Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hver eneste eiketønne rommer 600 liter

Høydepunktet er å smake på så mange du bare orker.

LAGRING:  Hver eiketønne rommer 600 liter portvin. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
LAGRING: Hver eiketønne rommer 600 liter portvin. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

PORTO (Dagbladet): I Vila Nova de Gaia ligger portvinskjellerne på rekke og rad. Det er bare å komme og smake.

Portugals mest kjente portvinsprodusenter har sine lagerhus langs kaia som hører til Portos storbyområde.

HOS CÁLEM:  I vinkjelleren smakes det på portvin fra ti om morgenen til sju om kvelden. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
HOS CÁLEM: I vinkjelleren smakes det på portvin fra ti om morgenen til sju om kvelden. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Portvinshuset Cálem er et av de største og mest kjente, etablert i 1859. Cálem er prisbelønt for mange av sine portviner, for arkitekturen i portvinskjelleren og kåret til beste vinturiststed i 2008.

Portvinssmaking Portvinssmaking er populært. Cálems portvinskjeller er åpen fra klokka ti om morgenen til seint på ettermiddagen.

Vinturistene lærer om portvinens historie på husets museum.

Deretter er det omvisning i portvinskjelleren, før det som for mange er det store høydepunktet: å smake på så mange portviner som man orker.

Mange variasjoner Portvin kommer i mange variasjoner.

OPPLÆRING:  Britiske Jessica lærer turistene å sette pris på portvin i portvinskjelleren hos Cálem i Porto. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
OPPLÆRING: Britiske Jessica lærer turistene å sette pris på portvin i portvinskjelleren hos Cálem i Porto. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Mange unge portugisere foretrekker nå den hvite og mindre søte portvinen, laget fra grønne druer.

Ruby er portvin med klar rødfarge, lagret fire-fem år på fat.

Tawny har en gyllen farge som blir lysere etter hvert, og er lagret opptil 15 år på fat.

Vintage er portvin fra et enkelt år, lagret to år på fat og deretter modnet på flaske.

Bare i Portugal Portvin produseres bare i Portugal.

Det er i september og oktober vindruene høstes i Douro-dalen. Vinen lagres der til våren, så fraktes den ned til portvinskjellerne i Porto.

Tidligere gikk frakten med fargerike, flatbunnede båter nedover Douroelva. Nå fraktes turister samme veien, mens vintransporten går landeveien.

Eksportvare i snart 300 år Det var tidlig på 1700-tallet man begynte å eksportere vin fra Douro-regionen.

Vinen blir tilsatt druebrennevin for å avbryte gjæringen og øke alkoholinnholdet. Derfor er portvin lagringsdyktig.

Fotball-EM i 2004 satte fart i interessen for Porto. Mange kom for fotballkampene. Seinere dro de tilbake til Portugals nest største by for å se mer.

700 000 turister Nå besøker 700 000 turister Porto hvert år. Mange vingårder i Douro-dalen har åpent for omvisning, vinsmaking og overnatting.

Calems portvinskjeller ligger like ved ved den gamle brua over Douro-elva, Ponte de Dom Luis, bygd i 1886.

SMAK: Portvin kommer i mange farger, fra venstre Tawny, Ruby og White. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
SMAK: Portvin kommer i mange farger, fra venstre Tawny, Ruby og White. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Fra portvinskjellerne i Vila Nova de Gaia er det gangavstand til Portugals første vinhotell, The Yeatman som åpnet for et par år siden med spa, gourmetrestaurant og rom dekorert fra Portugals kjente vinhus.

Og en vinbar som er åpen døgnet rundt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media