Du leser nå Dagbladet Pluss

Hvert minutt teller når du får slag. Lær deg symptomene

Halvparten kommer for seint til behandling.

UKJENTE SYMPTOMER: Ekspertene og LHL ønsker seg en informasjonskampanje om slagsymptomene, men Helsedirektoratet har ingen slike planer ennå. Foto: NTB Scanpix
UKJENTE SYMPTOMER: Ekspertene og LHL ønsker seg en informasjonskampanje om slagsymptomene, men Helsedirektoratet har ingen slike planer ennå. Foto: NTB ScanpixVis mer

Slagbehandlingen er for dårlig systematisert, og bare et fåtall får optimal behandling. Få kommer tidsnok fordi de ikke kjenner symptomene.

Hvert år får 15000 nordmenn hjerneslag. I går var Verdens hjerneslagdag. Raskere og bedre behandling var tema på en konferanse ved Oslo universitetssykehus.

- Halvparten kommer for seint til behandling, ofte fordi de ikke kjenner symptomene. I den andre halvparten er det mange som ikke får god nok behandling fordi det tar for lang tid, sier Anne Hege Aamodt, leder i Norsk nevrologsik forening, til Dagbladet.

- I dag er det altfor få som får optimal behandling ved akutt hjerneslag, sier overlege Aamodt.

Få får rett behandling

I 20 år har det vært kjent at såkalt plumbobehandling, trombolyse, er den beste behandlingen for å løse opp blodpropper i hjernen. Men behandlingen må settes i gang raskt. På landsbasis er det 16 prosent av pasientene under 80 år som får denne behandlingen i dag, viser oversikten fra Norsk hjerneslagregister. Men det er store variasjoner, fra 0 til 30 prosent av pasientene får trombolyse. Stavanger topper lista, med plumbobehandling til 30,6 prosent av pasientene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

E-avisa er inkludert hver dag

1 UKE*

Prøv Pluss

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.