STRANDGLEDER: Din glede kan være andres irritasjon. Dersom du er en av strandtypene i oversikten bør du kanskje endre strandvaner. Foto: Odd Roar Lange
STRANDGLEDER: Din glede kan være andres irritasjon. Dersom du er en av strandtypene i oversikten bør du kanskje endre strandvaner. Foto: Odd Roar LangeVis mer

Hvilken strandtype er du?

Test deg selv før du drar til stranden.

(Dagbladet): Okkuperer du strandstoler før andre er ferdig med frokosten, hiver sand rundt deg når du rister håndkledet – eller lar ungene hyle omkring uten grenser.

Da er du en upopulær medturist.

Det viser undersøkelsen fra Expedia.no som undersøkte strandvaner blant personer i 24 ulike land verden over.

Hold avstand

NYTELSE PÅ STRANDEN: Tar du hensyn til andre på stranden? Foto: Odd Roar Lange
NYTELSE PÅ STRANDEN: Tar du hensyn til andre på stranden? Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Globalt sett irriterer folk seg mest over de som ikke rydder etter seg, de som drikker for mye og de som lar barna løpe rundt uten tilsyn.

Mens vi nordmenn – som er vant til god plass i ferien - også er opptatt av at folk skal holde fornuftig avstand på stranden.

Rydd opp etter deg, hold god avstand til sidemannen og drikk alkohol med omhu, er dommen fra det norske folk.

Vi tar hensyn

- Jeg kan vel generelt sett si at jeg ikke helt kjenner meg igjen i den karakteristikken og stereotypene som de har laget her, sier Tonje Løkaas Fossum, markeds- og kommunikasjonsdirektør, Ving Norge.

- Min opplevelse er at de aller fleste tar hensyn og at det er få som stikker seg ut og gjør livet surt for andre på stranden. Etter mine utallige ferier og reiser i utlandet, så vil jeg heller ikke si at det er noe generelt inntrykk at nordmenn er de som oppfører seg verst på stranden, sier Løkaas Fossum.

Lokalbefolkningen

- Turistene bør bli flinkere til å ta hensyn til lokalbefolkningen, og ikke bare til hverandre, råder Karianne Kristiansen Lund, som driver Gran Canaria Ferieboliger i Arguineguin på Gran Canaria.

- Vi har måtte innføre forbud mot å legge ut håndkle på solstoler for å unngå at morgenfulger okkupere disse før man skal ta dem i bruk. Ellers er nordmenn stort sett flinke til å ta hensyn til hverandre. Arguineguin er nesten en norsk koloni og nordmenn oppfører seg omtrent som hjemme i Norge, sier Kristiansen Lund.

Disse liker vi ikke

Her er personlighetene vi helst holder oss langt unna på stranden (antall stemmer i parentes):

Slasken – Den hensynsløse som ikke rydder opp etter seg selv og etterlater søppel på stranden (Norge: 56%, globalt: 52%)

Overtrederen – Den som rigger seg til for tett innpå deg, til tross for masse ledig plass på stranden (Norge: 45%, globalt: 36)

Drankeren – Den som drikker litt for mye (Norge: 44%, globalt: 41%)

Uoppmerksomme foreldre – De som lar barna sine løpe løpsk (Norge: 42%, globalt: 38%)

Paparazzien – Den som tar bilder av fremmede (Norge: 31%, globalt: 26%)

Stolkapreren – Den som plasserer eiendelene sine på strandstoler før sola står opp og ikke kommer tilbake før senere for å bruke dem (Norge: 26%, globalt: 20%)

Den høylytte – Den som snakker så høyt at du ufrivillig må høre på alle samtalene (Norge 26%, globalt: 36%)

Sandstormen – Den som vipper sand rundt seg uten å ta hensyn til hva den treffer eller hvor langt den flyr (Norge: 25%, globalt: 26%)

DJ-en – Den som spiller musikken sin for høyt (Norge: 24%, globalt: 30%)

Glaneren – Den som åpenlyst stirrer på andre (Norge: 20%, globalt: 22%)

Bildetekst:

Strandgleder: Din glede kan være andres irritasjon. Dersom du er en av strandtypene i oversikten bør du kanskje endre strandvaner. Foto: Odd Roar Lange

Nytelse på stranden: Tar du hensyn til andre på stranden? Foto: Odd Roar Lange