Hva mener du, har du ikke lounge-sofa på terrassen?

Sjekk årets hotteste hagetrender.

BEHAGELIG UTESOFA: Trenden er klar, nå vil vi ha myke, behagelige sofaer, og mange legger en del penger i utesofaen. Miks det med stoler fra en annen leverandør/produsent.  FOTO: Dreyer Hensley
BEHAGELIG UTESOFA: Trenden er klar, nå vil vi ha myke, behagelige sofaer, og mange legger en del penger i utesofaen. Miks det med stoler fra en annen leverandør/produsent. FOTO: Dreyer HensleyVis mer

Nå tilbringes stadig mer av tiden utendørs - om værgudene spiller på lag med oss.

Selv med dårlig vær kan uteplassen arrangeres slik at du kan sitte ute, selv i regn og vind. Nå er tiden inne for å gjøre noen enkle grep i hagen eller på terrassen/balkongen.

Skap en drøm av et uterom En måte å skape et nytt uttrykk eller en ny atmosfære på, er å innrede med sesongens mest spennende uteromstrender.

Det er ikke så mye som skal til for å skape drømmehagen. Her er trendene som stråler om kapp med sommersolen denne sesongen.

Loungestemning Utgavesjef i interiørbladet rom123, Kari Janne Standal, trekker fram den store loungeaktige utesofaen som en klar trend denne sesongen. Den kan gjerne være modulbasert.

Denne kan man kan synke ned i sammen med gode venner og familie - og nyte sommersolen.

Hun mener flere nå er villige til å legge mer penger i en utesofa sammenlignet med tidligere. Noen betaler til og med mer for utesofaen, enn de gjør for innesofaen.

For at uttrykket ikke skal bli for stivt, har det blitt populært å kombinere møbler fra forskjellige leverandører. Hele sett med stoler og bord er ikke nødvendigvis det fineste.

Nå skal det mikses - og dette henger sammen med trenden om å skape en personlig og unik stil.

Lettvint og vedlikeholdsfritt Ord som lettvint og vedlikeholdsfritt er ord som er viktige for uterommet anno 2012, ifølge Standal.

Mange vil bruke så minimalt med tid på vedlikehold som overhodet mulig. Det samme gjelder vedlikehold av hagen. Mange drømmer om en enkel, men gjerne en selvgående hage.

Dette gjenspeiler seg i plantene og vekstene vi kjøper. Vi ser stadig mer av frukttrær som nærmest er ferdig utvokst, og hekker som allerede har vokst seg høye og skjermer godt, i det vi kjøper dem.

- Vi vil se resultater kjapt, sier Kari Janne Standal.

Smart med soner Forskjellige soner i hagen er nok mest aktuelt for deg som har litt størrelse på hagen, men det er like fullt aktuelt denne sesongen.

For dem som vil ta den helt ut utendørs kan man satse på utekjøkken i en annen sone, utedusj i nok en annen - og kanskje en barsone man kan trekke inn i når solen og dagen er på hell?

Ønsker stuefølelse utendørs Det er en klar trend at uterommet innredes sånn som vi innreder i stua. - Det er stadig flere som ønsker seg en stue utendørs, ifølge Kari Janne Standal.

Sofaene ute ligner sofaene vi finner innendørs. De er myke - og har bløte puter.

- Levende lys og utendørs lamper ser vi også mye av, sier Standal.

Ja til det fargesterke En tydelig trend er at flere nå våger å eksperimentere med sterke farger, ifølge Siv Egger, kommunikasjonsrådgiver på Ikea.

Eksempler på farger er rosa og gult - blant annet. Og det trenger ikke bare å være et fargerikt møbel i uterommet:

- Flere bruker tekstiler i sterke farger for å endre utseendet på uteplassen, sier hun.

Stablestoler og enkle møbler I tillegg går det mye i enklere, mindre massive møbler, som tar liten plass - og kan stables, ifølge Egger.

En sterk trend er metallmøbler. Det gir et strammere uttrykk på uteplassen enn tradisjonelle møbler i tre, ifølge kommunikasjonsrådgiveren.

Hortensia og flettet salix Hortensia er ekstra populært denne sesongen, ifølge Hilde Poppe, gartner hos Plantasjen.

FLERE SONER: Flere soner i hagen er en trend i øyeblikket. Her er det lagd en kombinert kjøkkensone/oppbevaringssone. FOTO: Linnea Press
FRISKE FARGER: Gult og rosa er blant sommerens trendfarger utendørs. Gå for møbler i metall! Disse er fra Ikea. FOTO: Kristian Krebs
ENKEL HAGE - OG VEDLIKEHOLDSFRITT: Stikkordet er enkelt - i hagen og i uterommet vil vi nå slappe av. Blomster i krukker er enkelt, det samme er vedlikeholdsfrie møbler. FOTO: Flora Dania
BEHAGELIG UTESOFA: Trenden er klar, nå vil vi ha myke, behagelige sofaer, og mange legger en del penger i utesofaen. Miks det med stoler fra en annen leverandør/produsent. FOTO: Dreyer Hensley
FLOWER POWER: La det blomstre utendørs i år - på tekstiler og tilbehør. FOTO: Skeidar
HOT MED STERKE FARGER: En grønn, sammenleggbar stol fra designdelicatessen.dk gjør susen når du skal invitere til hageparty. Sterke farger er en sikker vinner i år. FOTO: Produsenten
FLETTET SALIX: Flettet Salix er en trend i år. FOTO: Plantasjen
KALL MEG EN KRAKK: Rosa og gult er kult i år, og en ekstra krakk det alltid nyttig å ha. Denne er fra Ikea. FOTO: Produsenten
STUEFØLELSE: Fargene har gjort et comeback - og nå vil vi at uterommet er en forlengelse av interiøret innendørs. FOTO: Joakim Kröger

- Det er kanskje ingen overraskelse - men den selger enormt mye, også andre sorter enn den "vanlige". Remonterende hortensia som Forever and ever er et eksempel, sier hun.

I tillegg er det en trend med Salix i flettet form. Det er nok noe vi bare vil se mer av, ifølge Poppe.

Drømmen om egne druer Frukt og bær er fortsatt noe mange vil ha i hagen sin. Plommetær er i vinden - det samme er druer:

- Druer er det en del som etterspør, sier Poppe.

Klatreplanter er også en trend i øyeblikket, ifølge gartneren.

- Disse brukes også mer i krukker - med espalie i midten.

Syrin, Buxus, bambus, prydgress og peoner troner også på trendbaromteret.

- Nordens Palme vil nok kommer mer og mer - selv om det går litt tregt, avslutter Poppe.

Flower power Akkurat som på catwalken blomstrer det også i interiøret denne sesongen.

Ifølge en pressemelding fra Skeidar kan du med enkle grep skape en urban og moderne stemning utendørs med utvalgte, fargesterke interiørdetaljer til uterommet.

I den blomstrete sommerstilen går varme farger som oransje, gult og rødt igjen - og det kan gjerne kombineres med ellers strenge utemøbler.I kontrasten mellom nøytrale, stilrene møbler og fargesprakende tekstiler er det enkelt å skape en urban stemning utendørs.

Et streif av østen Vi har i lengre tid rettet blikket mot Østen for å hente inspirasjon til interiøret.

Den etniske inspirasjonen har virkelig kommet for å bli i sommer, og passer ekstra godt for dem som er ute etter en litt eksklusiv stil, ifølge Skeidar.

Hos Skeidar kombineres 1001 natt med kjølig, nordisk stemning.

Kombinasjonen av etniske lykter med mer stilrene, naturlige tekstiler gjør at den eksotisk stilen tones noe ned - og detaljene kan også brukes innendørs når høsten og vinteren er på vei.

Store lanterner i metall og bambus kombinert med lune tekstiler skaper et spennende og luksuriøst uttrykk.

Maritim vri Den maritime stilen er en stadig slager når vår- og sommersesongen nærmere seg.

Det er liten tvil om at denne gir en ekstra følelse av sommer, sol og saltvann.

Ifølge Skeidar søker vi mot en tilbakelent og avslappet stil, med rolige og klassiske detaljer.

Myke bomullsputer og lune ullpledd hjelper oss med å holde varmen på litt kaldere sommerkvelder - for av erfaring vet vi at disse kommer. Maritime detaljer og klassiske lanterner brukes for å understreke ship-o-hoi-stilen.

STUEFØLELSE: Fargene har gjort et comeback - og nå vil vi at uterommet er en forlengelse av interiøret innendørs.  FOTO: Joakim Kröger
STUEFØLELSE: Fargene har gjort et comeback - og nå vil vi at uterommet er en forlengelse av interiøret innendørs. FOTO: Joakim Kröger Vis mer

Kombinerer du det dette med rustikke og landlige elementer, får du raskt et noe røffere uttrykk.

Les også:
Juks husets vegger tøffere
Slik innreder interiør-kjendisen hjemme hos seg selv
Her er det lov å tagge
Denne fiskegratengen er best i test

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

FLERE SONER: Flere soner i hagen er en trend i øyeblikket. En egen dusj gjør seg på varme sommerdager.  FOTO: Linnea Press
FLERE SONER: Flere soner i hagen er en trend i øyeblikket. En egen dusj gjør seg på varme sommerdager. FOTO: Linnea Press Vis mer