Du leser nå Dagbladet Pluss

Hva skjer hvis Donald Trump taper dagens valg? Vil militsgrupper skape kaos og politisk uro? Med våpenbruk?

Militsgruppa Oath Keepers kaller Clinton for «Hitlery» .

STØTTER TRUMP:  Militisen Oath Keepers patruljerte gatene i byen Ferguson, Missouri, under demonstrasjonene i forbildense med politidrapet på Michael Brown. Oath Keepers er en av mange amerikanske militsgrupper som støtter Donald Trump i dagens valg. Foto: NTB Scanpix
STØTTER TRUMP:  Militisen Oath Keepers patruljerte gatene i byen Ferguson, Missouri, under demonstrasjonene i forbildense med politidrapet på Michael Brown. Oath Keepers er en av mange amerikanske militsgrupper som støtter Donald Trump i dagens valg. Foto: NTB ScanpixVis mer

De siste månedene har flere medier og eksperter advart mot bevæpnede militsgrupper som forbereder seg på et «stjålet valg» eller politisk uro i kjølvannet av en demokratisk valgseier. Men hvem er egentlig denne mangslungne bevegelsen som har vokst frem gjennom de siste to, tre tiårene? Mens den amerikanske militsbevegelsen liker å trekke linjer tilbake til revolusjonen i 1776 og frihetskampen mot den britiske kolonimakten, strekker dens historie seg i virkeligheten ikke lenger tilbake enn til begynnelsen av 1990-tallet.

To hendelser på denne tiden var sentrale for oppkomsten. Den ene var tragedien i Waco, der et forsøk på å arrestere sektlederen David Koresh ble til en 50 dager lang beleiring som endte i en brann der 76 menn, kvinner og barn mistet livet. Det andre er konfrontasjonen ved Ruby Ridge i Idaho i april 1992, der et forsøk på å arrestere høyreekstremisten Randy Weaver, som bodde i en avsidesliggende hytte sammen med familien sin og som hadde unnlatt å møte til et rettsmøte, endte med at Weavers kone og 14 år gamle sønn ble skutt av FBI-agenter.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.