Hver helg fylles plassen bak The Royal Festival Hall med små telt med gasskjøkken og kullgriller

Frister med streetfood fra alle verdensdeler.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Hver fredag, lørdag og søndag blir plassen bak The Royal Festival Hall fylt med små varebiler og telt med gasskjøkken og kullgriller.

Kundene er en blanding av tilfeldig forbipasserende fra Waterloo togstasjon, turister, kulturfolk og arbeidere med lunsjfri.

FARGERIKT: To minutter fra Wateloo stasjon ligger Southbank Center og frister med streetfood, konserter, kunstutstillinger, skatepark og brutalistisk arkitektur. Foto: MARIANNE WIE
MIDT I SMØRØYET: Matmarkedet er hyppig brukt av både turister og London-beboere. Trappa er et populært sted for å slappe av og nyte maten, i ferien eller lunsjpausen. Foto: MARIANNE WIE
LITE OG PERSONLIG: Markedet ligger innklemt mellom The Royal Festival Hall og Hayward Gallery. Her er det helt greit å ta seg en runde og motta smaksprøver før du bestemmer seg for hva du vil spise. Foto: MARIANNE WIE
PÅ ITALIENSK VIS: Pietro Li Cavoli (25), Jeno Soltesz (31) og Carlo Negro (25) selger bruchetta og italienske delikatesser. De beskriver markedet som en fin arbeidsplass med hyggelige kolleger og kunder. Foto: MARIANNE WIE
GLEDESSPREDER: Pietro Li Cavoli (25) serverer og underholder tre stamkunder. Bruchettabrød med aubergine eller panchetta er bestselgere. Foto: MARIANNE WIE
LOKALDYRKET: William McNamara (28) selger maiskolber med ulike kryddertilsetninger som går unna som varmt hvetebrød. Grillet mais lukter godt og er et sunt mellom måltid.Foto: MARIANNE WIE
LOKALDYRKET: Maiskolber med ulike kryddertilsetninger går unna som varmt hvetebrød. Grillet mais lukter godt og er et sunt mellom måltid. Foto: MARIANNE WIE
PAELLASPESIALISTEN: Dom Harding (42) selger paella og pølser laget med ingredienser fra en gård i Essex. Han deler også ut smaksprøver og diskuterer jazz med kundene. Foto: MARIANNE WIE
KYLLING MED KICK: Ross Gardner (38) serverer frittgående kylling marinert i kefir med peanøtt- og chilisaus. Foto: MARIANNE WIE
FREDAGSLUNSJ: Garmon Rhys (24) begynner helgen med en kyllingburger, pommes frites og ale. Han spiser mat herfra minst tre ganger i måneden. Foto: MARIANNE WIE
MATKULTUR: Markedet er administrert av kultursenteret The South Bank og holder åpent fredag, lørdag og søndag uansett vær og vind. Foto: MARIANNE WIE
KAKEMONS: Kaker og kjeks fra Galetta er vanskelig å overse. Bakeriet leverer også varer til mange kafeer og varehus i London. Foto: MARIANNE WIE
ALKOHOLSERVERING: Markedet er åpent til klokka 20.00 fredag og lørdag. Så her er det fint å ta en cocktail, øl eller sider. Foto: MARIANNE WIE
LITE OG PERSONLIG: Markedet ligger innklemt mellom The Royal Festival Hall og Hayward Gallery. Her er det helt greit å ta seg en runde og motta smaksprøver før du bestemmer seg for hva du vil spise. Foto: MARIANNE WIE

Kokker av forskjellige nasjonaliteter deler ut smaksprøver til forbipasserende. Hva med en halloumi wrap, koreansk burrito eller indisk dosa?

Lukten av etiopisk kaffe trukket i håndlagete leirkrukker blander seg med krydderdufter fra moderne malaysiske retter.

Lange bord er stablet fulle av kaker og kjeks, og for dem som tenker på linjene finnes det nypresset juice og friske smoothies.

- En hyggelig opplevelse - På dette markedet serveres det mat av ypperste kvalitet. En annen viktig faktor ved å selge mat, er å gjøre folk glade og gi dem en hyggelig opplevelse, sier Pietro Li Cavoli (25) fra Sicilia.

LITE OG PERSONLIG: Markedet ligger innklemt mellom The Royal Festival Hall og Hayward Gallery. Her er det helt greit å ta seg en runde og motta smaksprøver før du bestemmer seg for hva du vil spise. Foto: MARIANNE WIE
LITE OG PERSONLIG: Markedet ligger innklemt mellom The Royal Festival Hall og Hayward Gallery. Her er det helt greit å ta seg en runde og motta smaksprøver før du bestemmer seg for hva du vil spise. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

Han selger bruchettabrød og andre italienske delikatesser som pesto og soltørkede tomater.

- Vi har mange stamkunder selv om 70 prosent av kundene våre består av turister, forteller Carlo og peker opp mot The London Eye som ruver over jernbanebrua.

Kvalitetsråvarer I boden bortenfor rører Dom Harding (42) i den imponerende paellagryta.
 
- Hemmeligheten med en god paella er kvaliteten på ingrediensene. Kyllingen vi bruker er den beste i England, også brukt av Jamie Oliver og Chiltern Fire House som er den hotteste restauranten blant kjendisene nå til dags, sier Harding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han fyrer opp paellapanne nummer to og freser kyllingbryst og -lår i olje tilsatt salt.

LOKALDYRKET: William McNamara (28) selger maiskolber med ulike kryddertilsetninger som går unna som varmt hvetebrød. Grillet mais lukter godt og er et sunt mellom måltid.Foto: MARIANNE WIE
LOKALDYRKET: William McNamara (28) selger maiskolber med ulike kryddertilsetninger som går unna som varmt hvetebrød. Grillet mais lukter godt og er et sunt mellom måltid.Foto: MARIANNE WIE Vis mer

- Jeg setter stor pris på friheten ved å jobbe utendørs, og trives i dette miljøet hvor alle selvfølgelig har en stor felles interesse i mat, sier Harding begeistret.

Sesongbasert Lukten av grillet mais fører oss til den lille boden hvor William MC Namara (28) serverer maiskolber med timian-, piri piri- eller masalakrydder.

Sammen med smør og sitronsaft gir krydderet den søte maisen enda mer fylde og smak. Før MC Namara kom hit jobbet han på Borough Market og diverse kjøkken rundt i storbyen.

- Boden min er sesongbasert, forteller den glade London-mannen. 

- Om høsten selger jeg maiskolber, om vinteren rister jeg kastanjer, om våren går det i grillet asparges, og på sommeren selger jeg jordbær og blåbær.

Populær nykommer Under navnet Spit and Roast selger Ross Gardner (38) Louisiana-inspirerte kyllingburgere.

- Vi har solgt veldig bra i dag, kanskje fordi vi er den nyeste boden på markedet og folk her er åpne for å prøve nye innslag, sier han beskjedent.

Garmon Rhys (24) er en av dem som har hørt snakk om nykommerne, og har kjøpt seg en kyllingburger til lunsj. Fordi det er fredag har han også kostet på seg en pint med ale fra ølteltet.

- Dette markedet er supert, sier skuespilleren som ofte bruker kulturområdet.

- Maten som selges her koster det samme som «ready made»-måltidene på kjedekafeene, den er mye sunnere, pluss at alle som arbeider her er så utrolig hyggelige. 

PAELLASPESIALISTEN: Dom Harding (42) selger paella og pølser laget med ingredienser fra en gård i Essex. Han deler også ut smaksprøver og diskuterer jazz med kundene. Foto: MARIANNE WIE
PAELLASPESIALISTEN: Dom Harding (42) selger paella og pølser laget med ingredienser fra en gård i Essex. Han deler også ut smaksprøver og diskuterer jazz med kundene. Foto: MARIANNE WIE Vis mer