Hva får du egentlig i deg når du har salami på brødskiva?

Stor test, stem på din favoritt.

POPULÆRT PÅLEGG: Men hva får du egentlig i deg? To brødskiver med til sammen fire skiver salami gir 1/3 av maksinntaket for salt. Foto: ERIK HELGENESET
POPULÆRT PÅLEGG: Men hva får du egentlig i deg? To brødskiver med til sammen fire skiver salami gir 1/3 av maksinntaket for salt. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Salami er et populært pålegg hos mange, men hva får du egentlig i deg når du spiser salami på brødskiva?

En kilde til fett De fleste salamipølsene er laget av svin og storfe, og noen er tilsatt ekstra spekk (en er tilsatt rapsolje). Mengden kjøtt som inngår, har betydning for protein- og fettinnholdet.

Brukes kjøtt med mye fett, vil proteinandelen bli lavere og vice versa. Desto mer fett som inngår i salamien, desto mer får du i deg av det uheldige mettede fettet.

I denne testen har en av salamipølsene 10 % rapsolje. Dette bringer også opp innholdet av fett, men gir pølsa en gunstigere fettsyresammensetning.

Det er en fordel at salamipølsa har en høy andel fettfritt kjøtt, da dette øker jerninnholdet i produktet.

Salt og nitritt Alle salamipølsene er tilsatt nitritt og salt. Ingen av disse er noe du bør få i deg for mye av.

Salt virker konserverende og gir smak. Problemet er at vi får vi i oss for mye av allerede.

Salt øker risikoen for hjerte- og karsykdom, bl.a. høytblodtrykk og slag. Spiser du to brødskiver med til sammen 4 skiver salami, har du allerede fått i deg 1/3 av maksinntaket for salt.

Konserveringmiddelet nitritt på sin side kan øke risikoen for kreft i tykk- og endetarm.

Innholdet av salt, fett og nitritt er hovedårsaken til at myndighetene anbefaler et begrenset inntak av kjøtt og kjøttvarer til 500 gram i uka.

Bruk sunn fornuft på brødskiva! Spiser du mange brødskiver om dagen, bør du ikke bare gå for den magreste typen eller minst salte salamien (du får dessverre ikke i både pose og sekk), du bør også variere mellom hva slags pålegg du bruker.

Salami smaker godt, men gir deg ikke så mye av de næringsstoffene du trenger. Derfor er det lurt å bruke andre pålegg, slik som ost, leverpostei, egg og fiskepålegg.

Ost er en fin kilde til kalsium, leverpostei gir deg mye jern, mens egg, makrell, sardiner og laks gir deg proteiner som metter godt.

Fiskepålegg er dessuten en viktig kilde til de gunstige omega-3 fettsyrene. Topper du det hele med litt tomat, agurk eller paprika, og spiser en gulrot eller eple ved siden av, får du et godt og næringsrikt måltid.

Og husk at brødskiva skal være grov eller ekstra grov; se etter Brødskala'n.

Dette har vi testet I denne testen har vi sett på hvor mye kalorier, fett, protein, salt og andel kjøtt de ulike typene salami inneholder.

Mye fett, salt og kalorier har trukket ned, mens mye protein og kjøtt har trukket opp.

Vi har valgt å gi salamipølsene terningkast 2 til 5, der 2 er det dårligste og 5 er det beste.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Vi presiserer nok en gang at vi ikke tester på smak, men du kan selv stemme på din favoritt.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Super salami Salamien med det høyeste proteininnholdet og nest laveste innhold av kalorier og fett. Er tilsatt rapsolje. Karakter: Produsent: Grilstad Basilikum salami Salamien med mest kjøtt og nest laveste innhold av salt. Bra proteininnhold. Karakter: Produsent: Jan & Gisles Gilde Go og Mager salami Salamien med det laveste kalori- og fettinnholdet, men også det høyeste saltinnholdet. Nest mest protein. Karakter: Produsent: Nortura SA Rødvinsalami Salamien med det laveste saltinnholdet og nest høyeste proteininnholdet. Karakter: Produsent: Bjerke Gilde Spesialsalami Salamien med det nest høyeste saltinnholdet. Kommer bra ut på protein- og kjøttinnhold. Karakter: Produsent: Nortura SA Salami - mykje smak Jevnt god på protein, salt og kjøtt gir denne også terningkast fem. Karakter: Produsent: Jan & Gisles Salame Milano Salamien med det høyeste kjøttinnholdet, men utmerker seg ikke for øvrig. Karakter: Produsent: Coop Helgeroasalami Lite salt, men utmerker seg ikke for øvrig. Karakter: Produsent: Bjerke Salami Bra kjøttinnhold, men utmerker seg ikke for øvrig. Karakter: Produsent: First Price Kryddersalami Bra kjøttinnhold, men utmerker seg ikke for øvrig. Karakter: Produsent: Coop Salami med parmesan Lite salt, men utmerker seg ikke for øvrig. Karakter: Produsent: Bjerke Gilde Salami Kommer dårlig ut på kalorier og fett. Karakter: Produsent: Nortura SA Gilde Favoritt salami Salamien med det nest høyeste innholdet av kalorier og fett og nest laveste proteininnhold. Karakter: Produsent: Nortura SA Gullsalami Salamien med det høyeste kalori- og fettinnholdet. Ukjent saltinnhold. Karakter: Produsent: Grilstad Jubelsalami Salamien med det laveste proteininnholdet og nest laveste kjøttinnholdet. Ukjent saltinnhold. Karakter: Produsent: Grilstad Krydret jubelsalami Salamien med det laveste innholdet av både kjøtt og protein. Ukjent saltinnhold. Karakter: Produsent: Grilstad Pepret jubelsalami Salamien med det laveste innholdet av både kjøtt og protein. Ukjent saltinnhold. Karakter: Produsent: Grilstad Les mer på Bramat.no:
Aroniasmoothie
Søvnmangel påvirker handlevaner
Trening etter brukket kragebein