Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hva gjør den mystiske svarte platen under vasken?

Spørsmålet du ikke visste du lurte på ...

MYSTISK: Hva i all verden er denne svarte platen? Hvorfor sitter den under oppvaskkummen? Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO
MYSTISK: Hva i all verden er denne svarte platen? Hvorfor sitter den under oppvaskkummen? Foto: BRYNJULF BLIX / DINSIDE.NO Vis mer

Dinside Det er mye man kan lure på her i verden, også det som ikke er veldig viktig, men som ingen tilsynelatende kan svare på. Det kan også være irriterende.

Spørsmålet fra en i redaksjonen var ganske enkelt: Hva er den godt for, den sorte, asfalt-aktige plata som sitter limt under oppvaskkummen?

Mange av de vi spurte, både fagfolk og legfolk, hadde oppdaget denne, men ingen visste hvorfor den satt der.

Flere av de vi spurte - også fagfolk og leverandører fra VVSbransjen - mente at den ikke hadde noen egentlig funksjon, men at det kunne ha med emballasje og håndtering under produksjon å gjøre. Men sikre var de ikke.

Men en av våre gode kontakter, en konsulent innen byggebransjen, ga seg ikke med ulne svar og kontaktet flere leverandører. Til slutt kom svaret, som var både enkelt og innlysende, når man tenker etter.

Les også: Lurt å bruke oppvasksvamp?

En god grunn En oppvaskkum er svært ofte av rustfritt stål, og det er et materiale som har mange gode egenskaper. En av dem er at det klinger fint når man slår på det, men det er ikke alltid ønskelig.

Og selv om man monterer en oppvaskkum i en benk og limer med silikon, så kan det være mulighet for at man får kraftig resonans når en kraftig vannstråle treffer på strategiske steder. De som har hørt steel-band fra Jamaica vet hva vi snakker om.

Og hvor en vannstråle treffer i en oppvaskkum vil variere både med krantype og plassering.

Derfor har produsentene festet denne svarte, seige platen under oppvaskkummen av en god grunn:

Den absorberer vibrasjonene.

Samme løsning brukes jo også i biler til støydemping, både i kupéen og i motorrom, men det er som regel godt skjult. Også PC-byggere har brukt lignende løsninger, som er nødvendige når det kreves mange vifter som roterer og vibrerer og setter metallplatene i gang med klangøvelser.

Les også: Lydisolering trinn for trinn

Derfor låter ikke det ikke slik av oppvaskkummen som det gjør når du fyller en bøtte, den sorte, seige massen i platen på undersiden demper resonanser - rett og slett.

Så nå vet vi det.

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

DEMPEMATTE: Bitumen heter materialet, det brukes til å dempe vibrasjoner i mekaniske konstruksjoner, som  biler og oppvaskkummer. Foto: BILTEMA
DEMPEMATTE: Bitumen heter materialet, det brukes til å dempe vibrasjoner i mekaniske konstruksjoner, som biler og oppvaskkummer. Foto: BILTEMA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media