MANGE GRÅSONER PÅ NETT: Prosjektleder i Teknologirådet, Kari Laumann, råder både skoler og foreldre å ta en aktiv del i barnas nettliv. Foto: HENNING LILLEGÅRD
MANGE GRÅSONER PÅ NETT: Prosjektleder i Teknologirådet, Kari Laumann, råder både skoler og foreldre å ta en aktiv del i barnas nettliv. Foto: HENNING LILLEGÅRDVis mer

Hver sjette ungdom mellom 13- 16 år opplever digital mobbing

Mens guttene rakker ned og slår i skolegården, mobber jentene via nettsamfunn, mobil og chat.

|||
(Dagbladet): 15 prosent av norske ungdommer mellom 13 og 16 år har blitt mobbet på nett eller via mobiltelefon.

Én av ti gutter og to av ti jenter har opplevd digital mobbing.

Nettsamfunn som Facebook og Nettby, tekstmeldinger og chatteprogrammer som Live Messenger har blitt de nye mobbearenaene, ifølge en fersk undersøkelse utført av TNS Gallup på vegne Teknologirådet, Medie- og Datatilsynet, Senter for IKT i utdanningen og Utdanningsdirektoratet.

Etatene lanserer i dag en ny kampanje mot digital mobbing.

Lærer å sette grenser «Du bestemmer» er rettet mot skoleungdom og består av filmklipp, oppgaver og relevante diskusjonsemner lærerne kan ta opp i klassen.

Den gratis undervisningspakken har vært i bruk siden 2007 og tar opp temaer som kildekritikk, personvern og kjøpepress på nett.

Den nye modulen skal hjelpe ungdomsskoleelever å sette grenser og unngå mobbeatferd på nett.

- Konfliktrådet har fått en markant økning av saker som omhandler mobbing, trusler og ærekrenkelser på nett. Mange skoler opplever problematikk knyttet til digital mobbing, sier prosjektleder i Teknologirådet, Kari Laumann og fortsetter:

- Vi ønsker ikke å rette en pekefinger mot noen, heller få de unge til å tenke seg om før de poster en beskjed eller legger ut bilder av noen andre. Det kan være ment som en spøk, men oppfattes som veldig alvorlig av den som sitter i andre enden.

Må bytte skole Senter for atferdsforsknings landsdekkende skolemiljøundersøkelse viser at det har vært en sterk økning i mobbing blant ungdomsskoleelever de siste åra.

Elever på niende trinn meldte om en økning på 134 % i perioden 2004- 2008.

Digital mobbing bidrar sterkt til denne veksten.

Nivået på digital mobbing har nå kommet opp på nivå med tradisjonell mobbing.

- I skolegården er det som oftest gutta som både mobber og er mobbeofrene. I digital mobbing er det omvendt, dobbelt så mange jenter som gutter har blitt plaget på nett. Det kan komme av at nettmedier er en sosial måte å mobbe på. Mens ordinær mobbing kan være fysisk, er nettsamfunn et verktøy der du lett kan fryse ut noen ved å ikke invitere de med i en gruppe eller skrive en sårende kommentar, sier Laumann og utdyper:

- Og mens bevisene på ord eller slag i skolegården forsvinner der og da, kan meldinger eller bilder bli liggende på nett i årevis. Det har ført til at ungdom har måtte bytte skole og likevel blitt forfulgt av det noen andre har lagt ut på nett.

Prosjektet fokuserer spesielt på tilskuerrollen - å være med å sende et utfordrende bilde videre eller trykke «Liker» på en sårende kommentar eller video noen har lagt ut.

- På denne måten er det mange som deltar passivt i mobbingen. Vi ønsker en diskusjon i klasserommet om hva som er akseptabel oppførsel. Tåler man mer på nett og blir tonen tøffere når man opererer med et kallenavn? Istedenfor å delta i mobbingen fordi alle andre gjør det, er det mulig å sette ned foten og gi beskjed om at dette er ingenting man ønsker å være med på.
 
Be barna om hjelp Nettsamfunn er ofte en voksenfri sone.

Mange foreldre føler at de ikke greier å henge med på hva de unge foretar seg på nett.

- Det sosiale nettet er såpass nytt at man sammen må finne fram til regler og grenser for hva som er akseptabelt og hvor mye man skal eksponere seg selv. Er du ikke helt komfortabel med nettbruken, be ungene vise hvordan nettsamfunn fungerer og hva de gjør på nett. Ikke overvåk, spør heller hvordan dagen har vært også på nett.
 
Hvis du eller ditt barn blir mobbet • Det er lurt å lagre mobilsjikaner og trusler. Ved mobbing over nett; ta vare på eventuell logg, eller ta en skjermdump av nettsida (Ctrl+PrintScrn).

• Ta utgangspunkt i konkrete hendelser ved konfrontasjoner.

• Involver eventuelt foreldre og skolen i konkrete mobbesaker.

• Kontakt politiet ved mistanke om lovbrudd, og la dem vurdere hendelsen.

• Politiet avgjør videre saksgang, eksempelvis ved å henvise til Konfliktrådet.

• Datatilsynets tjeneste Slettmeg.no gir råd og veiledning til deg som ønsker å få slettet eller rettet personopplysninger på nettet.