KRYPTISK KODE: Du har sikkert sett slike koder i annonser og på nettet. De kan være ganske nyttige. Foto: iStockphoto
KRYPTISK KODE: Du har sikkert sett slike koder i annonser og på nettet. De kan være ganske nyttige. Foto: iStockphotoVis mer

Hva betyr denne strekkoden?

Her får du forklaringen.

QR. Lær deg det ordet med en gang. Du har kanskje sett dette rare merket brukt i blader, i annonser og på nettet og lurt på hva det er for noe. Nå skal du få svaret.

Det er rett og slett en strekkode. På linje med strekkoden du finner på varene du kjøper i butikken, kan QR-koden inneholde informasjon.

I koden kan det skjule seg en nettadresse, et telefonnummer, den kan åpne en e-post der QR-koden fyller ut mottager eller sende en SMS eller MMS til en gitt mottaker.

Rask respons QR-koden har sitt opphav i Japan på begynnelsen av 90-tallet av selskapet Denso-Wave.

QR står for Quick Response (rask respons eller hurtigsvar på norsk), og strekkoden ble laget nettopp for å være rask å lese maskinelt.

Med inntoget av rimelige smarttelefoner, med kamera og stor berøringsskjerm, har den kommersielle bruken rettet mot privatpersoner også blitt mer aktuell.

SKANN DEN: Med et program som leser strekkoder på mobilen, kan du få vite hva som skjuler seg bak en såkalt QR-kode. Foto: Tron Høgvold
SKANN DEN: Med et program som leser strekkoder på mobilen, kan du få vite hva som skjuler seg bak en såkalt QR-kode. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Istedenfor å måtte skrive inn en nettadresse på mobilen, kan man bruke et program (en app) og mobilens kamera for å lese en QR-kode - som da inneholder for eksempel en nettadresse.

Slik leser du koden 1. For å lese en QR-kode trenger du en mobil som har kamera og som du kan laste ned programmer til.

På Android kan du laste ned Barcode Scanner (fra Zxing Team) fra Android Markets. Til iPhone kan du prøve Barcode Scanners (fra Zxing) eller søke på App Store etter andre alternativer. Til Nokia kan du laste ned ScanLife 2D Barcode Reader (gratis). Installer det aktuelle programmet på din mobil.

2. Åpne programmet og du vil se at du kan bruke skjermen som en slags søker.

Rett deretter mobilen mot en QR-kode og hold mobilen stødig slik at programmet får lest av koden. Når koden er lest, får du opp et skjermbilde som sier noe om hva QR-koden inneholder av informasjon, samtidig som du får noen valg.

Er den en link til en nettside, får du typisk mulighet til å åpne linken i nettleseren din, dele den via e-post eller SMS. Valgene kan være litt forskjellige fra program til program, og avhengig av hva den som har laget QR-koden, har lagt inn av informasjon.

Slik lager du en QR-kode Klarte du punktene over, klarer du garantert også å lage en QR-kode.

HVA ER DETTE? En QR-kode er en todimensjonal strekkode som kan inneholde ulike typer meldinger. HjemmePC
HVA ER DETTE? En QR-kode er en todimensjonal strekkode som kan inneholde ulike typer meldinger. HjemmePC Vis mer

1. Gå til en nettside som kan generere QR-koder. En enkel side er qrcode.kaywa.com. Her kan du enkelt lage en QR-kode som inneholder en link, tekst, telefonnummer eller en SMS-melding. Du får også link til koden - og kode for å inkludere bildet på en nettside. Vil du lagre selve QR-koden som et bilde, kan du bare høyreklikke på bildet og velge «Lagre bilde som¿».

En litt mer avansert løsning finner du hos zxing.appspot.com/generator/. Her kan du i tillegg til siden over, lagre en QR-kode som gir direkte tilgang til et sikret trådløst nettverk, kalenderoppføringer og en geografisk plassering. Dette er en utrolig smart og enkel måte å dele ut nettverkstilgang på. Søker du på «qr code generator» på Google, så finner du nok flere muligheter.

2. Du har nå en QR-kode i form av et bilde, en link til et bilde eller en kode du kan bruke på en nettside. Du kan for eksempel bruke det i en invitasjon, henge opp en QR-kode på kontoret som inneholder visittkortet ditt eller du kan bruke det i en annonse for å få folk til å respondere.

Kilde: Wikipedia

Les også:
Topp student-PC
9 mobiler verdt å vente på
Her er de hemmelige mobilene
Denne PC-en passer perfekt på kjøkkenet
Råtøff høyttaler til mobilen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.