Hvert år ser du Kevin (10) gå alene rundt i denne byen på TV

Bli med i hans fotspor på jakt etter jula 20 år etter.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Inne og ute): På bortebane.

«Alene hjemme»-filmene er for lengst blitt juletradisjon for mange nordmenn.

I den andre filmen planlegger familien McCallister fra Chicago å tilbringe høytida i varme Florida, men familiens tiåring, spilt av Macaulay Culkin, mener juletrær og snø hører jula til.

Som følge av en serie uheldige omstendigheter kommer han bort fra familien på flyplassen, og ender i stedet alene i New York.

20 år seinere fulgte vi i hans fotspor på jakt etter New York-jula.

Plaza Hotel Det første Culkin gjorde, var å bruke farens kredittkort til å sjekke inn på særdeles luksuriøse Plaza Hotel ved sørenden av Central Park.

Nå han kommer inn i lobbyen, er han er så heldig å bli vist vei av kjendisrikingen Donald Trump, som i 1992 eide Trump-hotellet.

PÅ SKØYTER I CENTRAL PARK: Skøytebanen Wollman Rink. Foto: JOHANNES WORSØE BERG
PLAZA HOTEL: Her bodde Kevin i «Alene hjemme 2» - og her møtte han eieren Donald Trump. Det gjorde dessverre ikke vi. Foto: JOHANNES WORSØE BERG
MORO FOR DE MINSTE: Lekebutikken FAO Schwarz er et eldorado for lekelystne - og foreldre på jakt etter julegaver til barna. Foto: JOHANNES WORSØE BERG
SHOPORAMA: Juleutstillingen til Bergdorf Goodman. Foto: JOHANNES WORSØE BERG
JULEMUSIKK: 5th Avenue er full av gatemusikanter. Foto: JOHANNES WORSØE BERG
WOLLMAN RINK: Skøytebanen i Central Park gir deg julestemning og New York-stemning i ett. Foto: JOHANNES WORSØE BERG
RADIO CITY MUSIC HALL: Her kan du hver jul se det berømte showet «Christmas Spectacular». Foto: JOHANNES WORSØE BERG
ROCKEFELLER PLAZA: Her står det et 30 meter høyt juletre og glitrer med tusenvis av lys. Foto: JOHANNES WORSØE BERG

Det gjør han ikke lenger, og er heller ikke til stede når Dagbladet tropper opp i resepsjonen. Men det er like fullt pyntet til jul. En nisse er på plass for barna, og et stort og glitrende juletre når helt til taket i den storslåtte lobbyen.

Da hotellet åpnet i 1907, kostet et rom 2,50 dollar (om lag 15 kroner) natta. I dag koster de samme rommene fra 695 dollar (om lag 4170 kroner) og oppover.

Stedet er for lengst legendarisk.

Her bodde Beatles Kjendiser bor her stadig vekk.

Det var her Beatles bodde på sitt første USA-besøk, og Plaza er også omtalt i romanklassikeren «The Great Gatsby».

Hotellet har vært åsted for storpolitiske toppmøter, og det er brukt i utallige filmer og tv-serier.

Dersom du ønsker luksus og glamour under New York-oppholdet, er Plaza midt i blinken.

Dersom du reiser på et litt trangere budsjett, men samtidig vil oppleve atmosfæren, bør du sannsynligvis nøye deg med et måltid på et av hotellets eksklusive spisesteder.

Central Park Like utenfor strekker New Yorks største grønne lunge, Central Park, seg femti kvartaler nordover. Her står skurkene i «Alene hjemme»-filmen på skøyter mens de pønsker ut sitt neste store brekk.

THE POND: Brua ved The Pond, hvor Kevin møtte fugledama i Central Park. Foto: JOHANNES WORSØE BERG
THE POND: Brua ved The Pond, hvor Kevin møtte fugledama i Central Park. Foto: JOHANNES WORSØE BERG Vis mer

Denne solfylte desemberdagen er det ikke mange som ser særlig suspekte ut på skøytebanen Wollman Rink. De fleste har nok med å konsentrere seg om å holde balansen på glattisen.

Lyden av barnelatter og stemmene til stressede lærere som forsøker å holde styr på klassene sine, fyller plassen. Fnisende kjærestepar tar bilder sammen.

- Folk i New York blir mer vennlige og hjelpsomme i jula. Folk gir mer til dem som ikke har det så bra, og du blir oftere møtt av et smil, forklarer Risa Hoag til Dagbladet.

På skøyter Hun står på skøyter sammen med to venninner og barn. Det er 20 år siden hun flyttet ut av New York, men hun elsker å komme tilbake i jula.

- Det er en helt magisk stemning her i byen på denne tida. Alle burde oppleve å gå gatelangs i New York nå med juletreselgere, vindusutstillinger og julenisser, sier venninna Amy Latzer. De to andre nikker bekreftende.

- Også er det jo all den gode maten som hører høytida til. Vi er alle vanligvis kaloritellere, men i jula ser vi litt mellom fingrene med akkurat det, forklarer Amy Dugan, som er på besøk fra California.

De to sønnene hennes Miles (9) og Eli (11) kommer svette og smilende fra isen.

- Jeg elsker å stå på skøyter. Kan vi bli litt til? spør eldstemann.

Tryggere by Det er også i Central Park at Macaulay Culkin treffer en eldre dame som har et nært forhold til duene.

IVRIGE PÅ SKØYTER: Fra venstre Eli Dugan (11), Risa Hoag, Amy  Latzer, Amy Dugan og Miles Dugan (9). Foto: JOHANNES WORSØE BERG
IVRIGE PÅ SKØYTER: Fra venstre Eli Dugan (11), Risa Hoag, Amy Latzer, Amy Dugan og Miles Dugan (9). Foto: JOHANNES WORSØE BERG Vis mer

For 20 år siden tiltrakk Central Park seg mange av byens løse fugler, og ikke alle deler av parken ble ansett for å være helt trygge. Slik er det ikke lenger.

New York er blitt en tryggere by, og en rusletur i den store parken kan være både romantisk og et kjærkomment pusterom i hverdagen.

Leketøysbutikken Skurkene i «Alene hjemme»-filmen bestemmer seg for å bryte seg inn i en kjempestor leketøysbutikk kalt Duncan's Toy Chest. Den finnes ikke i New York i virkeligheten, men er trolig sterkt inspirert av FAO Schwarz, som ligger på 5th Avenue.

Den åpnet dørene i 1862, og er den eldste leketøysbutikken i USA. De fleste barneøyne begynner å gløde når ungene kommer inn hit.

Her finnes enorme mengder med leker, og det berømte pianogulvet som Tom Hanks hoppet rundt på i filmen «Big». I dag er det selvsagt pyntet på overdådig vis til jul.

Nedover 5th Avenue ligger også de berømte og luksuriøse butikkene som Tiffany, Bergdorf Goodman og Saks Fifth Avenue på rekke og rad.

Selv om prisene innendørs kan være avskrekkende, er det gratis å beundre de påkostede vindusutstillingene. På fortauet utenfor spiller en gatemusikant julemusikk på saksofon.

Empire Diner Culkin kaster ikke bort tid på annet enn leketøysbutikken, men rekker likevel å få sett mye av New York på sine få dager på egen hånd. Filmen viser ham utenfor Radio City Music Hall, som i år viser det tradisjonsrike dansejuleshowet til Rockettes for 85. gang.

Han hilser også på en julenisse utenfor Empire Diner i Chelsea. Dineren, som er velkjent i New York, har vært statist i en rekke filmer.

På 1980- og 90-tallet ble den frekventert av kjendiser som Madonna, Julia Roberts, Steven Spielberg og Barbra Streisand. I 2010 ble den nedlagt, men gjenåpnet året etter med navnet Highliner Restaurant.

Culkin tar også turen ned til Battery Park på sørspissen av Manhattan. Her er det utsikt ut til Frihetsgudinnen, og kort vei til severdigheter som Ground Zero og Wall Street.

Rockefeller Plaza De to skurkene i filmen blir til slutt effektivt stanset og avslørt av den utspekulerte Culkin.

Men etter noen spennende dager på egen hånd blir savnet etter familien i jula for sterkt.

Derfor setter hovedpersonen kursen mot det han mener er det aller helligste i jula, nemlig det enorme juletreet på Rockefeller Plaza.

Akkurat som da lille Culkin til slutt ble gjenforent med sin mor, så står det et 30 meter høyt tre der i år også, og glitrer med tusenvis av lys.

Fast tradisjon Dette er selve hjertet av New York i jula.

Stephanie Colon og ektemannen Steven er begge fra New York. For dem er det en fast tradisjon å ta julebilde foran treet.

- Vanligvis står vi også på skøyter her, men i år er jeg gravid, så vi tar det litt roligere, sier hun. Kjæresten holder rundt henne og smiler.

Julegryta Rundt det enorme området står soldater fra Frelsesarmeen og synger julesanger for å få penger i gryta.

Fra fjern og nær strømmer folk til den mektige plassen, som er omsluttet av karakteristiske New York-skyskrapere.

- Det er så vakkert. Vi kommer hit hvert år. Først da det blir det jul, slår Stephanie fast.

Med andre ord er den magiske julestemningen som Macaulay Culkin fant for 20 år siden, her fremdeles.

• Her finner du flere saker fra Dagbladet Inne og ute.

ROCKEFELLER PLAZA: Stephanie og Steven Colon har som fast tradisjon å ta julebilde foran det enorme treet. Foto: JOHANNES WORSØE BERG
ROCKEFELLER PLAZA: Stephanie og Steven Colon har som fast tradisjon å ta julebilde foran det enorme treet. Foto: JOHANNES WORSØE BERG Vis mer