Hvilke bør du putte i ørene?

Vi har testet seks varianter av sportsørepropper, og vinneren er soleklar.

Mange foretrekker å trene med musikk på øret. Undersøkelser viser faktisk også at musikk under trening kan bedre ytelsen. Og for maks ytelse bør du også holde kontroll på pulsen og ikke minst: løpe riktig.

Det finnes en mengde ulike patenter for øretelefoner og øreplugger for treningsbruk, og i denne testen har vi lagt vekt på å teste en del ulike løsninger. Nedenfor ser du de ulike, og DinSides vurderinger av de enkelte.

Sony Walkman MP3-spiller Dette er en MP3-spiller som ligger rett på øret. I utgangspunktet høres jo dette ganske smart og forlokkende ut, i og med at du ikke trenger å bry deg med ledninger og så videre. I tillegg er de vanntette og skal dermed også kunne brukes ved svømming og andre vannaktiviteter.

Denne skiller seg mye fra de øvrige pluggene i testen, i og med at det er ørepropper med innebygget mp3-spiller. Dermed slipper du alt av ledninger og musikkenheter.

Ulempen er at den krever endel mer av deg før første gangs bruk enn et par vanlige øreplugger. Grunnen er at du må koble den til en PC og laste ned musikk til spilleren direkte. Du kan dermed ikke gjøre nytte av dine eventuelle spillelister på musikktjenester som Spotify eller WiMP.

Vi synes dette var klumpete og vonde å ha på. Pluggene passer ikke for våre ører, de presser og gjør vondt. I tillegg har du tross alt en mp3-spiller på øret, og vekten av den merkes også.

Spilleren festes med en bøyle bak hodet, som strammes ved hjelp av en gummistrikk. Hos oss ble det da en ganske stor løkke bak mot nakken, som kom i konflikt med jakkekragen og som er i veien ved diverse studioaktiviterer, når hodet vipper litt bakover.

Det skal sies at dette er den eneste av disse sportsløsningene som lar deg svømme med musikk på øret. Det gir bonuspoeng for de som trenger det.

Pris Sony NWZ-W273: 799 kroner

Bose sportsørepropper Vi har tidligere testet Bose in-ear MIE2, og likte dem godt.

Og det gjelder også denne modellen. Som du kan se av bildene har øreproppene en «haifinne» som du legger opp mot øremuslingen. Proppene sitter overraskende godt, under all slags aktivitet, og selv under svette forhold.

Vi testet et sett med ørepropper og armholder kombinert, og dette er absolutt å anbefale. Øreproppene sitter veldig godt: de er behagelige å ha på, de presser ikke i øret, og lyden er veldig bra. Her er det ingen spraking i ledningene, som for øvrig heller ikke hopper slik som vi opplevde på noen andre, liknende modeller.

Øreproppene vi har testet var utstyrt med volumkontroll på ledningen, samt «mute»-knapp, noe som fungerer fint, og som er veldig praktisk. Akkurat disse øreproppene har også mikrofon, slik at du kan snakke i telefonen og besvare og avslutte anrop via volum-kontrollen på  ledningen. Det er også med par «haifinner» i ulik størrelse, slik at du kan finne den som passer deg best - samt forlengingskabel, slik at du ka gjøre ledningen kortere eller lengre etter behov.

Armholderen fra Reebok som følger med, er i tillegg veldig bra, og det er nesten verdt å kjøpe dette settet kun for armholderen alene. Den er svært komfortabel å ha på, er enkel å ta av og på og stramme, og den er fukttett - slik at telefonen ikke blir klam eller svett selv om du blir det. Dette er praktisk også i regn. Hvis du ikke har noe sted å gjøre av smarttelefonen på trening, kan du her se hvordan du putter den i drikkeflaska.

Dette er de øreproppene i testen som er mest komfortable og som gir den beste lyden - og når ekstrafunksjonene også sitter, må det bli full score og best i test!

Pris Bose SIE2i: 1.199 kroner, da er armholder inkludert.

Øreproppene finnes også i en enklere utgave, Bose SIE2. Denne koster 999 kroner, men har da ikke volumkontroll/mikrofon på ledningen.
Sennheiser Adidas sports Sennheiser og Adidas har flere ulike modeller innen ørepropper og hodetelefoner for sportsbruk. Vi har testet to ganske ulike modeller: Et par med samme prinsipp som Bose-øreproppene, og et par øretelefoner med bøyle bak hodet - lik den ene modellen fra Philips.

Øreproppene, CX 685 Sports, er altså utformet etter samme prinsipp som Bose-øreproppene, med en «haifinne» som legges opp mot
øremuslingen. Proppene sitter på plass under de fleste aktiviteter, så akkurat dette fungerer fint. Lyden er også bra, absolutt - selv om de nok må se seg slått av Bode-øreproppene akkurat i denne sammenlikningen.

Når det kommer til komfort, får ikke Sennheiser og Adidas full pott: For selv om øreproppene sitter selv under harde økter og under alle forhold, så er de ikke like behagelige i bruk.

Øreproppene kommer med tre sett utbyttbare ørepropper med ulik størrelse, slik at du skal kunne finne den størrelsen som passer dine ører best mulig. Likevel blir vi slitne i øregangen etter det kontinuerlige trykket fra øreproppene - noe vi ikke blir med Bose-proppene.

Vi plages også med ledningen, som vi synes hopper og skraper veldig, noe som forstyrrer lydbildet. Hva dette skyldes, er ikke godt å si, men når vi sammenlikner denne ledningen med Boses, ser vi at sammenføyningen etter splitten - og dermed tyngdepunktet på ledningen - kommer mye lenger ned på Sennheiser-produktet - så det kan være grunnen til at disse hopper mer enn Boses løsning.

Denne modellen har ikke volumkontroll på ledningen. Vi synes også ledningen er veldig lang, noe flere av modellene har løst med en «skjøteledning» - slik at du ikke behøver å plages med den lange ledningen dersom du ikke behøver det.

Pris Sennheiser CX685 Adidas Sports: 449 kroner

Hodetelefonene, PMX 685i Sports, er altså en type sportshodetelefoner med bøyle bak hodet.

Først og fremst: All ære til Sennheiser for lyden i disse, den er virkelig bra - bedre enn i sportsøreproppene fra samme produsent som omtalt ovenfor. Komfortmessig er øretelefonene veldig gode mot øret, disse ligger inn mot øregangen - og som du kan se av bildet, er dette altså ikke en plugg inn i øret.

I likhet med øreproppene fra Bose, kommer også disse med volumkontroll og mikrofon på ledningen- som er veldig kjekt å ha, i alle fall muligheten til å styre lyd, å skru av lyden enkelt, og du kan bla deg til en ny låt.

Alt dette er vel og bra. Det vi imidlertid ikke blir fortrolig med, er at volumkontrollen sitter såpass høyt oppe på ledningen - rett under haka - som gjør at vi sliter litt med å få tak på den når vi er ute med jakke på, fordi den blir liggende akkurat i overgangen ved jakkekragen.

Vi synes også det fungerer dårlig med bøylen bak - den blir hengende og vippe i løse lufta, flere centimeter på utsiden av bakhodet - og det gjør at den kommer i konflikt både med eventuelt langt hår og bekledning. Den er også i veien ved visse typer studiotrening: Du skal ikke dra hodet veldig langt bak før bøylen treffer klær og annet.

Pris Sennheiser PMX685i Adidas Sports: 479 kroner

Philips Vi har også testet to ulike sporshodetelefoner fra Philips: Ørepropper med bøyle bak hodet og sportshøretelefoner med mer konvensjonell bøyle over hodet. Her finner du flere tester fra DinSide av konvensjonelle hodetelefoner.

Øreproppene SHQ4217 er altså med bøyle bak hodet - med liknende patent som Sennheiser Adidas, men her er det altså ørepropper som du setter inn i ørene, i stedet for den typen du legger inntil øregangen som Sennheiser og Adidas har i sin løsning. Disse kommer selvsagt også med utskiftbare ørepropper i størrelse liten, medium og stor.

I likhet med Bose og Sennhheiser PMX 685i, er det også volumkontroll med mikrofon - som betyr mulighet for å kontrollere lyden, svare og avslutte telefonsamtaler, pause musikken og hoppe til neste låt. Dette fungerer også her fint - og ettersom vi kommenterte plasseringen av kontrollen på Sennheiser-settet, kan vi si at her er plasseringen fin. Ledningen hopper heller ikke mer enn normalt, og den er passe lang.

Sammenliknet med Sennheisers løsning som omtalt ovenfor, må vi si at joda, lyden her er grei - men lyden i Sennheiser-settet er mye bedre.

For øvrig møter vi de samme utfordringene med nakkebøylen - i form av at den hopper og kommer i konflikt med klær og bevegelser. Også her presser det endel mot øregangen, noe vi blir slitne av.

Disse øreproppene finnes også i flere liknende utforminger, vi har også testet de med kun ørebøyle - noe vi synes sitter bedre, og er en mye bedre løsning.

Pris Philips SHQ4217: 399 kroner

Hodetelefonene Philips SHQ5200 er nettopp det: Hodetelefoner. Og som vi nevnte innledningvis: Etter å ha løpt rundt med ørepropper som har innvadert øregangen vår på hver løpetur og ellers i uker og måneder, er det jammen en lettelse å få på seg et par hodetelefoner! Endelig noe som bare sitter utenpå ørene, og som ikke presser eller trykker inni øret vårt.

Når det er sagt, er det selvsagt både fordeler og ulemper med de ulike patentene, og denne skiller seg også veldig fra de andre, nettopp fordi du med denne løsningen har utenpåliggende øreklokker - mens de andre har en eller annen form for ørepropper. I så måte
er Sennheiser Adidas-settet med bøyle bak hodet de som likner mest på denne.

MUSIKK PÅ ØRET: Det finnes mange ulike løsninger for å få musikk på øret mens du trener. Vi har testet seks forskjellige produkter, og funnet vår soleklare favoritt. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
MUSIKK PÅ ØRET: Det finnes mange ulike løsninger for å få musikk på øret mens du trener. Vi har testet seks forskjellige produkter, og funnet vår soleklare favoritt. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer

Spørsmålet er uansett hva som funker best til trening.

Disse hodetelefonene sitter godt på hodet, og øreklokkene ligger utenpå øret uten å trykke for mye. De er behagelige og komfortable å ha på, og lyden er også veldig bra: Lyden her er bedre enn i de andre Philips-øreproppene vi har omtalt ovenfor. Dette er rett og slett komfort, og det virker under de fleste forhold, både utendørs og innendørs. Med denne har vi heller ingen plager med ledninger som hopper. Øreputene kan også tas av og vaskes.

Til trening ute vinterstid, vil du antakelig måtte ha disse utenpå en lue eller pannebånd - med det som et tøystykke mellom øreklokkene og øret vil ha å si for lyden.

Sammenliknet med de lettere øreproppene vi har testet, blir det selvsagt mye tettere og varmere under trening, med tette hodetelefoner.

Pris Philips SHQ5200: 550 kroner

Konklusjon I denne sammenlikningstesten synes vi Bose vinner: Best lyd og best komfort, samt gode finesser. Skal du likevel ha armholder for smarttelefonen din, er heller ikke prisen så ille - for bedre armholder skal du lete en stund etter.

Når det er sagt, så er 1.199 kroner langt fra gratis - og har du allerede en armholder du er fornøyd med føles det litt dyrt. Så kan du selvsagt gå for utgaven uten mikrofon og volumkontroll, som er billigere - men om vi sammenlikner et sett med og et sett uten volumkontroll, er vi ikke i tvil om at dette er verdt å investere noen ekstra kroner i.

Hvilken type sportsørepropper eller hodetelefoner du foretrekker, er selvsagt også i stor grad subjektivt. Selv om ikke øreproppene med bøyle bak hodet passer for oss, vil det ikke si at de ikke passer for andre. Dersom dette er noe du liker, bør du i alle fall prøve dem i butikken, for å se om de passer til hodeformen din, rett og slett.

Og av disse to typene som vi har testet, så er Sennheisers de mest komfortable, som også gir best lyd av disse to.

Les mer:

Løper du med slike reflekser nå? Sjekk at de virker

Slik får du løpt hele året

Vondt? Fiks hælene før løpeturen

Dette settet fra Bose er vår favoritt i denne sammenlikningen. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO
Dette settet fra Bose er vår favoritt i denne sammenlikningen. Foto: KRISTIN SØRDAL / DINSIDE.NO Vis mer