KOREANSK BARBEQUE: En spennende variant til den tradisjonelle fredagstacoen. Her ser du nygrillet svinenakke med kimchi og sirachamajones.  Foto: METTE MØLLER
KOREANSK BARBEQUE: En spennende variant til den tradisjonelle fredagstacoen. Her ser du nygrillet svinenakke med kimchi og sirachamajones. Foto: METTE MØLLERVis mer

Hvem skulle tro at gjæret kål kunne smake så godt

Koreanerne er avhengige, stadig flere utlendinger elsker kimchi.

Lyst til å prøve noe nytt? Prøv deg på det koreanske kjøkken.

Hvem vet, kanskje dette blir familiens nye fredagsrett?

Det dukker stadig opp nye koreanske restauranter i storbyer over hele verden, og koreansk BBQ er særlig populært hos tilhengere av uhøytidelig «streetfood».

-Det som er fint med denne retten, er at det er en supersunn måte å spise på. Og så er det veldig godt! Det blir litt som en taco, bare at et stort salatblad fungerer som tacolefse, sier Karla.

 Hun skjærer nygrillet svinenakke i tynne strimler, og pakker dem inn i store, grønne salatblader sammen med agurksalat og en skarp chilimajones.

Matland -Korea er det mest fantastiske matlandet. Det er så sunt og «fresht» alt de spiser.

 Jeg har vært på reise der, og ble veldig inspirert. De pakker nesten all mat inn i salatblader, og bruker rikelig med friske grønnsaker, sier Karla.

KIMCHI: Kimchi Består Av sterkt krydret kål og grønnsaker som gjæres på lufttette glass. Når det begynner å boble i glasset, vet du at kimchi'en din er ferdig. Foto: METTE MØLLER
KIMCHI: Kimchi Består Av sterkt krydret kål og grønnsaker som gjæres på lufttette glass. Når det begynner å boble i glasset, vet du at kimchi'en din er ferdig. Foto: METTE MØLLER Vis mer

 Ekstra glad er hun blitt i koreanernes klassiske nasjonalrett - kimchi.

Kimchi kan lages i utallige varianter, men består hovedsakelig av sterkt krydret kål og grønnsaker som fermenteres/gjæres på lufttette glass.

-Kimchi er nydelig til koreansk BBQ, og passer også godt til ris og nudler, eller sammen med en god hamburger, sier Karla.

Kimchi Dette er en klassisk oppskrift på koreanernes nasjonalrett, som kan lages med nær alle typer grønnsaker.

Aller vanligst er denne varianten med kinakål og hvitløk. For en enklere kimchi kan risgrøtblandingen droppes.

Du trenger:
3 stk kinakål
Vann
2 ss grovt havsalt
2 gulrøtter, i tynne strimler
2 vårløk, finkuttet
1/2 rettich, i strimler (en type reddik)

Til chiliblandingen:
1 stor knoll ingefær (som en gulrot)
6 store hvitløksfedd
2 røde chili
5 ss koreansk eller vanlig chilipulver
2 dl fish sauce

GODT KRYDRET : Grillet svinenakke med chili og kryddersaus kan lett bli en favoritt. Du kan bruke det samme krydderet til mange typer kjøtt.  Foto: METTE MØLLER
GODT KRYDRET : Grillet svinenakke med chili og kryddersaus kan lett bli en favoritt. Du kan bruke det samme krydderet til mange typer kjøtt. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Til risgrøten:
4 ss rismel
5 dl vann
3 ss sukker

Slik gjør du:
1. Vask kinakålen og kutt den i 6 på langs.

2. Legg kinakålen i en bolle med kaldt vann.

3. Hell deretter av vannet. Du skal nå tilsette saltet og blande dette godt med kinakålen. Hver halvtime skal du vende om på blandingen til det har gått 1 1/2 time. Skyll deretter av saltet. Gjerne 2-3 ganger. La så kålen stå og renne av seg.

Du kan også lage en saltlake ved å røre ut grovt havsalt i vann, omlag 1 spiseskje pr. liter vann, og la kålen ligge i den over natten. Skyll så godt og smak på kålen.

4. Kjør ingefær, hvitløk, chili, chilipulver og fishsauce til en kornete, men jevn pure med stavmikser eller blender.

5. Kok opp rismel, vann og sukker til det har en konsistens som ligner på en tykk vaniljesaus. Avkjøl sausen.

6. Bland kålen sammen med resten av grønnsakene. Bland risgrøten med chiliblandingen, og vend så alle grønnsakene godt inn i dette.

7. Du kan nå ha blandingen over på et stort Norgesglass eller lignende.

Pass på at glasset er lufttett og at det dekker med væske over grønnsakene, ellers kan det oppstå uønskede bakterier. Ha det stående på kjøkkenbenken et par døgn. Fermenteringen/gjæringen er nå i gang!

 Du vet at grønnsakene er fermentert når det lukter syrlig og det bobler lett i glasset. Sett da glasset i kjøleskapet.

8. Kimchi holder seg normalt i kjøleskap i flere uker.

MAJONES MED VRI: Srirachamajones  har både hvitløk og krydret saus i seg. Foto:METTE MØLLER
MAJONES MED VRI: Srirachamajones har både hvitløk og krydret saus i seg. Foto:METTE MØLLER Vis mer

Koreansk BBQ
I stedet for tacoskjell eller lefser pakker koreanerne kjøttet inn i salatblader. Du kan bruke hva slags kjøtt du liker, her har Karla brukt svinenakke.

Til 4 personer trenger du:

150 g svinenakke pr. person
2 ss koreansk eller vanlig chilipulver
Ca 1 dl srirachasaus (saus av chili og hvitløk)
Salt og pepper

Slik gjør du:

1. Bland sammen krydder og chilisaus, og vend kjøttet i det. La gjerne kjøttet stå og marinere over natta. Skjær kjøttet i tynne skiver.

2. Grill kjøttet kjapt på hver side. Eller stek det i en grillpanne på høy varme.

NASJONALRETT: Ingen matrett spises oftere en kimchi i Sør-Korea. Mange spiser gjærede grønnsaker også til frokost. Her er frivllige i gang med å lage kimchi på gata i forbindelse med et arrangement i Seoul. Foto: AFP/JUNG YEON-JE
NASJONALRETT: Ingen matrett spises oftere en kimchi i Sør-Korea. Mange spiser gjærede grønnsaker også til frokost. Her er frivllige i gang med å lage kimchi på gata i forbindelse med et arrangement i Seoul. Foto: AFP/JUNG YEON-JE Vis mer

3. La kjøttet hvile litt før du skjærer det opp i strimler og fordeler det i store salatblader, som hjertesalat. Fyll på med dressing, gjerne en sriachamajones, god agurksalat og kimchi.

Srirachamajones
Dette er rett og slett en majones med hvitløk og spicy saus.

Du trenger:
2 eggeplommer
En liten skvett vann
2 ss sitronjuice
1 ss dijonsennep
1 ss hvitvinseddik
1 stort fedd hvitløk
3 dl solsikkeolje
Salt og pepper
Srirachasaus (eller annen god chilisaus)

Slik gjør du:

1. Kjør opp en hvitløksolje med solsikkeoljen og hvitløken. Bruk stavmikser eller blender.

2. Ha alt det andre i et desilitermål. Sett stavmikseren helt nederst i desilitermålet, og hell hvitløksoljen oppå. Kjør stavmikseren samtidig som du drar den forsiktig opp, og så emulgerer alt sammen til en tykk majones.

KOREA-FAN: Dagbladets kokk Karla Siverts har reist i Sør-Korea og latt seg inspirere. -Et fantastisk matland, sier hun. Foto: METTE MØLLER
KOREA-FAN: Dagbladets kokk Karla Siverts har reist i Sør-Korea og latt seg inspirere. -Et fantastisk matland, sier hun. Foto: METTE MØLLER Vis mer

3. Ha i litt mer olje hvis majonesen blir for tynn. Smak til med salt, pepper og chilisaus.