KVINNEDOMINERT: Stavgang er en trygg og effektiv form for mosjon. Men den har aldri slått helt an for mannfolk. Som ledd i vår mosjonskampanje slår vi nå et slag for Nordic Walking. Foto: Erik Berglund
KVINNEDOMINERT: Stavgang er en trygg og effektiv form for mosjon. Men den har aldri slått helt an for mannfolk. Som ledd i vår mosjonskampanje slår vi nå et slag for Nordic Walking. Foto: Erik BerglundVis mer

Hva er mennene redde for?

Stavgang er sunn og god trening, men svært få menn vil prøve seg.

|||Les også:
1-2-3 - Sleng deg med
mosjon.com finner du treningsdagbok og mange gode tips.

Denne vinteren med måneder med snø og is på veiene, er stavgang, eller Nordic Walking som det også kalles, mer aktuelt enn på lenge.
For alle som har parkert skiene for godt, og for de som rett og slett trives best med å gå til fots, er stavgang en trygg og effektiv form for mosjon.

Nordic Walking er kvinnedominert. Påstanden kan ikke dokumenteres med salgstall eller nøyaktige deltakerstatistikker, men bildene fra løypene og fra kursene er veldig tydelige. Minst 80 prosent av de som bruker staver på gå-turene er kvinner.

På NW-kursene hender det at alle deltakerne er kvinner eller at det er 1 mann og 25 kvinner. Nå er det ikke noe galt i at en mosjonsaktivitet er kvinnedominert. Vi har nok av eksempler på det motsatte, men det må være lov til å undre seg over hvorfor det er slik.

Dårlig responsDet er ingen fysiologiske faktorer som forklarer forskjellen. Menn har like stort utbytte som kvinner av å gå med staver. Læring av stavgangteknikken går like raskt for menn som for kvinner.

Når NW-instruktørene er ute på turmarsjer og tilbyr deltakerne å prøve NW-staver for første gang, er det alltid mye lettere å få respons fra kvinner enn fra menn.

Mannfolkene sier nei takk, og slenger gjerne på en kommentar om at de håper de har noen år igjen før de trenger staver. Damer og unge jenter er mye mer villige til å prøve noe nytt.

SamholdTilbakemeldingene fra de som prøver staver for første gang, er nesten uten unntak positive. Her er det ingen forskjell mellom menn og kvinner. Forskjellen er at terskelen for å prøve tydeligvis er mye høyere for menn enn for kvinner. Kanskje det har noe med gruppebildet å gjøre. Kvinner går ofte flere sammen. Når en har hatt gode erfaringer, så vil venninnene gjerne prøve. For kvinner er det ikke lenger noe spesielt å gå med staver. Alle kjenner noen andre som gjør det.

Over hele landet finns det jente/kvinnegrupper som driver Nordic Walking 1-2 ganger i uken. En god del mix-grupper er også registrert, men når får vi de første stavganggruppene for menn?