehold - Vi så ikke for oss å bo i et hus som er et vedvarende oppussingsprosjekt. Og ettersom arkitekt Hjeltnes er kjent for denne type innredninger, var dette også en viktig grunn til at vi valgte ham til å tegne hjemmet vårt, sier eierne.

Inspiret av naturen - Den utrolige fjordutsikten og steinformasjonene på tomten var en utrolig inspirasjonskilde for meg, forklarer arkitekten, professor Knut Hjeltnes.

Det er blant annet derfor boligen åpner seg så generøst mot sjøen, berget og enkelte steder skogen. Men mot gaten virker den nesten hermetisk lukket og oppleves som både barsk og utilnærmelig.

Fibersement Yttterkledningen er av fibersementplater. Det er en slags firnkornet sementblanding med glassfiber blandet inn.

På taket utnyttes plateskjøtene elegant til takrenner.

Kortreiste materialer - I tillegg til å foreta minimale inngrep på tomten ville jeg bygge huset av kortreiste materialer, sier Knut Hjeltnes, som blant annet brukte lokalt produserte pre-cut trekonstruksjoner.

Avlukker: Her ser du første etasje sett fra inngangspartiet. Store skyvevegger skjuler hjemmekontor og garderobe. Trapp opp til høyre.  Foto: Espen Grønli
Avlukker: Her ser du første etasje sett fra inngangspartiet. Store skyvevegger skjuler hjemmekontor og garderobe. Trapp opp til høyre. Foto: Espen Grønli Vis mer

Det ga lite transport og minimalt med avfall.

Huset på utsikten var nominert til Oslo kommunes arkitekturpris 2010.

Se også De beste arkitekturbloggene

Disse husene må du se i Oslo

Arkitektur for nybegynnere

Hytte i aluminium

Fleksibel: De store skyveveggene kan skjule hjemmekontoret når det ikke er bruk. Peisen ligger i plan med betonggulvet. Styling Tone Kroken.  Foto: Espen Grønli
Fleksibel: De store skyveveggene kan skjule hjemmekontoret når det ikke er bruk. Peisen ligger i plan med betonggulvet. Styling Tone Kroken. Foto: Espen Grønli Vis mer

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

Stolt eier: - Det som ikke er spesiallaget til dette huset er for det meste fra Ikea, sier Jannicke Engan Foto: Espen Grønli
Stolt eier: - Det som ikke er spesiallaget til dette huset er for det meste fra Ikea, sier Jannicke Engan Foto: Espen Grønli Vis mer
Himmelsk: Foreldrebadet i annen etasje har store takvinduer.  Foto: Espen Grønli
Himmelsk: Foreldrebadet i annen etasje har store takvinduer. Foto: Espen Grønli Vis mer
Tospann: Oppe i annen etasje har Jesper og Albert sine rom med masse lys. Mellom seg har de en skyvevegg som kan dele av hele rommet.  Foto: Espen Grønli
Tospann: Oppe i annen etasje har Jesper og Albert sine rom med masse lys. Mellom seg har de en skyvevegg som kan dele av hele rommet. Foto: Espen Grønli Vis mer