Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hver dag selges 30 000 av disse

Les historien om Converse.

POPULÆRE: Det sies at 60 prosent av alle amerikanere har eid minst ett par Converse-sko.
POPULÆRE: Det sies at 60 prosent av alle amerikanere har eid minst ett par Converse-sko. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det som trolig er verdens mest folkekjære sko kom til verden da Marquis M. Converse startet skofabrikken Converse i 1908. 13 år seinere var det basketballspilleren Chuck Taylors såre føtter som skulle gjøre skoene til en suksess, og at Converse ble den første  masseproduserte sportsskoen i Amerika, ifølge wikipedia.org.

Såre føtter Da Taylor i 1921 kom til Converse-fabrikken for å klage på såre føtter, endte han opp med jobb som ambassadør og selger for skomerket. Skoen ble raskt en hit hos amerikanske basketballspillere.

Faktisk var Converse så fornøyd med Taylors innsats at han fikk signaturen sin på logoen deres, og modellen ble kalt Chuck Taylor All Star. Signaturen er der den dag i dag.

I 1936 designet Converse en sko til de olympiske leker, som er blitt en av de mest kjente modellene - hvit med de patriotiske fargene rødt og blått på sålen. Under 2. verdenskrig ble dette også den «offisielle» treningsskoen til de amerikanske troppene, ifølge chucksconnection.com.

Ble kjøpt opp Etter krigen ble de klassiske sorte og hvite Converse-skoene introdusert, og ble så å si en del av drakten til alle amerikanske basketball-lag.

I 1969 døde Taylor. Samtidig kom en nye skogiganter på banen: Adidas, Puma og Nike. På 80- og 90-tallet byttet firmaet eiere mange ganger, og gikk i 2001 konkurs. Men den sterke merkevaren gjorde at selskapet ble kjøpt opp av Footwear Acquisitions Inc., som to år senere solgte firmaet videre til Nike.

Converse har klart seg gjennom tykt og tynt i 103 år. Det kan de kanskje takke rockere for.

Rockesko For på 70-tallet ble Converse rockernes sko da Ramones, verdens første punkrockeband, stod på scenen med trange sorte olabukser, skinnjakke og Converse-sko. Rockeren Kurt Cobain var også en tilhenger av skomerket.

FAKTA
Hvem:
Marquis M. Converse startet skofabrikk
Når: 1908
Hvor: Massachusetts, USA

Da han i 1994 tok sitt eget liv, skal han ha hatt på seg sine Converse. Andre flittige brukere av dette klassiske fottøyet er indierockbandet The Strokes.Converse har dessuten hedret rockestjernene med spesialutgaver til blant andre AC/DC, Metallica, Sailor Jerry, The Clash, Grateful Dead, Ozzy Osbourne, Jimi Hendrix, Nirvana and Ramones.

I dag er Converse en «allemannssko». Det sies at over 60 prosent av alle amerikanere har eid minst ett par. Hver dag selges det over 30 000 par verden over, og bare i Norge er årsomsetningen rundt 30 millioner kroner.