Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Husk å ta med passet når du går på byen

Verdens siste delte hovedstad ligger i Europa.

OASE: Den greske delen av hovedstaden Nikosia er en deilig oase med tallrike småbutikker og fortauskafeer. Alle foto: EIVIND PEDERSEN
OASE: Den greske delen av hovedstaden Nikosia er en deilig oase med tallrike småbutikker og fortauskafeer. Alle foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

NIKOSIA (Dagbladet): Nikosia er et ekstra spennende og eksotisk reisemål for turister på Kypros.

Hvor ellers i et EU-land kan du spasere noen meter, og plutselig befinne deg i ekte tyrkiske omgivelser, med dönerkebab, Efes-pils, eplete og bønnerop fra moskeene?

På tyrkisk side kan du gjøre mange kupp - både lærvarer, krydder og sko er svært rimelig. Det samme er klokker og gull- og sølvvarer.

TODELT: Plakaten på den greske toll- og politistasjonen, proklamerer at Nikosia heldigvis er verdens siste delte hovedstad.
TODELT: Plakaten på den greske toll- og politistasjonen, proklamerer at Nikosia heldigvis er verdens siste delte hovedstad. Vis mer

Utenlandske turister er populære og blir godt tatt vare på av tyrkerne.

Huller i gjerdet Lenge var grensen stengt mellom den greske delen av Kypros -som er EU-medlem - og den nordkypriotiske republikken som ikke er anerkjent av andre enn Tyrkia.

I Nikosia i dag er det to kontrollposter som er forbeholdt gående og syklister.

Begge er cirka 300 meter lange og tar deg gjennom «den grønne linjen», som er navnet på den FN-kontrollerte sonen i ingenmannsland.

Vokser vilt Bak navnet «Den grønne linje» skjuler det seg en virkelighet der all vegetasjon vokser fritt.

GOD MAT: Erhun Umut byr på deilig köfte med typisk tyrkisk tilbehør.
GOD MAT: Erhun Umut byr på deilig köfte med typisk tyrkisk tilbehør. Vis mer

Slik har det vært siden 1974, da tyrkerne invaderte og kampene raste mellom befolkningsgruppene.

De blodige kampene kom som et resultat av flere tiårs kamp, der Kypros ville løsrive seg og få sin selvstendighet etter mange år med britisk kolonistyre.

I stedet gikk frihetskampen fullstendig feil og man endte opp med den reneste borgerkrigen.

- Ondt blod  - Jeg har ingen tro på at her noensinne blir normale og fredelige forhold. Det er for mye ondt blod, sier den pensjonerte FN-offiseren, tyrkeren Abdülkerim O. Karamanoglu.

PÅ SHOPPING: Handelen går livlig for seg i den tyrkiske delen av Nikosia.
PÅ SHOPPING: Handelen går livlig for seg i den tyrkiske delen av Nikosia. Vis mer

«Verdens eneste delte by», står det på reklameplakater på den greske toll- og politistasjonen ved kontrollposten i Ledra Street.

Bak sandsekker og skyteskår, holder greske og tyrkiske styrker vakt. Selve grensekorridoren voktes av FN-personell.

Du kan krysse grensa 24 timer i døgnet, men vær oppmerksom på den forholdsvis nidkjære tollkontrollen når du kommer tilbake til den greske siden.

KONTROLL: Mens tyrkiske myndigheter gir blaffen i å kontrollere annet enn identiteten på de besøkende, er greske tjenestemenn nidkjære i undersøkelsene når folk passerer grensen fra Nord-Kypros. Ikke minst jaktes det på ulovlige mengder billige tyrkiske sigaretter.
KONTROLL: Mens tyrkiske myndigheter gir blaffen i å kontrollere annet enn identiteten på de besøkende, er greske tjenestemenn nidkjære i undersøkelsene når folk passerer grensen fra Nord-Kypros. Ikke minst jaktes det på ulovlige mengder billige tyrkiske sigaretter. Vis mer

Tallrike grekere legger turen over til erkefienden for å spille på tyrkisk kasino, noe som er forbudt på gresk side.

- Ingenmannslandet Også restaurant- og nattelivet preges av den nye åpenheten. På samme måte som mange pendler over grensa, til og fra jobb.

- Det er tillatt å håpe, men jeg tviler på at dagens generasjon vil oppleve normalisering av forholdene, sier Abdülkerim O. Karamanoglu.

- Vi får glede oss over at det igjen er mulig å ha samkvem over ingenmannslandet, sier han fortrøstningsfullt.

INGENMANNSLAND: En korridor med gjerder og bevoktning skiller den greske og den tyrkiske delen av Nikosia.
INGENMANNSLAND: En korridor med gjerder og bevoktning skiller den greske og den tyrkiske delen av Nikosia. Vis mer
VERY CHEAP: Selvforklarende reklameplakat i butikkvindu i den greske delen av Nikosia.
VERY CHEAP: Selvforklarende reklameplakat i butikkvindu i den greske delen av Nikosia. Vis mer