Huskeliste for sikring av boligen før ferie

Legg smykkene dine i frysen og steng vannkranen. Dette er bare noe av det du bør gjøre før du reiser på ferie.

PROAKTIV: Før du forlater huset for å reise på ferie, er det visse tiltak som kan være lure å ta for å forhindre innbrudd og skader. ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos
PROAKTIV: Før du forlater huset for å reise på ferie, er det visse tiltak som kan være lure å ta for å forhindre innbrudd og skader. ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotosVis mer

Det er ikke bare innbrudd du bør sikre deg mot før du forlater huset for å dra på ferie. Med enkle grep kan du sikre boligen mot potensielle skader, blant annet vannskader.

Nedenfor følger ekspertenes råd om hvordan sikre boligen din før ferieturen.

Sikring mot tyveri Tom Granquist er direktør i Storebrand Forsikring. Han forteller at alarmer er svært effektive for å skremme vekk innbruddstyver.

- En inngangdør tydelig merket med FG-godkjent alarm vil forhindre at mange tyver i det hele tatt prøver seg.

Har du ikke alarm, er det imidlertid andre tiltak som kan virke forebyggende mot innbrud.

- Det beste tipset for å unngå tyver på besøk er å gi inntrykk av at det er folk hjemme, forteller han til Klikk.no.

Dette kan ifølge Granquist gjøres på mange måter. Nedenfor følger en rekke råd fra direktøren i Storebrand Forsikring:

Mange allierer seg med naboer før de drar, fordi aviser og brev som fyller opp postkasser eller dørmatter, er et lett signal å lese for innbruddstyver. Har du ikke gode naboer som er hjemme, så omadresser eller stans post og aviser mens du er på ferie. Du kan også med fordel la det være litt rotete rundt huset og i hagen. La leker eller hageredskaper ligge fremme, så det virker som om det er full aktivitet rundt huset. Du kan også bruke tidsbrytere på lamper slik at belysningen varierer gjennom døgnet. Viktig med god lås Kommunikasjonssjef i Storebrand Forsikring, Kristina Picard, påpeker at samtidig som du later som om det er noen hjemme, så sørg for at alle innganger til huset, utvendige boder og garasjer er skikkelig låst.

- En god lås vil gjøre det atskillig mindre fristende å prøve seg. Husk også på å lukke alle vinduer, forteller hun.

Vi ser at folk gjerne er flinke til å lukke og låse vinduer i første etasje, men mindre flinke til å lukke vinduer i høyere etasjer og låse balkongdøren.

Vær kreativ med gjemmested Har uvedkommende først kommet seg inn, så ønsker som regel tyven også å komme seg raskt ut igjen.

- Gjem derfor unna smykker eller andre ting du er redd for, på bortgjemte og uventede steder, forklarer Picard til Bonytt.no.

- Smykker tåler for eksempel godt å bli gjemt i fryseren. Vær kreativ og tenk på at det skal ta tid for en tyv å finne frem til det du gjemmer.

Picard påpeker at gull, sølv og diamanter tåler det fint, men du skal være forsiktig med perler og klokker.

Tyver er rene spanere Kommunikasjonssjef i Tryg, Arne Einar Brun kan fortelle at det er flere gjengangere når man ikke har gjort sitt for å forhindre innbrudd.

- Tyver for eksempel, er rene spanerne. De avdekker alle rutiner, de finner med letthet ut om du er på ferie.

Brun råder også å sørge for at noen tar posten din, samt fjerne nøkler fra under dørmatten (eller fra potteplanten).

- Sett eventuelle avisabonnement på vent eller videresend dit du er, ikke annonser på facebook og lignende at du reiser på ferie.

Sikring mot skade/ulykke Granquist fra Storebrand Forsikring påpeker at det det kan være smart å «sikre» gjenstander som kan blåse av gårde og gjøre skade.

- Vi har eksempler på at trampoliner har blitt tatt av vinden og forårsaket betydelig skade når det har vært storm i kastene eller ekstremvær.

Har du svømmebasseng, andedammer eller lignende i hagen råder han deg til å sikre disse for å sikre at verken dyr eller mennesker faller uti.

Unngå vannskader I følge kommunikasjonssjef i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening - VVS, Tirill Ilebekk Hansen, er å stenge vannet det viktigste du bør tenke på før du reiser på ferie.

- Dette kan ikke sies ofte nok. Å stenge vanntilførselen til boligen er den enkleste og raskeste måten å beskytte bygninger og eiendeler mot vannskader.

Ilebekk Hansen har imidlertidig flere tips til deg som skal reise fra huset:

Åpne alle kraner og la vannet som ligger inne i rørene slippe ut. Da tømmer du systemet samtidig som trykket avlastes.

- Det er umulig å få det helt tørt, men ved å slippe så mye vann som mulig ut av rørene reduserer du omfanget av skadene dersom uhellet skulle skje, forteller kommunikasjonsjefen i VVS.

Oppvarming. Pass på at boligen har en jevn og god temperatur, selv når du ikke er der.

- Da unngår du fuktig og rått inneklima og sikrer lenger levetid på installasjoner og produkter.

Reiser du mye bør du vurdere å få en rørlegger til å montere NRL Smartstopp. Dette er en vannstoppventil som skrus av og på ved hjelp av en enkel bryter.

- Trådløse følere oppdager eventuelle lekkasjer og kan stenge vannet automatisk selv om vannet er koblet til. En alarm varsler om problemet.

I følge Ilebekk Hansen er Smartstopp en billig forsikring mot vannskader som kan oppstå mens du sover.

Viktig med innboforsikring Har du oversikt over verdiene i innboet ditt? Sannsynligheten er stor for at du ikke har det.

I følge en undersøkelse gjennomført av Norsat på vegne av forsikringsselskapet Codan, har flertallet av nordmenn ikke oversikt over hvor mye innboet er verdt, og derfor kan det være en risiko for at eiendelene er underforsikret.

Granquist påpeker at det alltid er viktig å ha en god innboforsikring. Han anbefaler også å se på forsikringssummen på innbo. Hvor mye har du forsikret innboet for?

- Forsikringssummen fra studietiden henger kanskje igjen og i mellomtiden har mange etablert seg og kjøpt mange dyre gjenstander.

Les også:
Dette skal du IKKE gjøre i hagen i sommer
Slik unngår du rotter i huset
Dett kan du finne ut om naboens eiendom
Alt om innbrudd

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

RÅD MOT TOMT HUS: Direktør i Storebrand Forsikring forteller at det beste tipset for å unngå tyver på besøk er å gi inntrykk av at det er folk hjemme. Storebrand Forsikring
RÅD MOT TOMT HUS: Direktør i Storebrand Forsikring forteller at det beste tipset for å unngå tyver på besøk er å gi inntrykk av at det er folk hjemme. Storebrand Forsikring Vis mer