PRØV DET: Et av ekspertenes råd for at oppussingstiden skal bli vellykket- også for parforholdet- er å ha sex i alle husets rom. ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos
PRØV DET: Et av ekspertenes råd for at oppussingstiden skal bli vellykket- også for parforholdet- er å ha sex i alle husets rom. ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotosVis mer

- Husk å ha sex i alle rom i huset

Og 19 andre råd for å unngå at forholdet ryker under oppussingen.

Oppussing i hjemmet kan være ødeleggende for samlivet. Her får du ekspertenes råd for å få forholdet til å vare lenger enn til tapetseringen.

Flere og flere ønsker å sette sitt eget personlige grep i hjemmet. Og da er det ofte et omfattende oppussingsprosjekt som må til.

I gårsdagens utgave av A-magasinet kunne man lese at vi nordmenn bruker 60 milliarder kroner i året på å oppgradere hjemmene våre - og hvilke konsekvenser dette kan ha for samlivet.

En ting er hvis budsjettet er den største bekymringen, men for dere som pusser opp i duo, er det stor sjanse for at samlivet må tåle en støyt. Her gir vi deg ekspertenes råd for dere i parforhold som har planer om å kaste dere ut i oppussingen.

Oppussing kan utfordre maktbalansen Gestalt og familieterapeut Trygve Aase forklarer til Bonytt.no at oppussingsprosjekter vil være en belastning for de fleste, særlig etter en tid.

- I et oppussingsprosjekt settes paret ofte i en stresset situasjon. Mange har ikke vært med på det før, andre er lei før de begynner, pengene renner ut, rot- kaos og skit inntar huset, valg skal gjøres og konsekvenser av valg skal leves med.

- Ofte gjør en ting og oppgaver en ikke har kompetanse på, og maktbalansen og samspillsdynamikken i forholdet utfordres. Underliggende uenighet, verdier og mulige konflikter som paret i normale siuasjoner har kapasitet til å håndtere, kan nå bli truende.

Blir pågående eller unnvikende Vanja Hjelmseth er psykolog ved Institutt for Psykologisk Rådgivning i Bergen(IPR).

Hun understreker at oppussing er en utfordring for parforhold på lik linje med andre aktiviteter som krever samarbeid (to andre «favoritter» er barneopppdragelse og feriereiser).

Hjelmseth, som jobber med Emosjonsfokusert parterapi (EFT-C), utdyper at reaksjonene forenklet sett kan deles inn i at man enten blir pågående eller unnvikende overfor partneren.

- Når vi opplever at partneren vår ikke møter oss på våre følelsesmessige behov, vil disse strategiene aktiveres, og kan utvikle seg til negative grunnscener eller onde sirkler.

Hvilken ond sirkel hører dere til? Psykologen forklarer videre at man kan dele inn parforhold etter tre hovedgrunnscener eller onde sirkler:

1. Pågående-unnvikende

2. Pågående-pågående

3. Unnvikende-unnvikende.

- Parforhold som går under mønster nummer 1, vil ofte ha mer langvarige konflikter som forsterkes ved at jo mer den pågående insisterer, jo mer vil den unnvikende trekke seg unna.

Hjelmseth understreker at dette kan føre til at den ene partneren føler seg alene om ansvar og gjennomføring av et prosjekt, og klandrer den andre eller prøver å pushe den andre til å ta ansvar.

- Mens par med mønster nummer 2 er ofte de som begge vil ha ti fingre med i oppussingen fra begynnelse til slutt, og som har sterke meninger om det meste og liten vilje/evne til å gi seg.

Det er ifølge Hjelmseth denne «gruppen» som ofte skaper de mest høylytte konfliktene, kjennetegnet av høy temperatur men ofte relativt kortvarige krangler.

Den 3. grunnscenen vil mest sannsynlig aldri klare å planlegge eller gjennomføre et oppussingsprosjekt og slipper ifølge psykologen sånn sett billig unna.

Oppussing kan røre opp behov Hjelmseth påpeker at hovedpoenget her er at når vi pusser opp eller gjør andre prosjekter som utfordrer parforholdet, så vil det gjerne aktivere dynamikken i et parforhold slik at våre udekte behov i større grad kommer til overflaten og gjerne oppleves som forsterket.

- Oppussingen kan således røre opp noen av våre mer sårbare følelser og behov, som det er vanskelig å formidle direkte: «Jeg trenger en klem» i stedenfor «du gjør aldri noe for meg», eller «Nå trenger jeg å gå på trening et par timer» istedenfor «Jeg blir så lei av alt maset», for eksempel.

- De fleste par tåler å være uenige og krangle om en del ting, men det kompliseres mer dersom det er en uheldig dynamikk i forholdet.

Ikke bare negativt Psykologen understreker at i noen tilfeller kan det tenkes at oppussingen blir en katalysator for et brudd som ville skjedd uansett, men på et senere tidspunkt.

FINT HUS, MEN...: Oppussing kan være svært så krevende for et parforhold, og i mange tilfeller ødeleggende. ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos
FINT HUS, MEN...: Oppussing kan være svært så krevende for et parforhold, og i mange tilfeller ødeleggende. ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos Vis mer

- På den annen side kan en oppussingsprosess, hvis det skal tolkes positivt, gi gode muligheter for å observere dynamikk i forholdet og ta tak i og endre denne.

- For å sitere det min svigerfar sa til meg for 12 år siden: Hvis forholdet holder over tapetseringen av stuen, så gir jeg dere ganske gode odds, avslutter Hjelmseth.

Lag en plan- og flere gode råd Gestaltterapaut Aase har følgende råd til dere i parforhold som vurderer oppussing- eller kanskje allerede står midt oppi et prosjekt.

1. Innse at oppussingsprosjektet vil kunne påføre parforholdet stressreaksjoner, utvikle kommunikasjonsferdigheter om dette

2. Snakk om faresingler for slitasje.

3. Ikke gjør alt selv, det kan være smart å be om / kjøpe hjelp.

4. Bli ferdig, ikke ha halvferdige prosjekter.

5. Lag en plan, være enig om planene, ambisjonene, og gjennomfør den

6. Når det røyner på, husk å minne hverandre på hvorfor dere pusser opp, at det (forhåpentligvis) er nettopp for at dere skal trives enda bedre sammen.

7. Husk at det er midlertidig, det er frivillig, og at det går over

8. Reis på ferie - få profesjonelle håndverkere til å gjøre det.

Les også:
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden
Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?
Sjekkliste for oppussingsobjekter
Menn som vasker skilles oftere

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.