Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Passkontroll

Hver dag blir reisende med ugyldige pass avvist på Gardermoen

Har du meldt passet ditt savnet, kan du ikke bruke det igjen.

BEDRE KAPASITET: Dette var passkøen på gardermoen torsdag ettermiddag. For et par år siden kunne det fort tatt en time å komme seg gjennom slusene. Nå gikk det på tolv minutter. Foto: Tormod Brenna
BEDRE KAPASITET: Dette var passkøen på gardermoen torsdag ettermiddag. For et par år siden kunne det fort tatt en time å komme seg gjennom slusene. Nå gikk det på tolv minutter. Foto: Tormod Brenna Vis mer

GARDERMOEN (Dagbladet): Det nærmer seg høysesong for utenlandsreiser, og politiet i grensekontrollen har en klar oppfordring til de reisende:

- Husk gyldig pass og møt opp i god tid, sier teamleder i Grensekontrollen, Steinar Dyrbye til Dagbladet.

Det med gyldig pass synes kanskje som en selvfølge. Men det viser seg ofte at det ikke er det. Hver eneste dag opplever politifolkene i passkontrollen at folk enten kommer inn, eller skal ut, med ugyldige pass.

Meldt savnet

- Det skjer stadig at reisende tidligere har meldt et pass savnet eller mistet, og så har de funnet det igjen. Men da må de vite at det passet er ugyldiggjort og ikke kan brukes lenger, sier Dyrbye.

- Hva skjer når folk kommer til dere med slike pass?

- Da får de ikke reise med det passet. Det er ugyldig. Men vi forsøker jo å hjelpe så langt vi kan, og på Gardermoen utsteder vi fortsatt nødpass, selv om dette primært er de lokale politidistriktenes oppgave, sier Dyrbye.

Slutt på kaoset

Reisende med ugyldige pass skaper dessuten forsinkelser i kontrollen. Men etter at bemanningen i grensekontrollen på Gardermoen ble betydelig styrket etter kaoset - med timelange køer - for et par år siden, går kontrollene nå stort sett som smurt.

Flere sluser er bygget, og snart kommer også 21 selvbetjenings-skannere fordelt med ni på utreise og 12 på innreise. Avinor lover at disse skal være i drift før sommer-rushet.

- De automatene vil hjelpe betraktelig på avviklingen, sier teamleder Steinar Dyrbye.

Dagbladet måtte selv en 70 meter lang passkø da vi landet fra en destinasjon utenfor Schengen torsdag ettermiddag. For et par år siden kunne den køen tatt over en time å komme gjennom. Torsdag gikk det unna på tolv minutter.

Tatt store grep

- Det er tatt store grep bemanningsmessig og vi har et helt annet nivå på kapasiteten vår enn tidligere, sier Dyrbye.

- Men samtidig øker jo også trafikken til og fra land utenfor Schengen stadig. Og når flere fly skal tømmes eller fylles samtidig, er det alltid en viss fare for køer. Men køene går langt raskere unna nå enn de kunne gjøre før, sier teamleder Dyrbye, som har stor tro på at kaos-tilstandene er over en gang for alle.

- Det er tatt grep for å forhindre det. Men fortsatt gjelder rådet om å møte opp og gå gjennom passkontrollen i god tid før flyet ditt skal lette, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling