Hva gjør du med eplene?

Her får du alle forslagene du trenger.

EPLER I LANGE BANER: .. men hva gjør vi med dem? Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com
EPLER I LANGE BANER: .. men hva gjør vi med dem? Illustrasjonsfoto: Thinkstock.comVis mer

Det er alltid like trist. Jeg så det igjen i helgen. Eplene lå strødd på bakken. Ikke bare i én hage. Men på plen etter plen ligger eplene og råtner. Det som skulle vært tilslørte bondepiker og eplekaker til glede og begeistring for gamle og unge er nå degradert til rå forlystelse for småkryp som engasjerer seg i forråtnelsesprosessen.

Jeg sitter med en følelse av at overfloden hagene øser av ikke verdsettes slik den fortjener.

For all del, jeg har forståelse for at man ikke forkaster sine spisevaner fullstendig og forsøker å leve på epler en måned. Bevares.

Og det er nettopp her jeg kommer på banen med kule ting du kan lage med epler.

Først og fremst - du kan legge epler på glass. Å hermetisere dem er en god idé. Da kan du plukke epler ut av glassene midtvinters og kose deg gløgg. Gløgg ja! hakk for eksempel noen hermetiserte epler og ha i gløggen sammen med mandler og rosiner.

Hva gjør jeg med epler? Eplemos I vårt gode, rikholdige arkiv finnes det flere oppskrifter på eplemos - eller eplesyltetøy. Jeg har lagt det mest klassiske til i listen med oppskrifter nedenfor. Men, prøv deg også gjerne på en variant med revet ingefær.

Hva gjør jeg med epler? Bakst med epler Det er en artig oppskrift på horn med eplesyltetøy man kan prøve seg på. Og det kule er om du bruker ditt eget syltetøy, selvsagt.

Hva gjør jeg med epler? Kjøttmat med epler Svin og epler er klassisk og godt, spesielt når svinesteika får følge av epler og svisker.

Men, har du tenkt å være litt råflott kan du kjøpe deg ei gås følge oppskriften på helstekt fugl med epler servert med rødkål og saus.

Hva gjør jeg med epler? Dessert med epler Det mest opplagte å lage med epler er dessert. (Mer om eplekaker nedenfor).

De to første oppskriftene er på bakte epler.

Den andre lages på bålet. Fjerne kjernehuset og fyll det med sjokolade, sukker, rosiner og kanel. Pakk det inn i folie, ta det med på tur og bak det glørne på bålet!

Stekte epler, i smør, er også forbløffende digg. Legg dem på pannekaka, dryss over kanel og melis - og kanskje litt pisket krem? Da er du i mål.

Og så kunne jeg ikke dy meg for å ta med den 70-tallsoppskriften epler i slåbrok. Beklager. Men det er altså epler som pakkes inn i butterdeig før de bakes - og så har du marsipan der hvor kjernehuset var.

Hva gjør jeg med epler? Eplekaker Jeg tar med to eplekaker, faktisk.

Den første, min favoritt, er tarte tatin. Men, det også verdt å ta med den tyste apfelstrudel. Får du ikke lyst på eplekake etter å ha sett disse oppskriftene, ja da får du aldri lyst på eplekake.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.