FISK ELLER TILSKUDD? Under ser du svar på dette og flere spørsmål du måtte ha om omega-3.Alle foto: Colourbox
FISK ELLER TILSKUDD? Under ser du svar på dette og flere spørsmål du måtte ha om omega-3.Alle foto: ColourboxVis mer

Hva er best - kapsler eller tran?

Og hvordan unngå harsknet fiskeolje?

(Dagbladet god torsdag): Skjeen med tran i vintermørket. Og du har hørt det siden du var liten: spis fisken din! Omega-3-fettsyrene i fisk hindrer ikke bare at du dør av hjertesykdom, det bedrer synet, de kognitive ferdighetene og demper betennelse. Bare lukk øynene og svelg.

Forskningsresultatene har vekslet mellom å lovprise det «gode» fettet og bestride omega-3s helsemessige effekt. Det er hovedsakelig fettsyrene EPA og DHA i marin omega-3 som gir helsegevinst.

God virkning Nyere studier har kommet til motstridende resultater når det gjelder omega-3s evne til å beskytte mot hjerte- karsykdom. Nå blir dette tilbakevist.

UNNGÅ HARSKNING: Ernæringsfysiolog Trine Thorkildsen fant i 2010 at 52 av 56 omega-3-produkter var begynt å harskne. Kjøp produkter som har en fersk produksjonsdato, er tipset fra våre eksperter.Foto: Colourbox
UNNGÅ HARSKNING: Ernæringsfysiolog Trine Thorkildsen fant i 2010 at 52 av 56 omega-3-produkter var begynt å harskne. Kjøp produkter som har en fersk produksjonsdato, er tipset fra våre eksperter.Foto: Colourbox Vis mer

- Etter tiår med studier av omega-3-fettsyrers virkning, er det klart at de har en verdi i forhold til å beskytte mot hjerte- karsykdom, sier Donald Jump, forsker ved Oregon State University i USA. Han har ledet en stor metaanalyse som har gått gjennom 14 studier av omega-3. Både studier som har konkludert med at omega-3 har en virkning, og de som har kommet fram til at det ikke har det, er inkludert.

Konklusjonen er klar - omega-3 beskytter mot hjerte- karsykdom. Rapporten er publisert i Journal of Lipid Research.

Hva er best - kapsler eller tran?

- Det er på det rene at omega-3 har biologiske effekter. Problemet med metaanalyser er at de blander studier av feit fisk, kapsler og oljer. Da er det vanskelig å trekke sikre konklusjoner, sier Kjetil Retterstøl, overlege ved Lipidklinikken på Rikshospitalet i Oslo.

Når det gjelder kreft i tykk- og endetarmen og hjerneslag er det en sannsynlig sammenheng med omega-3.

Troen på omega-3 øker Nylig ble helsepåstanden om at de marine fettsyrene bidrar til normalt blodtrykk og et normalt nivå av triglyserider, fettstoffer, i blodet lansert i EUs mattrygghetsorgan, Efsa. Påstanden er ennå ikke godkjent av EU-kommisjonen.

Allerde er det godkjent i EU at de marine fettsyrene EPA og DHA bidrar til normalt syn, normal hjernefunksjon og normal hjertefunksjon. Dette er påstander produsentene kan skrive på et produkt med omega-3. Nå er helsepåstandene i en prosess med å bli godkjent i Norge. Høringsfristen gikk ut i november. Efsa slår også fast at mors inntak av DHA bidrar til normal utvikling av syn og hjernefunksjon hos fostre og ammende spedbarn.

- I dag spiser særlig barn og unge for lite marin omega-3, sier Livar Frøyland, forskningsdirektør ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (Nifes).

Balanse viktig - Ved et normalt kosthold trenger vi ikke ekstra tilskudd av omega-3, de er ikke livsnødvendige for oss. Det finnes masaier i Afrika som aldri har spist fisk. Men kostholdet i dag har en skjevfordeling av fettsyrer. Det er en overvekt av omega-6 i kostholdet vårt, sier Gjermund Vogt, forsker på fett og oljer ved Nofima på Ås.

Noen tilskudd reklamerer med både omega-3, -6 og -9, men vi trenger bare tilskudd av omega-3. Kroppen vår lager selv omega-9-fettsyrer. Omega-6 får vi mer enn nok av gjennom kosten.

- Omega-3 og -6-fettsyrer slåss om de samme enzymene i kroppen og da vinner omega-6 fordi vi har overvekt av dem i dagens kosthold, sier Vogt.

Omega-3 kan ha en inflammsjonsdempende effekt i kroppen. For mye omega-6 kan derimot gi en betennelsestilstand.

Flere gode effekter Både omega-3 fra fisk og fra kosttilskudd kan forebygge hjerte- karsykdom. Noen typer fett er mer effektiv, konkluderer den ferske, amerikanske rapporten. Dette er de marine fettsyrene EPA og DHA. Vegetabilsk omega-3, ALA, har ikke samme effekt.

- Lærings- og mestringsevnen blir påvirket av EPA og DHA, sier Livar Frøyland.

Også på type 2-diabetes kan omega-3 ha en gunstig virkning.

- Fiskeproteinet kan øke kroppens evne til å reagere på insulin og på den måten beskytte mot diabetes, sier Frøyland.

Han mener det stilles for strenge krav til matforskning. Frøyland regner derfor med at det ligger litt fram i tid å få dette som en godkjent helsepåstand.