HVEM ER PAPPA? 1600 ber om farskapstest årlig i Norge. Scanpix arkiv
HVEM ER PAPPA? 1600 ber om farskapstest årlig i Norge. Scanpix arkivVis mer

- Hvem er pappa´n min?

Hvert år får Rettsmedisinsk institutt 1600 henvendelser om farskapssaker.

||| "Er så usikker nå, jeg hadde sex med 2 forskjellige fyrer samme natt, ikke samtidlig men ganske så etter hverandre, Og nå er jeg gravid. Kan legen finne ut av hvem som er faren til barnet før det blir født?"

Det skriver en anonym bruker av forumet Hvem er far til barnet mitt? på BarniMagen.com.

Ikke lov å ta DNA-test Hun kan dessverre ikke få det svaret hun ønsker. Det er ikke mulig å få tatt en DNA-test av barn i magen for å vite hvem faren er.

- Nei, det er lovstridig. Bioteknologiloven forbyr det. Fra 2004 ble det innført forbud mot å foreta eller gjennomføre en farskapstest i svangerskapet i Norge, sier forsker Berit Myhre Dupuy ved Seksjon for familiegenetikk ved Rettsmedisinsk institutt på Rikshospitalet.

Forbudet skal blant annet forebygge at mor tar abort om barnet har en uønsket far.

Heldigvis er det mulig å foreta en test så fort barnet blir født. Noen har helt bevisst valgt å få barn uten en far, men de fleste ønsker nok å vite hvem som er pappaen.

- Selvforskyldt situasjon Foreldre & Barn har tidligere snakket med "Marianne" (39) som ble gravid etter å ha vært utro. Hun visste ikke hvem som var faren.

- Det var grusomt ikke å vite, og jeg følte meg veldig usikker. Jeg hadde vært utro og havnet i en selvforskyldt situasjon, som er forbundet med mye skam, forteller hun.

- Jeg bestemte meg veldig tidlig for at jeg ikke ville holde ut å vente i ni måneder for å få svar, og begynte å lete på nettet og spørre helsepersonell om hvordan jeg kunne gå fram for finne mulige tilbud i utlandet. Usikkerheten ville påvirke hele svangerskapet mitt, og jeg følte at dette ikke ville gagne verken barnet, de to potensielle fedrene eller meg.

Her kan du lese hvordan det gikk med "Marianne".

1600 henvendelser Hvert år får seksjonen ved Rettsmedisinsk institutt 1600 henvendelser som går på å fastslå farskap. Det er enten private forespørsler eller oppdrag av det offentlige. Vil man ha svaret privat, må man betale for det. Går forespørselen gjennom NAV eller domstolen, vil det offentlige dekke kostnadene.

- Da spør gjerne mor eller far om en farskapstest. NAV sender da ut et pålegg til de aktuelle partene som skal testes, og de må da til lege for å ta blodprøve eller prøve fra munnhulen, opplyser Dupuy.

Prøven sendes til Rettsmedisinsk institutt for analyse og sakkyndig vurdering.

Like mange mødre som fedre Rettsmedisinsk institutt sender testeutstyr om testen skal gjøres privat.

På bakgrunn av de private henvendelsene som går rett til Rettsmedisinsk institutt, har Dupuy inntrykk av at det er omtrent like mange mødre som fedre som vil fastslå farskapet en gang for alle.

Sex med eneggede tvillinger? Noen ganger kan det være en stor utfordring å finne ut hvem som er faren til barnet.

Dersom de aktuelle fedrene er brødre, kan DNA-et være såpass likt at det er en fordel at også mor avgir en prøve. Enda vanskeligere er det om de potensielle fedrene er engeggede tvillinger

- Rent hypotetisk ville du vært nødt til å lete etter mutasjoner i genmaterialet. Det er et såpass stort arbeid at jeg vil si at det i praksis ville være umulig å finne ut, sier Dupuy.

- Lite seriøst Flere private selskaper tilbyr DNA-testing.

- Testresultatet kan sikkert være greit nok, men det er lovstridig å teste DNA-et til noen som ikke er informert om det, sier Dupuy.

Det er dessuten flere grunner til at du bør unngå å teste deg via internett.

Når var eggløsning? Noen prøver å regne ut hvem som er faren ved å telle dager og sannsynlig datoer for eggløsning.

"Jeg hadde sex med en jeg hadde datet over lengre tid den 3 des. 15Min første dag i siste mens var 19 nov. Skulle da ha hatt eggløsning rundt 3-5des. Men så møtte jeg eksen min 13 des og hadde sex med han. Hvem av de to kan det være? Virker som om det kan være litt for sent i syklusen til at det kan være eksen min. Hva tror du?"

Og denne taler for seg selv:

"Har hatt firkantsex med tre studiekamerater. Nå er jeg gravid. Jeg har aldri trodd jeg kunne få barn, så dette var et sjokk må jeg si. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Finnes det noen måte å finne ut hvem faren er? HJELP!! Ut ifra terminkalkulator har jeg hatt eggløsning en av de dagene jeg hadde firkant, det er bare en dag i syklusen jeg har hatt sex med kun en og det var rett etter mens. Vær snill og ikke døm meg. Er ganske fortvilet nå!! HJELP!"

Følg hele farskapsdebatten på BarniMagen.com.

Les mer:

Hvordan bli en god pappa
Greit å skjule puppen?
Norske gravide kaster klærne
- Ikke ha sex som kaniner

Saken ble opprinnelig skrevet av BarniMagen for Klikk.no. Les her.