Hvilken forelder er du?

Dagens foreldre har en tendens til å skape barn som er veldig hensynsløse og egosentriske, mener pedagog.

ULIKE FORELDRE: Foreldre oppdrar barna på ulike måter. Er du en speilforelder eller kanskje en helikopterpappa? Foto: Mikebaird på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.
ULIKE FORELDRE: Foreldre oppdrar barna på ulike måter. Er du en speilforelder eller kanskje en helikopterpappa? Foto: Mikebaird på Flicker.com. Noen rettigheter reservert. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Såkalte curlingforeldre har etter hvert blitt et kjent begrep.

Det er uttrykket den danske barnepsykologen Bent Hougaard tok i bruk for å beskrive mange av dagens foreldre, som gjør alt for å koste rent foran sine barn slik at de raskt, lett og smertefritt skal ta seg fram i livet.

Ifølge psykolog Øystein Eikrem blir ego-styrken hos barn mindre etter hvert som barnet vokser, og barn på fem år bør lære å tape i lek og spill.

Skaper usunn utvikling En foreldretype som gjerne blir trukket fram som et mer positivt ideal, er psykolog Lisbet Brudals speilforeldre, som har en mer lyttende, undrende og forståelsesfull holdning til barnet.

Men begge disse foreldretypene kan være med på å skape en usunn utvikling hos barnet, mener Tone Strømøy.

Hun er høyskolelektor i pedagogikk ved Høgskolen i Oslo og forfatter av boka "Oppdragelse mellom frihet og grenser. Barns selvfølelse - voksnes ansvar".

Kan få problemer på skolen - Det er bra å lytte til og bekrefte barna, men det kan bli for mye av det gode. Barn som alltid blir hørt og alltid blir tatt på alvor, vil få problemer ute i den virkelige verden, sier hun til Foreldre & Barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.