Hva gjør du når du venter på flyavgang og barnet ditt sier dette?

Hjelp, jeg må tisse...

OM BORD PÅ FLY: Hva skjer om barnet må på do under take-off? Foto: Colourbox
OM BORD PÅ FLY: Hva skjer om barnet må på do under take-off? Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

Mammanett.no: Skrekkscenarioet for mange foreldre på reise er når man oppdager at man har fôret minstemann med litt for mye saft, og behovet for et toalett er akutt.

Og skulle du være så uheldig å reise med barn på fly når situasjonen oppstår, kan katastrofen være et faktum. Hvordan skal man håndtere slike situasjoner når de først har oppstått?

En episode som har fått mye oppmerksomhet i amerikanske medier, er tobarnsmoren Jennifer Devereaux' mareritt av en flytur.

Da flyet deres ble forsinket ute på rullebanen, nektet kabinpersonalet hennes tre år gamle datter å benytte seg av toalettet.

Resultatet var at treåringen måtte gjøre sitt fornødne i flysetet.

Beklaget hendelsen Moren forteller til CBS Boston at da hun protesterte, fikk hun trusler om å bli overlevert til sikkerhetsansvarlige på flyplassen.

Til slutt kom en av medpassasjerene til hennes unnsetning, og overtalte de kabinansatte til å la henne få bli værende på flyet.

I etterkant har flyselskapet JetBlue beklaget hendelsen.

Sikkerhet er første prioritet På tross av en rekke barnevennlige tiltak på norske flyplasser og på fly - kunne dette også ha skjedd i Norge, og hva gjør man egentlig om man havner i en lignende situasjon?

SIKKERHET ALLTID FØRST: - Lov med unntak i veldig spesielle situasjoner, sier Tormod Sandstø i SAS. Foto: BJORN H STUEDAL
SIKKERHET ALLTID FØRST: - Lov med unntak i veldig spesielle situasjoner, sier Tormod Sandstø i SAS. Foto: BJORN H STUEDAL Vis mer

Tormod Sandstø i SAS sier at sikkerhet alltid er første prioritering, og at de derfor har definerte og strenge prosedyrer om bord som følges svært nøyaktig.

- Før et fly kan ta av, går personalet gjennom kabinen og sjekker at alt er ok: blant annet at løse gjenstander er plassert der de skal, bord er oppslått og at alle sitter med setebelter på. Når dette er gjort sier man «cabin cleared», og det er også en bekreftelse inn til cockpit og piloter at man nå er klar for takeoff, sier han.

Kan gjøre unntak Selv om dette i utgangspunktet er en absolutt håndheving, sier han at det i veldig spesielle situasjoner kan gjøres unntak.

- Om man blir stående og vente før man kjører til rullebanen og en situasjon oppstår, kan kapteinen imidlertid vurdere å gi tillatelse til bruk av toalettet.

- Dette koordineres da mellom kabin og piloter slik at man er sikker på at ingen blir sittende på toalettet ved taxing, takeoff og landing, forklarer han.

Ønsker å utvise skjønn Også hos Norwegian er de opptatt av å vise skjønn i denne typen situasjoner.

- Vi forstår at det kan være frustrerende når slike situasjoner oppstår med små barn. Vårt kabinpersonale skal selvfølgelig utvise skjønn når det er mulig, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Mannion.

Hun understreker imidlertid at ingen passasjerer har lov til å bevege seg rundt i flyet når det er i bevegelse på bakken.

- Men det kan hende at det oppstår en situasjon slik at take-off blir forsinket, for eksempel avisingskø, etc. Står flyet veldig lenge på et bestemt sted, kan kabinpersonalet avtale med kapteinen at noen kan benytte seg av toalettet, slik at man unngår slike uhell som du beskriver her fra USA, sier hun.

Ingen krav til toalett på buss Men det er ikke bare på selve flyturen barn som må tisse, kan være et problem.

Allerede på vei til flyplassen via flybussen kan toalettbesøk by på problemer.

Det finnes ingen formelle krav til at busselskap må ha toalett om bord i bussene, men de fleste selskaper har det likevel på lengre turer.

Jarle Bugge, driftssjef hos NOR-WAY Bussekspress, forteller at de internt i selskapet har et krav om at bussruter med en lengde på over to timer skal eller bør ha toalett.

Flybussrutene fra Oslo har en maksimal reisetid på litt over en time, og de har derfor ikke slike fasiliteter om bord på bussen.

Har lov til å stoppe Bugge forteller at sjåførene har anledning til å stoppe, men at de alltid skal tenke sikkerhet først og at det derfor er en vurdering hver enkelt må gjøre.

- Sjåførene som kjører ekspress og Flybussekspress, er utpreget gode bussjåfører som har god evne til å løse utfordringer der og da når de oppstår.

- Store deler av Flybussekspressens trasé går langs E6 på motorvei, og her er det ikke mulig å stoppe langs veien.  Trafikksikkerhet og passasjerenes sikkerhet kommer i første rekke, sier han.

- Når det er sagt, passerer man jo noen bensinstasjoner vi kan benytte til slike formål, samt at det er noen havarilommer som sjåføren kan benytte til et kort stopp, legger han til.

Ikke stort problem Bugge sier derimot at selskapet ikke har mottatt forespørsler om det, og at de derfor tyder det dithen at det ikke er et stort problem.

- Vår erfaring med passasjerer med små barn er at de aller fleste er flinke til å planlegge hele reisen.  Barna og de voksne går på toalettet før de reiser, enten det er med buss eller fly, slik at hele reisen blir komfortabel for alle, sier han.

- Tror du at noen småbarnsforeldre velger andre alternativer enn buss på disse strekningene, på grunn av manglende toalett?

BUSSER MÅ IKKE HA TOALETT: Men sjåførene har tillatelse til å stoppe, forteller Jarle Bugge. Foto: Privat
BUSSER MÅ IKKE HA TOALETT: Men sjåførene har tillatelse til å stoppe, forteller Jarle Bugge. Foto: Privat Vis mer

- Når det gjelder småbarnsforeldre, er vår erfaring at mange benytter seg av egen bil, ikke på grunn av manglende toalett om bord på disse korte reisene, men av praktiske og lettvinte årsaker. Det er ikke til å komme bort fra at det er enklere å fylle bilen med både store og små, og alt som skal være med av bagasje og barnevogner/trillevogner, svarer Bugge.

Denne saken har tidligere blitt publisert på Mammanett.no.

LES OGSÅ: Tusenfryd: Også for barn 0-6 år?
Denne gjør bilferien enklere for småbarnsforeldre
Reiste med barselgruppen til syden
Dyreparken: Konge over alle familieparker

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer