Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sommerferie:

Husker du kanselleringene med Ryanair sist høst? Nå braker det løs igjen

Skal du ut og fly denne uka? Da bør du vite dette.

Trøbbel i vente: Piloter og kabinansatte i Ryanair truer med streik. Det kan bli en het sommer for både flyselskapet og passasjerene. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector
Trøbbel i vente: Piloter og kabinansatte i Ryanair truer med streik. Det kan bli en het sommer for både flyselskapet og passasjerene. Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector Vis mer

(Dagbladet): Flygere og kabinansatte i lavprisselskapet Ryanair er sterkt misfornøyd med arbeidsforholdene - igjen. Og nå vil de gå til aksjon midt i den europeiske sommerferien. 100 flygere har varslet at de går ut i streik kommende torsdag. Og dette regnes å være bare begynnelsen på årets sommeraksjoner.
Kabinansatte i lavprisselskapet har i tillegg varslet at de går ut i streik 25. og 26. juli i Belgia, Italia, Portugal og Spania, opplyser fagforeningen CNE.

Nye aksjoner i vente

Ryanair ønsker å tvinge kabinansatte som er organisert i en rekke ulike europeiske land til å arbeide under irske arbeidsavtaler. Noe de ansatte mener vil gi dem dårligere arbeidsforhold.


Den irske fagforeningen Forsa, som representerer en rekke Ryanair-ansatte, ga flyselskapet en frist til 3. juli for å komme med forslag til ny avtale. Ellers vil Ryanair risikere slå sin egen fjorårsrekord for massive kanselleringer. Ansatte i Ryanaur planlegger en rekke aksjoner i sommer.

Misnøye

Også sist høst ble det varslet massive kanselleringer i Ryanair, og minst 2000 fly ble satt på bakken. 24. april møttes fagforeningsrepresentanter fra Spania, Portugal, Belgia og Italia for å diskutere den langvarige misnøyen med Ryanairs arbeidsavtaler.

De sendte brev til Ryanair-ledelsen, med krav om bedre rettigheter i forhold til arbeidsvilkår og lønn, bedre arbeidstid i forhold til fritid. I tillegg vil de ha økt rett til bedre hvileperioder og klare karrieremuligheter. Men partene har foreløpig ikke kommet til noen løsning.

Nye samtaler?

- Ryanair er skuffet over denne streikemeldingen som er unødvendig, da vi allerede har videresendt et utkast til Forsa med forslag løsning for pilotene. Ryanair har ved 18 ulike anledninger invitert dem til å møte oss for å diskutere disse forslagene , men Forsa har ikke svart på noen av disse invitasjonene til å møtes, skriver Ryanairledelsen i sitt brev til arbeidstagerorganisasjonen.
Chris Lundshøj, salgs og markedssjef for Ryanair i Norden og Baltiske land ønsker foreløpig ikke å gi noen ytterligere kommentar til Dagbladet, men henviser til brevet fra ledelsen i Irland.

Sykdom

Piloter i Ryanair har i første omgang varslet en 24 timers streik torsdag 12. juli. Dette vil ramme flere hundre flyvninger i Europa. Det er foreløpig uklart hvilke flyavganger dette er.


Men aksjonen vil forplante seg til avganger også 13. juli. Ryanair har på sin side gitt beskjed om at de vil varsle alle rammede passasjerer via sms og mail senest tirsdag 10. juli.

De kabinansatte har også varslet at de ønsker å ta ut ferier samt å levere sykemeldinger slik at ytterligere flyvninger blir rammet utover sommeren. Dermed kan Ryanair-passasjerer igjen bli ofre for stridigheter i lavprisselskapet som flyttet norsk base fra Rygge til Torp og Gardermoen.

- Vi håper Forsa vil ta imot denne 19. invitasjonen til å møte oss, sier Ryanair, som regner med at 93 % av kundene ikke vil bli påvirket av pilotstreiken neste torsdag.

Vi følger saken.