Hvem betaler når husdyret ditt gjør skade?

Dyreeiere har delvis ansvar for skader dyret påfører annens eiendom.

SKADER FORÅRSAKET AV HUND ELLER KATT: Hvem dekker skaden når kjæledyret forvolder skade. I noen sammenhenger du som eier, og da kan innboforsikringen være til god hjelp. FOTO: ThinkStock
SKADER FORÅRSAKET AV HUND ELLER KATT: Hvem dekker skaden når kjæledyret forvolder skade. I noen sammenhenger du som eier, og da kan innboforsikringen være til god hjelp. FOTO: ThinkStock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Boligforsikringene dine skal i utgangspunktet dekke de fleste forhold du som boligeier berøres av. Selv forhold du ikke har kontroll over selv, som for eksempel lynnedslag, vil vanligvis dekkes av forsikringene dine.

Men se for deg en situasjon hvor katten din har sneket seg inn i naboens bil og lagd kloremerker i setene. Hvem har da ansvaret, og dekkes det av en eventuell forsikring?

- Et greit utgangspunkt er dette: Hvis du mottar et slikt krav, ta kontakt med forsikringsselskapet hvor du har innboforsikring. Selskapet vil utrede om det foreligger erstatningsplikt (gratis) og vil dekke et eventuelt erstatningsansvar minus en egenandel, sier Morten Hesselberg-Meyer til klikk.no. Han er advokat og ansvarlig for skadeoppgjør i Nemi Forsikring.

Klær og denslags Skade som følge av katter eller hunders omstreifende virksomhet i naboområdet, kan bli en ganske komplisert problemstilling, blant annet fordi det er forskjell mellom hund og katt.

Men hva man som eier uansett vil kunne bli stilt ansvarlig for, er dersom hunden eller katten gjør skade på person eller noe vedkommende har på seg. Dette følger av pkt 1 i skadeserstatningslovens paragraf 1-5: "Eier og innehaver av dyr plikter uansett skyld fra sin side å erstatte skade som dyret volder på person eller på klær eller andre vanlige bruksting mens noen har dem på seg".

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.