Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Hverdagshelt blir lekker middag og spicy snacks

Charlotte Mohn gir deg oppskriften.

• Her finner du flere oppskrifter fra Charlotte Mohn.

(Dagbladet): Selv om seien faktisk er en av de fiskeartene vi spiser mest av, så har den ikke helt fått samme status som den mer populære torsken.

TIL HVERDAGS OG FEST: Charlotte Mohn vil gjerne heve statusen til seien, og serverer en nydelig urtebakt seifilet til søndagsmiddag denne uka. Foto: Mette Møller / Dagbladet
SEIBURGER MED COLESLAW: Disse store fiskekakene kan selvfølgelig serveres med grønnsaker og poteter, men smaker ekstra godt som en saftig fiskeburger. Foto: Mette Møller / Dagbladet
FRITERTE SEISTRIMLER MED SPICY MAJONES: Lag helst stor porsjon, for disse sprø strimlene blir fort oppspist. Foto: Mette Møller / Dagbladet
URTEBAKT SEIFILET: Dette er en sunn og enkel, men fantastisk god måte å tilberede fisk på. Foto: Mette Møller / Dagbladet

Kanskje er den litt for grå i kjøttet? Eller litt for vanlig, billig og hverdagslig?

Smaken er det i alle fall ikke noe i veien med, og de siste åra har seien også fått plass på norske restaurantbord.

SØNDAGSMIDDAG: Hel urtebakt seifilet er enkel å lage, og stas å servere. Foto: Mette Møller / Dagbladet
SØNDAGSMIDDAG: Hel urtebakt seifilet er enkel å lage, og stas å servere. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Mesterkokken Terje Ness vant i 1999 kokkekonkurransen Bocuse d'Or med nettopp sei, riktignok sammen med kamskjell, som en viktig råvare.

Gjestemat Charlotte Mohn serverer gjerne sei til gjester.

- Jeg kjøper like gjerne sei som torsk, så sant det ikke er skreisesong, da. Jeg synes det er så god smak i seien, og den er veldig anvendelig, sier Charlotte Mohn.

FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

- Seibiff med løk er en delikatesse, seifilet er ypperlig i farseprodukter og fritert sei smaker nydelig sammen med hjemmelaget chips eller en spicy majones, sier Mohn, entusiastisk på seiens vegne.

Kosemat Hun har helt rikelig med soyaolje i en vid kjele, og er i full gang med å fritere seistrimler, en favoritt innen kategorien «kosemat». En fredags- eller lørdagskveld med nyfriterte seistrimler og spicy majones lager helgestemning hjemme hos Charlotte.

- Dette er snacks. Rett og slett hjemmelagde fiskepinner, dyppet i en god, krydret dressing. Anbefales å nyte sammen med en god film, sier Charlotte.

Til søndagsmiddag lager Charlotte denne uka en hel urtebakt seifilet. Enkel å lage, men stas å servere.

Masse friske urter, du kan nesten ikke bruke for mye, litt salt og pepper og godt med presset sitron setter nydelig smak på seien.

«Hverdagsfisk» - Sei er jo en hverdagsfisk i folks hode, men jeg synes den fortjener en høyere status. Vi er generelt litt dårlige til å ta noe annet enn laks eller torsk når vi skal lage et godt fiskemåltid til helga, mener Charlotte.

- Så prøv sei neste gang, den er like god som torsken.

Det er god tilgang på fersk sei året rundt, men det går også an å finne frossenfisk med god kvalitet.

Bruker du frossen sei, så husk å la den tine sakte i kjøleskap. Da blir den best.

503 Service Unavailable 503 Service Unavailable 503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media