NYE NETTBRETT: Neste generasjon Ipad og Ipad mini forventes å gjøre sin debut på kveldens lansering. Foto: APPLE
NYE NETTBRETT: Neste generasjon Ipad og Ipad mini forventes å gjøre sin debut på kveldens lansering. Foto: APPLEVis mer

Hva lanserer Apple denne gangen?

Har invitert til pressekonferanse i kveld.

Iphone 5S og 5C var ikke de eneste nyhetene fra Apple i høst.

I kveld klokka 19 norsk tid holder selskapet nok en pressekonferanse, hvor resten av årets nyheter vil bli avduket.

«We still have a lot to cover» heter det i invitasjonen denne gangen, og skal vi ta den streite tolkningen av det, betyr det at de fortsatt har mye å vise fram.

Men nøyaktig hva betyr mye?

Skal vi tro den siste tidas spekulasjoner, kommer i hvert fall neste generasjon Ipad og Ipad mini.

Vi har samlet sammen de mest troverdige ryktene, og prøver også å avlive noen av de mer tvilsomme av dem.

5. generasjon Ipad I oktober i fjor ble 4. generasjon Ipad lansert, og den var relativt lik forgjengeren, bare raskere. Men også tyngre.

Femte generasjon Ipad, eller Ipad 5, vil være enda kjappere, men også ha en tynnere og lettere formfaktor.

Den er ventet å få mange av de samme designtrekkene vi finner i Ipad mini, være slankere, ha en tynnere kant rundt skjermen foran, og ha mer avrundede kanter på baksiden.

Den nye Ipaden vil mest sannsynlig få en raskere prosessor, muligens en 64-bit A7X-utgave, som vil bygge på samme teknologi som brukes i den nye A7-prosessoren til Iphone 5S.

Bedre kameraer er også ventet, men det er mer usikkert om den nye fingeravtrykksleseren Touch ID vil være en av nyhetene.

Et relativt ferskt og litt mer usikkert rykte er at Apple vil lansere nytt tilbehør til Ipad, deriblant et tastaturdeksel lignende det Microsoft tilbyr til sine Surface-nettbrett.

At de bruker ordet «cover» (omslag) i invitasjonen, bidrar ikke akkurat til å dempe spekulasjonene.

Retina Ipad mini Andre generasjon Ipad mini vil mest sannsynlig se ganske lik ut som forgjengeren.

Det store spørsmålet rundt kveldens lansering vil nok være om den minste Ipad-utgaven vil få en mer høyoppløst skjerm - i Apple-terminologi kjent som retina.

I så fall betyr det at oppløsningen på den 7,9-tommer store skjermen vil øke fra 1024x768 til 2048x1536.

Det betyr også at Apple kan ta igjen skjermkvaliteten til noen av konkurrentene, som Nexus 7 og Kindle Fire HD.

HVA BETYR DET: Her er Apples «kryptiske» invitasjon til kveldens pressekonferanse. Hva hinter de om denne gangen? Foto: APPLE
HVA BETYR DET: Her er Apples «kryptiske» invitasjon til kveldens pressekonferanse. Hva hinter de om denne gangen? Foto: APPLE Vis mer

I tillegg til en retina-skjerm ventes det også at Apple vil oppgradere innmaten, blant annet med en ny prosessor og bedre kamera.

Det kan også være at både mini og storebror vil komme i nye farger, men hvorvidt det blir den nye gullfargen til Iphone 5S eller ikke, gjenstår å se.

Når de nye Ipad-modellene kommer i salg, er også et ubesvart spørsmål. Nye Iphone 5S og 5C blir for øvrig tilgjengelig i Norge førstkommende fredag.

OS X Mavericks og nye Mac-er Apple lettet på sløret for den neste OS X-versjonen i sommer, men i kveld vil trolig den endelige lanseringsdatoen bli klar for Mac-operativsystemet. I beste fall blir den lagt ut for nedlasting allerede i morgen, mer sannsynlig er neste uke.

Blant nyhetene i OS X Mavericks er iBooks, Apple Maps, iCloud-passordbehandling for Safari, Finder-faner, bedre støtte for flere skjermer og mer effektiv strømstyring.

Ellers på Mac-fronten har Apple ennå ikke lansert MacBook Pro-modeller med Intels nye Haswell-prosessorer, så det vil sannsynligvis komme. Det vil åpne for både bedre ytelse og bedre batteritid.

Mac mini-serien har heller ikke blitt oppgradert for Haswell, det kan skje i kveld.

På WWDC-utviklerkonferansen i juni avduket Apple også den nye sylinderformede Mac Pro-maskinen, men nevnte verken lanseringsdato eller pris. Mange vil bli skuffet hvis ikke det avsløres i dag.

En ting til? Det har vært stille rundt Apple TV den siste tida, men hvis det kommer en oppdatering på den fronten, bør man ifølge ekspertene ikke forvente radikale endringer. En oppgradert prosessor og nettverksstøtte vil trolig være alt vi får.

Vi har heller ikke store forhåpninger hva gjelder Apple-klokka(?) iWatch - hvis den i det hele tatt finnes. Skal man tro ryktene er den uansett langt fra å være ferdigstilt. Apple er som kjent ikke redde for å være seint ute hvis resultatet blir et mer velpolert produkt.

De første anmeldelsene av Samsungs Galaxy Gear kan tyde på at det fremdeles er et stykke å gå før en smartklokke kan betraktes som en suksess.

(Kilder: Wall Street Journal, AllThingsD, ArsTechnica, Engadget)

Les også:
I dag starter Surface 2-salget
Se hvor mye nordmenn ELSKER nettbrett
Panasonic klare med super-nettbrett

NY STASJONÆR: 2013-utgaven av Mac Pro er radikalt annerledes enn tidligere utgaver. Foto: APPLE
NY STASJONÆR: 2013-utgaven av Mac Pro er radikalt annerledes enn tidligere utgaver. Foto: APPLE Vis mer