Passkontroll

Hver dag blir reisende med ugyldige pass avvist på Gardermoen

Har du meldt passet ditt savnet, kan du ikke bruke det igjen.

BEDRE KAPASITET: Dette var passkøen på gardermoen torsdag ettermiddag. For et par år siden kunne det fort tatt en time å komme seg gjennom slusene. Nå gikk det på tolv minutter. Foto: Tormod Brenna
BEDRE KAPASITET: Dette var passkøen på gardermoen torsdag ettermiddag. For et par år siden kunne det fort tatt en time å komme seg gjennom slusene. Nå gikk det på tolv minutter. Foto: Tormod Brenna Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN (Dagbladet): Det nærmer seg høysesong for utenlandsreiser, og politiet i grensekontrollen har en klar oppfordring til de reisende:

- Husk gyldig pass og møt opp i god tid, sier teamleder i Grensekontrollen, Steinar Dyrbye til Dagbladet.

Det med gyldig pass synes kanskje som en selvfølge. Men det viser seg ofte at det ikke er det. Hver eneste dag opplever politifolkene i passkontrollen at folk enten kommer inn, eller skal ut, med ugyldige pass.

Meldt savnet

- Det skjer stadig at reisende tidligere har meldt et pass savnet eller mistet, og så har de funnet det igjen. Men da må de vite at det passet er ugyldiggjort og ikke kan brukes lenger, sier Dyrbye.

- Hva skjer når folk kommer til dere med slike pass?

- Da får de ikke reise med det passet. Det er ugyldig. Men vi forsøker jo å hjelpe så langt vi kan, og på Gardermoen utsteder vi fortsatt nødpass, selv om dette primært er de lokale politidistriktenes oppgave, sier Dyrbye.

Slutt på kaoset

Reisende med ugyldige pass skaper dessuten forsinkelser i kontrollen. Men etter at bemanningen i grensekontrollen på Gardermoen ble betydelig styrket etter kaoset - med timelange køer - for et par år siden, går kontrollene nå stort sett som smurt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer