Foto: GJENSIDIGE
Foto: GJENSIDIGEVis mer

Hvem har skylden, bil A eller B?

Tror vi kan kjørereglene, men her svarer mange feil.

• Flere saker fra db.no/bil.

Dinside: Tidligere undersøkelser har vist at 1 av 3 ikke kan rundkjøringsregler. Dessverre ser det ikke ut til at situasjonen er blitt bedre.

- Vi mener Facebook-testen viser at norske bilister er usikre på reglene for rundkjøring. Fra tidligere vet vi også at det er stor usikkerhet knyttet til forhold som filplassering, bruk av blinklys og vi vet det er mange brudd på vikeplikt, sier informasjonssjef Bjarne Aani Rystad i Gjensidige Forsikring.

Han viser til at dette er et krevende område i veitrafikken, og forteller at både kjørelærere, advokater og andre fagfolk har engasjert seg. Slik kjører du riktig i rundkjøring!

Oppgaven han sikter til, er en trafikktest de lanserte på sine Facebook-sider, der de ba leserne svare på hvem som har skyld i en illustrert kollisjon i en rundkjøring.

På bare noen få dager har over 1400 personer engasjert seg, men over halvparten av dem svarer altså feil. Det er ikke uvanlig.

• Fasiten finner du nederst i saken.

Motstridende - Dette harmonerer dårlig med en undersøkelse Gjensidige nylig gjennomførte, der 49 prosent svarte at de kan reglene for rundkjøring meget godt, 48 prosent svarte at de kan reglene ganske godt og bare tre prosent mente de kan reglene mindre godt. Kanskje er det trafikkregler du ikke kjenner til?

Menn peker seg ut ved at de mener de kan reglene bedre enn kvinner, og ungdom mener de kan reglene bedre enn de eldre.

Dette er et paradoks når vi samtidig daglig mottar henvendelser fra fortvilte kunder som har vært innblandet i en skade i rundkjøring.

Hva tror du er mest effektivt av rundkjøring og veikryss? En tidligere undersøkelse viste at så mange som 140 000 bileiere sa de hadde fått skadet bilen sin, forklarer Rystad.

Er det et tegn til bekymring?

- Nei, vi vil ikke si det. Men vi noterer oss dette, og vil forsøke å bruke det i vårt arbeid med skadeforebygging. Det er et viktig arbeid som kan bidra til forskjell på liv og død. Det er nok et stort informasjonsbehov der ute, samtidig ser vi at andre faktorer spiller inn, som årvåkenhet. Blant annet er det mange som er uoppmerksomme i trafikken grunnet bruk av mobiltelefon.

Mange bryter vikeplikten Halvparten av alle bilister har opplevd nestenulykker i en rundkjøring. Det er også en kraftig økning i antall rundkjøringer de seinere år, hvor mange har flere felt som kompliserer det hele vesentlig, sier informasjonssjefen.

Gjensidige erfarer at det er mange vikepliktsbrudd, påkjørsler bakfra, og biler som på grunn av feltskifte/feilplassering dulter borti hverandre.

Den klassiske situasjonen er sammenstøt mellom kjøretøyet som er på vei inn i rundkjøringen, og det kjøretøyet som allerede er der, samt ved utkjøring.

• Her kan du ta rundkjøringstesten

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

Les også:
Jared opplevde noe han ikke trodde kunne skje i Norge.

RIKTIG SVAR: Det er Bil A som har skylden. Foto: GJENSIDIGE
RIKTIG SVAR: Det er Bil A som har skylden. Foto: GJENSIDIGE Vis mer