- Hverdagen blir for tøff, men egentlig slutter de aldri å elske hverandre

Skilte par finner sammen igjen. Her er rådene.

KJÆRESTER PÅ NY: Det er ikke uvanlig å ønske eksen tilbake. Skal dere prøve på ny, må dere være innstilt på å jobbe med forholdet. Foto: Colourbox.com
KJÆRESTER PÅ NY: Det er ikke uvanlig å ønske eksen tilbake. Skal dere prøve på ny, må dere være innstilt på å jobbe med forholdet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er slett ikke uvanlig at skilte par med barn finner tilbake til kjærligheten.

- Over halvparten av nye kunder i januar ønsker seg tilbake til eksen, sier parterapeut Kate Elin Søyland ved Åpen Dialog i Sandnes.

Også Bente Skillebæk Gjøtterud, daglig leder av familievernkontoret Søndre Vestfold i Sandefjord, opplever jevnlig at foreldre ønsker å finne tilbake til hverandre.

- Det er ikke uvanlig at et par med barn ønsker å prøve på nytt. Mange går fra hverandre i småbarnsperioden, fordi hverdagen blir for tøff, mens de i realiteten aldri slutter å elsker hverandre, sier familieterapeuten til Foreldre & Barn.

Gjøtterud synes det i dag stilles svært store krav til unge mennesker med små barn, som kan skape problemer i parforholdet.

- Den travle hverdagen gjør at mange par aldri egentlig snakker sammen. Et par kan samarbeide om husarbeid og henting og levering av barn, og for så vidt også ha sex, men det å sette seg ned og snakke sammen, er ikke alltid like enkelt. Når man endelig har fri, kommer laptopen fort på fanget.

Dårlig eller manglende kommunikasjon over tid er en av de vanligste grunnene til samlivsbrudd.

Barnas ønskedrøm Det er særlig par i 20-40 årsalderen med felles barn som ønsker å gi forholdet en ny sjanse. Parterapeut Kate Elin Søyland forteller at hun så denne tendensen jevnt over hele fjoråret, men etter jul har det vært en eksplosjon.

Om det er han eller hun som tar det første initiativet til å prøve på ny, kan variere, men det som er felles for de fleste er at de har barn, ifølge Søyland.

- Dette er en veldig gledelig trend, både for oss som jobber i bransjen, og ikke minst for barna. Mange barn har jo en drøm om at mamma og pappa skal bli kjærester igjen.

Sjekk om dere bør bli kjærester på ny

Par ønsker å forebygge Da Kate Elin Søyland åpnet sin praksis for snart ni år siden, kom det langt flere til såkalte skilsmissesamtaler enn nå.

- Min erfaring er at par i dag heller søker råd i forkant, i stedet for å vente til det blir for sent. Stadig flere blir flinkere til å forebygge samlivsproblemer og tar tidlig kontakt med en parterapeut for å få en skikkelig vurdering av forholdet, eller som de selv sier: en god start.

Hun tror mange fraskilte erfarer at gresset ikke nødvendigvis er så mye grønnere på den andre siden. Livet med en eventuelt ny partner er ikke bare enkelt, og barn kan slite med å tilpasse seg og trives i ny-familien. Det er jo ikke barna som er forelsket.

- Når man får avstand til eksen, kommer tankene om alt det fine man hadde sammen, man savner partneren, familielykken, enkle hverdager og alt det gode før den vanskelige tiden kom.

Tenk over hvorfor du vil tilbake Er du blant dem som savner eksen og forholdet dere en gang hadde, så må du stille deg selv spørsmålet om hvorfor du ønsker å gå tilbake.

- Finn dine viktigste argument og gransk dem nøye. Barna og familietilhørighet er naturligvis en sterk motivasjonsfaktor. Husk at svært mange alltid vil ha gode følelser for eksen, på grunn av den tiden man hadde sammen, og kanskje særlig om man har barn sammen, sier Søyland.

Dersom du fremdeles ser potensiale i eksen din og angrer på bruddet, så ta direkte opp med han eller hun. Skal det være en reell mulighet for gjenforening, må eksen ville det samme som deg.

Blir dere enige om å gi det en sjanse, er det lurt å ta tiden til hjelp og date i en periode, for å se hvordan forholdet utvikler seg.

- Da er det viktig å ikke involvere barna, før dere er helt sikre på at dere vil forsøke igjen. Det kan skåne dem for vonde skuffelser, sier Søyland i Åpen Dialog.

Vanskelig med tillitsbrudd For å finne ut om forholdet er liv laga, så må man prate sammen og ikke minst se på hva som gikk galt sist.

- Hva var årsaken til bruddet? Var det på grunn av langvarig utroskap eller fysisk eller psykisk vold, er det ikke nødvendigvis noen god idé å bli sammen igjen. Men var det hverdagslitasje, som at det ble mer krangling enn kos fordi begge var slitne, og mangel på kjærestetid, som var årsaken til bruddet, så kan det være verdt å gi forholdet et nytt forsøk, sier familieterapeut Bente Skillebæk Gjøtterud.

Tilliten må være til stede, og begge to må være innstilt på å jobbe med forholdet. Det kan være lurt å gå i terapi og få hjelp i oppstartsfasen.

- Paret må snakke sammen og gå gjennom vanskelige episoder fra samlivet, slik at det ikke plutselig dukker opp nye overraskelser. Begge trenger å ha et langsiktig blikk på parforholdet. Ikke minst av hensyn til barna. Har man det, tåler forholdet små skjæringer om trivielle ting. Er utgangspunktet at forholdet skal vare livet ut, skjønner man at det ikke er krise selv om dere ikke har sex på noen uker, eller partneren glemmer å gå ut med søpla.

Ikke la økonomien være det avgjørende Også Kate Elin Søyland mener det kan være lurt å tenke nøye gjennom hvorfor det ble slutt. Har noe forandret seg siden den gang?

- Pass på at du ikke går tilbake bare fordi det føles trygt og er økonomisk komfortabelt, råder parterapeuten.

Bente Skillebæk Gjøtterud tror dårlig økonomi kan være en bakenforliggende årsak til at en del unge par med barn velger å bli sammen igjen.

- At et ungt par finner ut at det ble for dyrt å være alene, og derfor blir sammen igjen, er så klart helt i orden. Men det bør være mer enn bare praktiske grunner til at dere flytter sammen igjen, sier hun.

Ta dere god tid Det viktigste dere gjør om dere ønsker å bli kjærester igjen, er å bruke tid på forholdet.

- Kommunikasjon er svært viktig i denne eperioden. Ikke flytt sammen igjen med én gang, da risikerer dere at alt tilbake ved det gamle etter tre uker. Skal dere prøve på nytt, må dere gjøre det skikkelig. Særlig av hensyn til barna.

Vær tålmodige, barn har ikke godt av foreldre som går fra hverandre og blir sammen igjen gang på gang, det gjør dem utrygge, sier familieterapeuten.

- Det viktigste er å tilbringe tid sammen. Finn på hyggelige aktiviteter for å se om følelsene blomstrer opp. Men vær oppmerksom på at det i denne dateperioden kan dukke opp en del ubehagelige følelser som ikke har blitt bearbeidet, advarer Kate Elin Søyland ved Åpen dialog.

- Noen par trenger bare en prat hos en parterapeut før de igjen er et par, andre bruker lang tid, med flere opp- og nedturer underveis, sier Søyland.

Les også:
Så mange ganger i uka bør dere ha sex
Så stor er faren for at du skiller deg
Slutter dere å ha sex, forsvinner lysten
Quiz: Sjekk om dere trenger parterapi

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Forebygg samlivsbrudd

 • Faresignalene på at dere kan nærme dere et samlivsbrudd:

 • • En eller begge er konfliktsky. Dere bagatelliserer problemer i forholdet.
 • • Tror at mangel på følelser betyr at han/hun ikke er den rette.
 • • Har ikke en åpen dialog om viktige tema.
 • • Partneren og parforholdet prioriteres bort i en hektisk hverdag.
 • • Dere går i foreldrefella. For stort fokus på foreldrerollen, partner føler seg glemt.
 • • Dårlig kommunikasjon. Det oppstår lett misforståelser som igjen kan gå ut over sex og nærhet.
 • • Tar ikke ansvar for kvaliteten på relasjonen, og bortforklarer det med små barn, travel jobb, krevende partner eller lignende.
 • • Klarer ikke komme fra snakk til handling, det vil si gjøre nødvendige endringer.
 • • Dere er slitne. Eksterne faktorer kan ødelegge samlivet om man ikke tar grep. For eksempel jobb eller sykdom.
 • • For mye «mas», rutiner og plikter. Dere glemmer å gi plass til det impulsive, positive og har lite kvalitetstid sammen i hverdagen.
 • • En eller begge er negative til parterapi.

Kilde: Familieterapeut Kate Elin Søyland

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer