Sommerferietips:

Husker du Interrail? Nå er salget på vei opp igjen - både blant unge og eldre - og 20 000 får gratis-billett i 2018

12,3 prosent økning blant 60-åringer i 2017

VAR POPULÆRT: Interrail ga ungdom en sjanse til å se Europa for en rimelig penge, og ble mektig populært på 70- og 80-tallet. Nå er interessen for å reise Europa rundt med tog på vei opp igjen. Arkivfoto: NTB Scanpix
VAR POPULÆRT: Interrail ga ungdom en sjanse til å se Europa for en rimelig penge, og ble mektig populært på 70- og 80-tallet. Nå er interessen for å reise Europa rundt med tog på vei opp igjen. Arkivfoto: NTB ScanpixVis mer

Interrail ble en stor hit da tilbudet dukket opp på begynnelsen av 1970-tallet. Særlig blant unge ble tilbudet om å reise gjennom hele Europa med tog for en forholdsvis billig penge, en slager. Togferie ble mang en norsk ungdoms første møte med det europeiske kontinentet.

ELDRE ØKER MEST: I dag velger stadig flere godt voksne å reise på Interrail. Foto: Interrail
ELDRE ØKER MEST: I dag velger stadig flere godt voksne å reise på Interrail. Foto: Interrail Vis mer

Interrail, som ble introdusert i 1972 av den internasjonale jernbaneunionen (UIC) for å markere deres 50 års jubiluem var i første omgang et tilbud til ungdom under 21 år. Siden ble dette utvidet til 23 år, så til 26 år, før aldersgrensene ble fjernet helt og produktet tilgjengelig for alle.

De eldre øker mest

- I toppåret 1991 reiste 26614 nordmenn på Interrail-billett, sier seniorkonsulent Wencher Berger i NSB til Dagbladet.

I de siste årene har flyprisene i praksis vært «gratis» i forhold til for noen tiår siden, og oppslutningen om Interrail har sunket. Men nå er den på vei opp igjen.

- I 2016 reiste 6101 nordmenn på Interrail, det var en økning på 3,5 prosentpoeng fra 2015. Og salget ser ut til å ha økt med hele 6,5 prosent i 2017, sier Berger.

Salget til ungdom under 28 år har økt med 7,1 prosent, men den største økningen finner vi i gruppa 60 pluss.

- Her har vi en økning på 12,3 prosent, sier Berger.

Rabatt før nyttår

Også flere familier reiser på Interrail, ikke minst fordi hver voksen kan ha med seg to barn under 12 år helt gratis.

BEHAGELIG: Mange finner roen ved å reise rundt i Europa med tog. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BEHAGELIG: Mange finner roen ved å reise rundt i Europa med tog. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- Vi ser også en trend i at stadig flere velger å reise på Interrail på 1. klasse. Prisene for dette ble satt ned i 2017, og da opplevde vi en sterk vridning av salget på 1. klasse.

- Og vær oppmerksom på at bestiller du billett før 1. januar, er prisen 15 prosent lavere enn fra nyttår, sier Wenche Berger.

En Interrail-billett kan kjøpes inntil 11 måneder før den benyttes.

Deler ut 20 000 gratis-billetter

I følge avisa The Brussels Time, skal et pilotprosjekt, kostnadsberegnet til tolv millioner Euro, i 2018 sørge for at 20 000 europere over 18 år kan få gratis Interrail-billetter.

EU-parlamentet har vedtatt en forsøksordning der 20 000 europeiske borgere får en slik billett på 18 års-dagen sin. Blir prosjektet en suksess, kan det bli utvidet til å gjelde langt flere i 2020, heter det.

Mer informasjon og priser, tilbud og muligheter finner du på www.interrail.eu eller hos NSB.