BARN SOM VÅKNER OM NATTA: Hvordan takler man det? Foto: COLOURBOX
BARN SOM VÅKNER OM NATTA: Hvordan takler man det? Foto: COLOURBOXVis mer

Hva gjør man når barnet våkner om natta?

Ekspertene gir ulike råd.

Mammanett.no: Barn som våkner mange ganger om natta, kan drive foreldre til vanvidd.

Hvordan skal man takle det og hva gjør man for å få barnet til å sove igjen? Svaret gir seg ikke selv, og ekspertene gir svært forskjellige råd.

Nina Stanghov Ulstein er barnevernspedagog og driver nettstedet Lykkeligbarndom.no. Hun mener at noe av det beste man kan gjøre for å fremme god søvn, er å lage gode kveldsrutiner slik at barnet vet at det er kveld og natt.

Gode kveldsrutiner er grunnleggende - Foreldre som gjør det, får barn som gleder seg til å legge seg om kvelden, fordi de forbinder legging og søvn med noe som er trygt og godt, sier hun.

Gjennom sitt arbeid får hun mange henvendelser fra foreldre som er bekymret over at barnet våkner om natta, men i mange tilfeller mener hun det blir feil å bruke begrepet «søvnproblemer» - særlig når det dreier seg om de minste barna.

- Babyen din har ikke et søvnproblem selv om den ikke sover hele natta gjennom, trenger pupp eller vil at du skal bysse, synge og kose det i søvn! Det er helt naturlig og helt normalt, mener hun.

Finn ut om barnet er overtrøtt Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen sier at det kan være mange årsaker til at barn våkner om natta.

En ting hun mener foreldre bør være obs på, er om barnet kan være overtrøtt.

- Barn som er overtrøtte, har vanskelig for å sovne, er urolige om natta og kan likevel våkne altfor tidlig om morgenen. De er gjerne både «natteravn og morgenfugl», sier hun.

- La barnet sove mer på dagen i en periode og legg det tidligere. Prøv dette i noen dager for å se om det hjelper, foreslår hun.

Barn som er sultne om natta Når det gjelder barn som våkner om natta og gir tegn til at de er sultne, har de to forskjellige oppfatninger av hva som er den riktige reaksjonen fra foreldrene.

- Når barnet er sju-åtte måneder minst, og man har begynt å gi annen mat, kan man kutte ut nattmaten, sier Elisabeth Gerhardsen.

- Barn regulerer appetitten på døgnbasis. Hvis du holder igjen nattmåltidet, spiser barnet mye allerede dagen etter og vil etter noen dager sove bedre om natta.

Nina Stanghov Ulstein er derimot ikke enig i at det å kutte ut nattamming er den riktige veien å gå.

- Ingenting er mer naturlig enn å nattamme, samsove og la babyen sovne ved puppen. Kan du tenke deg noe mer søvndyssende og koselig for den lille? Mange babyer etter fylte 6 måneder har også behov for næring om natta selv om de får fast føde om dagen, sier hun.

- Vi er foreldre døgnet rundt Når det gjelder hvor tilgjengelig foreldre skal være for barna om natta, er de også uenige.

KAN VÆRE OVERTRØTT: - Forsøk å legge barnet tidligere i en periode og se om det hjelper, sier Elisabeth Gerhardsen. Foto: Inger Marie Grini / Cappelen
KAN VÆRE OVERTRØTT: - Forsøk å legge barnet tidligere i en periode og se om det hjelper, sier Elisabeth Gerhardsen. Foto: Inger Marie Grini / Cappelen Vis mer

Stanghov Ulstein mener babyer og barn som har foreldre som er tilgjengelig for dem om natta, ofte sover bedre.

- Disse babyene og barna er også mer harmoniske, trygge og glade på dagtid. Den «gode følelsen» som barnet får i løpet av natta, ved at foreldrene stiller opp, varer dagen etter.

- Vi er ikke bare foreldre på dagtid og før leggetid, vi er foreldre døgnet rundt, sier hun

- Trapp ned på servicen! Gerhardsen mener derimot at foreldre bør passe seg slik at de ikke lager vaner som gjør at barna blir stimulert til å våkne mer.

- Man må gjøre det mindre spennende og innholdsløst å våkne, samt «trappe ned på servicen», sier hun.

- Jeg ville gå inn og finne ut hva de roper om, men det betyr ikke at de alltid skal få det de roper om. Om barnet pleier å våkne og rope om vann, kan man på forhånd sette en tutekopp som ikke lekker ved senga, slik at man eliminerer den årsaken, sier hun.

Et annet tips fra Gerhardsen er å la barna få en knaggrekke med smokker over senga.

- Da kan barnet selv ta en ny smokk om det mister den, sier hun.

- Se hva barnet pleier å rope om og tilrettelegg slik at de klarer seg selv, legger Gerhardsen til.

Ok å komme inn til foreldrene Stanghov Ulstein mener det er viktig at foreldrene aldri avviser barnet.

- Hvis barnet kommer inn på foreldrenes soverom om natta, så la barnet få sove sammen med dere eller følg barnet på en rolig og kjærlig måte inn på rommet sitt. Legg deg gjerne sammen med barnet hvis barnet ønsker, sier hun.

- Når barnet er modent for det og føler seg trygg, vil det sove natta gjennom. For mange barn kan dette ta lang tid, og det er vår oppgave som foreldre å være tålmodige.

Elisabeth Gerhardsen er enig i at det ikke er noe galt i å la barna få komme inn i foreldrenes seng, så lenge foreldrene selv synes det er greit.

NATURLIG Å VÅKNE: - Vi er ikke bare foreldre på dagtid, sier Nina Stanghov Ulstein. Foto: Privat
NATURLIG Å VÅKNE: - Vi er ikke bare foreldre på dagtid, sier Nina Stanghov Ulstein. Foto: Privat Vis mer

Hun mener derimot at man bør lære barnet å komme inn på egen hånd.

- Man bør be barnet gå ut av senga si selv, slik at de ikke venner seg til at man skal bære dem inn. Barn er så trøtte når de våkner på natta, at de instinktivt gjør det de gjorde kvelden før, enten de kan noe annet eller ikke, sier hun.

Gradvis nedtrapping Gerhardsen understreker at det er viktig å trappe ned gradvis, når man skal avvenne barnet fra en uønsket atferd.

- Slutter man for brått, blir det mer bråk og sterkere protester, barnet gråter, blir forvirret og sint. Dere tjener begge på en mykere tilnærming. Hvis du får mye protester om natta, er det også lettere å gi seg fordi du er så trøtt selv, sier hun.

Denne saken har tidligere blitt publisert på Mammanett.no

LES OGSÅ: Gråtekur eller ikke?
Lydene som får babyen til å sovne
Tobias (18 mnd) nekter å sove
Ikke bruk slike madrasser til babyen