CONFITERT ANDELÅR: Med hvit bønneragu, røkt grønnkål og syrlig eplesaus som tilbehør. Vinen Fenocchio Barbera d'Alba Superiore vant denne runden over ølet Leffe Brun. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
CONFITERT ANDELÅR: Med hvit bønneragu, røkt grønnkål og syrlig eplesaus som tilbehør. Vinen Fenocchio Barbera d'Alba Superiore vant denne runden over ølet Leffe Brun. Foto: OLE C.H. THOMASSENVis mer

Hva passer best - øl eller vin?

Femretters smaksduell i ukas vinspalte.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her.

OSLO (Dagbladet): En femretter komponert av kjøkkensjef Peter Nielsen på ærverdige Gamle Major i Oslo var utfordringen.

Dagbladets vinekspert, Ken C. Engebretsen, sto for utvelgelsen av vinene.

Sigrid Strætkvern og Espen Smith hadde valgt øl til rettene, begge med ølkunnskap av det profesjonelle slaget.

GEMYTTLIG STEMNING: Ølkjennerne Sigrid Strætkvern og  Espen Smith  med Dagbladets vinekspert Ken C. Engebretsen i midten. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
GEMYTTLIG STEMNING: Ølkjennerne Sigrid Strætkvern og Espen Smith med Dagbladets vinekspert Ken C. Engebretsen i midten. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Rettene var komponert for det meste av norske råstoffer, og slik satt sammen at det skulle bli en skikkelig utfordring.

Metoden for utvelgelsen var svært forskjellige.

Ølekspertene hadde prøvd seg fram med flere alternativer til hver rett.

De hadde smakt seg fram til sine valg.

ØL TIL LAKSEN: Paulaner Dunkel gikk noe uventet av med seieren som beste drikke  til den lune laksefileten. Foto: Produsenten
ØL TIL LAKSEN: Paulaner Dunkel gikk noe uventet av med seieren som beste drikke til den lune laksefileten. Foto: Produsenten Vis mer

Ken valgte en annen framgangsmåte.

Vinvalg - Det er svært sjelden du får anledning til å smake menyen med vin, for så å finne ut hva som er best. Tanken er å vise at gjennom kunnskap fungerer det helt fint å finne gode alternativer til maten, forteller Ken.

Han hadde spist seg gjennom menyen og notert, for siden å velge vinene.

Ken følger følgende prinsipper ved vinvalg:

- Harmonisk aroma i drikke og mat. Harmonér eller demp de mest framtredende smakene i maten eller drikken.

LUN LAKSEFILET: Med urtesalat, sitronvinaigrette, røkt majones og lakserogn. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
LUN LAKSEFILET: Med urtesalat, sitronvinaigrette, røkt majones og lakserogn. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

- Finn balanse i avsluttende smakskurve, temperatur på vinen kan justere den siste lille dominansen.

En spent forsamling gikk alvorlig til verket.

Det ble smakt, svelget og smattet.

Noen smakte og spyttet.

Andre svelget med velbehag.

Etter hver rett var det avstemning.

Øl eller vin? Første rett endte med seier til Norge, Nøgne Ø tok hjem flest stemmer til kyllingkroketten.

Neste norske øl, Ægir Witbier, måtte så vidt gi tapt for vinen.

Ypperlige Groebe Westhofener Riesling 2009 fikk flest stemmer til kalveretten.

Mer overraskende er det at laksen samler flest stemmer til øl. Paulander Dunkel vinner mot Bramíto del Cervo 2010, en chardonnay fra Umbria.

Det mumles blant vinfolket om at ølentusiastene er i overtall.

2- 1 til øl.

Neste rett er confitert andelår med syrlig tilbehør.

HELST VIN TIL DESSERTEN: Melkepudding, ripsgele, rips og ginsorbet. Vinen Giovanni Allegrini Recioto della Valpolicella Classico vant over ølet Samuel Smith Porter.  Foto: OLE C.H. THOMASSEN
HELST VIN TIL DESSERTEN: Melkepudding, ripsgele, rips og ginsorbet. Vinen Giovanni Allegrini Recioto della Valpolicella Classico vant over ølet Samuel Smith Porter. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Vinmakeren Alberto Fenocchio sin Barbera d'Alba Superiore slår Leffe Brun.

Uavgjort igjen.

Desserten er en skikkelig nøtt, melkepudding med ripsgelé, rips og ginsorbet.

De trente ganer klarte ikke å motstå en skikkelig «rosinvin».

Giovanni Allegrini Recioto della Valpolicella Classico ble foretrukket foran Samuel Smith Porter.

3- 2 til vin versus øl.

ROSINVIN: Giovanni Allegrini Recioto della Valpolicella Classico vant siste runde. Foto: Produsenten
ROSINVIN: Giovanni Allegrini Recioto della Valpolicella Classico vant siste runde. Foto: Produsenten Vis mer