Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hva med å be mamma på date?

Morsdag og valentinsdag på en og samme dag. Det må feires.

SØTT FOR TO: Mor liker ikke dessert, men det gjør kona til Andreas Viestad. Når mor er sendt hjem og barna i seng vanker to små sjokoladehjerter.  Foto: METTE RANDEM
SØTT FOR TO: Mor liker ikke dessert, men det gjør kona til Andreas Viestad. Når mor er sendt hjem og barna i seng vanker to små sjokoladehjerter. Foto: METTE RANDEM Vis mer

I morgen er det valentinsdagen. Og det må feires. Også er det morsdag samme dag. Det må feires, det også.

Jeg har besluttet meg for å feire ved å be min mor på date - en middag med noe av det beste hun vet. Som er mat som noen har laget for henne, uten at hun må løfte en finger.

Gi henne litt av den oppmerksomheten hun nok litt for sjelden får fra sin sønn i hverdagen.

«Din Valentin» Det ville sikkert St. Valentin også ha gjort, hvis han ikke hadde blitt så brutalt klubbet i hjel og halshugget etter å ha irritert keiser Claudius med sin insisterende fromhet og hjelpsomhet.

Vi vet svært lite om St. Valentin. Han levde trolig en gang på 200-tallet. Han skal ha gitt synet tilbake til en blind jente - og underskrevet et brev til henne «Din Valentin». Det er omtrent det.

Faktisk vet man såpass lite om han at han i 1969 ble fjernet fra den offisielle katolske kalenderen.

Men han fortsetter å være skytshelgen for unge elskende, og for birøktere, epilepsi, besvimelse, pest, turister - og mye mer.

Min mor ble glad jeg inviterte henne. Ble hun litt for glad? Er det så lenge siden jeg gjorde noe riktig hyggelig for henne?

Hun bestemmer Heldigvis begynte vi straks å drøfte hva slags mat vi skulle ha. Hun kan bestemme. Jeg setter av søndagen. Lørdagen også, hvis det trengs.

Å sette sammen en meny er krevende. Særlig kan det være vanskelig for mine nærmeste, for det er så uvanlig at de blir involvert i planleggingen - vanligvis utviser jeg ikke ubetydelige diktatoriske trekk når jeg står på kjøkkenet.

FRISK SALAT: Mor liker det både lett og tungt. Løsningen blir mektig and, kombinert med frisk salat. Denne  kan serveres både som for- og hovedrett. Foto: METTE RANDEM
FRISK SALAT: Mor liker det både lett og tungt. Løsningen blir mektig and, kombinert med frisk salat. Denne kan serveres både som for- og hovedrett. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Men også fordi det er så vanskelig å svare på hva det er man egentlig liker aller best. Hvis det er en virkelig yndlingsmat, så spiser man det gjerne nokså ofte, så da er det ikke gjevt nok for en spesiell anledning.

Og hvis man spiser det sjelden, hvordan kan man da vite at det virkelig er yndlingsretten, ikke bare mat man liker ekstra godt fordi man spiser den ekstra sjelden?

Lett og mektig Min mor liker å tenke at hun liker mat som er lett og elegant, ikke for tung. Samtidig elsker hun saus.

Og mektig mat, som and og hummer. Og kjøtt.

- Noe litt friskt. Som and. Nei, det er kanskje ikke så friskt? Ei gryte av noe slag? Nei, det blir kanskje feil. La meg tenke på det.

Jeg vet i hvert fall én ting jeg skal lage, og det er salat.

Helt siden jeg var barn, har jeg elsket salaten - eller egentlig dressingen - min mor har laget.

Kanskje det var grunnen til at jeg nokså tidlig oppdaget gleden ved å forsyne meg av voksenbordet? Nå skal jeg lage salat til henne. Og salaten skal være med and.

Høvisk kjærlighet Men er det noe romantisk å spise middag med sin mor? Klart det ikke er romantisk, på den måten. Men Valentin er tross alt skytshelgen for høvisk kjærlighet, og for lykkelige ekteskap.

Og alle som har små barn vet at en av hemmelighetene bak lykke i ekteskapet, er gode barnevakter. Altså bestemødre.

Så når jeg kommer på det er det nok lurt å invitere svigermor også.

Og ettersom Valentin også er skytshelgen for unge mennesker, ville det være altfor galt å ikke la barna bli med, de også. Vi gjør det til en litt tidlig middag.

Kalveskank til mor Etter litt fram og tilbake sier min mor at hun gjerne vil ha osso buco - kalveskank.

Ikke den røde, tjukke totalt tomatdominerte retten fra Milano, men en blank variant som jeg av og til lager.

Hvorfor?

- For det er en rett du lagde til din bestemor på hennes bursdag, et av de siste åra hun levde. Husker du?

Så har vi en generasjon mødre til ved bordet, om enn bare i ånden.

Søt avslutning for to Når kalvegryta er spist opp, er middagen slutt. For én ting er klart. Ikke dessert.

Min mor hater dessert med et for henne ukarakteristisk sinne.

Hun kan ikke se en bløtkake uten å uttrykke sin avsky.

Men det gjør ikke min kone. Så etter at barna er i seng, og svigermødrene er sendt hjem, vanker det et lite sjokoladehjerte.