HVA SMAKER BEST TIL SKREI? Ken Engebretsen har funnet seks gode viner til skreimiddagen. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
HVA SMAKER BEST TIL SKREI? Ken Engebretsen har funnet seks gode viner til skreimiddagen. Foto: OLE C.H. THOMASSENVis mer

Hva slags vin velger du til skreimiddagen?

Her er seks gode forslag - og femten som ikke passer.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her.

(Dagbladet): Jeg reiser mye og nesten utelukkende til land som produserer alkohol. Som oftest er det for å besøke produsenter, vinkelnere, restauranter eller andre likesinnede med sans for «Den hvite duks magi».

KNALLKJØP: Paul Delane Crémant de Bourgogne Brut Rosé er en herlig vårlig vin til skreien.
KNALLKJØP: Paul Delane Crémant de Bourgogne Brut Rosé er en herlig vårlig vin til skreien. Vis mer

Vi nordmenn er kanskje verdens mest eplekjekke folkeslag, men med en naturlig, udannet etiketteløs enkelhet over oss.

Vi har vokst opp med monopoler på nær sagt alt vi stapper i oss, og har begrenset forståelse for hva god kvalitet er og hva det betyr for vårt velvære.

DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven
DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven Vis mer

Det er ikke dermed sagt at resten av verden er så veldig annerledes, men det er alltid like forunderlig å møte en italiener, spanjol eller greker.

Tror vi bare spiser fisk De tror vi bare spiser fisk, og at fisken i Norge er uendelig mye bedre enn det de selv har.

Faktisk har mange jeg møter, ofte mer kunnskap om norske råvarer enn vi selv har.

SKREI: Lofoten Fiskerestaurant ovnsdamper torsken fra stedet som har gitt inspirasjon til navnet . Foto: OLE C.H. THOMASSEN
SKREI: Lofoten Fiskerestaurant ovnsdamper torsken fra stedet som har gitt inspirasjon til navnet . Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

De kan snakke om laks, torsk og skrei som få nordmenn kan. De har saumfart butikker i sine egne land etter råvarene og de lager egne nasjonale retter av disse luksusproduktene fra nord.

Så hvorfor er det slik? Eksport fra Norge, det siste stoppestedet i Europa, må inneholde én ting: Gode nok varer til at de ikke blir sendt tilbake.

Med fly fraktes råvarene direkte til Tokyo, Paris og Milano, men i Norge sendes de med bil som humper rundt på elendige veier før varene når Oslo - og fisken har sett sine bedre dager.

Norsk fisk ferskere i Paris enn i Norge Fersk fisk er ikke nødvendigvis best, men når næringsmiddellovgivningen sier at fersk fisk kan være inntil 14 dager gammel, er det ikke rart at den norske fisken i Paris er ferskere enn hjemme.

Så for å bringe oss litt videre, bør vi stille kvalitetskrav, og bruke fiskehandlere og gode supermarkeder når vi skal ha et godt fiskemåltid.

KENS UTVALGTE: Matua Valley Pinot Noir er god til skrei.
KENS UTVALGTE: Matua Valley Pinot Noir er god til skrei. Vis mer

Du skal spørre etter skrei, den digre, svarte, fortreffelige råvaren som er unik for våre breddegrader, og som sammen med litt hygge på kjøkkenet og god vin kan gi deg årets beste mat- og vinopplevelse.

Skreien kan serveres på mange måter. Den klassiske måten er med rogn og lever, som nå har for dårlig kvalitet.
Rogn og lever vil tørke ut all vin. Mye fruktighet er en forutsetning.

GOD ITALIENSK: Allegrini Valpolicella Superiore, god til skrei på klassisk vis, men uten lever og rogn.
GOD ITALIENSK: Allegrini Valpolicella Superiore, god til skrei på klassisk vis, men uten lever og rogn. Vis mer

Å trekke eller dampe skreien er godt, men jeg setter absolutt mest pris på at den pannestekes og serveres med rotpuréer, nypoteter og rødvinsjy.

Ukas test Dagens viner har blitt smakt på Lofoten Fiskerestaurant i Oslo, hvor kjøkkensjef Esteban Villalpando fra Chile klarer å lage norsk sjømat bedre enn de fleste.

• RØDVIN
KENS UTVALGTE
Matua Valley Pinot Noir 2009. Marlborough, New Zealand
Varenr: 8053901 (BU) Poeng: 81 Pris: 129,90
Nydelig bærfrukt m/kanon produksjonsteknikk og bløt, frisk ettersmak.
Konklusjon: Strålende pris og egnet til skrei både trukket og stekt (på skinnsida).

FRANSK FEMMER: Albert Bichot Secret de Famille fungerer også godt til skrei.
FRANSK FEMMER: Albert Bichot Secret de Famille fungerer også godt til skrei. Vis mer

Allegrini Valpolicella Superiore 2009. Veneto, Italia
Varenr: 5297001 (BU) Poeng: 78 Pris: 129,90
Fruktdreven og bløt i stilen med en anelse krydder som piffer opp.
Konklusjon: God til et flott skreistykke på klassisk vis, men uten lever og rogn.

Albert Bichot Secret de Famille Bourgogne Pinot Noir 2009. Burgund, Frankrike
Varenr: 9470501 (BU) Poeng: 80 Pris: 169,90
Frisk, fruktig stil med bløt søtlig kjerne (09) og frisk fin avslutning.
Konklusjon: Fungerer godt, men er noe syrlig til pannestekt skrei.

• MUSSERENDE VIN
Gosset Grand Rosé Brut. Champagne, Frankrike
Varenr: 4718501 (BU) Poeng: 88 Pris: 398
Ikke rosa, men oransje og en superduper champis til skrei.
Konklusjon: Rosé er dyrt, men utrolig godt og verdt en «solstråle».

KNALLKJØP
Paul Delane Crémant de Bourgogne Brut Rosé. Burgund, Frankrike
Varenr: 5076001 (BU) Poeng: 78 Pris: 139,90
Bærfruktig med jordbær og urter samt lett søtlig (mye frukt og litt sukker) avslutning.
Konklusjon: Knallkjøp og en meget herlig vårlig vin til skreien.

FEMMER FRA SØR-AFRIKA: The Bernard Series Whole Bunch Roussanne.
FEMMER FRA SØR-AFRIKA: The Bernard Series Whole Bunch Roussanne. Vis mer

• HVITVIN
The Bernard Series Whole Bunch Roussanne 2011. Coastal region, Sør-Afrika
Varenr: 9564901 (BU) Poeng: 81 Pris: 179,90
Mektig og fet stil med massevis av frukt og urter, samt aprikoskjerne.
Konklusjon: Bra, men vær forsiktig med alkoholen. Den blir forsterket ved bruk av lite fett og bitre ting.

Ikke til skrei Andre viner smakt som ikke egner seg til skrei:
Sancerre Bourgeois, Masi Bonacosta, Pato Baga, Umani Ronchi MdA, Armador Carmenere, Fritz Riesling, Chianti Volpaia, Izadi Reserve, Tabilhk Marsanne, Te koko Sb, Chablis Chablisienne, Prosecco belstar, Syrah Perrin, Breuer Nonnenberg og Malbec Catena.

SKREI: Klar for smakstest, denne gangen av vin til tradisjonell skrei og andre torskeretter. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
SKREI: Klar for smakstest, denne gangen av vin til tradisjonell skrei og andre torskeretter. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer