HVA GJØR DU?: Den løse enden ut fra veggen, eller den løse enden inn mot veggen? FOTO: Elya/Wikimedia
HVA GJØR DU?: Den løse enden ut fra veggen, eller den løse enden inn mot veggen? FOTO: Elya/WikimediaVis mer

Hvilken vei skal dorullen henge?

Papirenden hengende over, eller med papirenden hengende under?

Viktig for noen, ubetydelig for andre. Som med spørsmålet om hvilken vei glass skal plasseres i skapet, eller hvorvidt bestikket skal peke opp eller ned i oppvaskmaskinen, er det også stor uenighet om hvilken vei dorullen skal henge.

Ikke bare har vi testet hvilket toalettpapir du bør kjøpe. Nå vil vi også komme til bunns i "problemstillingen"; papirenden inn mot veggen, eller vendt utover?

For øvrig har Wikipedia en hel side dedikert til dette temaet.

Med den løse enden over Husøkonom ved hotellet Scandic Vulkan, Trude Hammergren, opplyser til Klikk.no at de henger toalettrullen med arket ut fra veggen.

- Da bretter vi arket og fester under lokket så det er bare for gjesten og ta tak i trekanten. Veldig enkelt.

Hammergren påpeker at alle toalettrullene hos Scandic blir hengt samme vei.

Rune Danielsen er daglig leder ved Skansen Hotell. Han forklarer til Klikk.no at dorull-holderen skal være montert slik at du ikke trekker rullen ut av "bøylen" når du sitter på do.

- For øvrig vet jeg ikke om det finnes noen standard, utdyper Danielsen.

Foretrekker papiret ut fra veggen En undersøkelse utført av anyalysebyrået Visendi Analyse for Klikk.no i 2009, viser at i underkant av ti prosent vil ha papiret nærmest veggen, mens rett i underkant av 70 prosent svarer at toalettpapiret skal henge ut fra veggen.

Nesten 21 prosent av de spurte mener at toalettrullens trekkeretning er revnende likegyldig.

Penest med rullen utover Kine Søyland er kommunikasjonsdirektør i Norgesgruppen, som blant annet fører toalettpapir fra merker som Unik Premium og First Price. Hun forteller til Klikk.no at hvilken vei toalettrullen henger hevdes å være en smakssak.

- Men selv er jeg ikke i tvil om at det riktige må bli at rullen henger utover. Papiret kommer enklere av rullen og det er lettere å porsjonere ut riktig antall tørk på denne måten.

- Dessuten synes jeg det ser penest ut slik, og det skal man jo heller ikke kimse av, understreker Søyland.

Papirenden utover gir best tørk - I Coop foretrekker vi å henge dorullen med papirenden utover, opplyser pressesjef i Coop Norge, Kristin Paus.

- Dette gjør det enkelt å få et godt grep om papirenden med den ene hånden, samtidig som man kan bruke den andre hånden til å holde igjen rullen når man skal rive av et tørk. Slik får man god kontroll på rullen og tørket blir akkurat passe stort.

- Dog er ikke dette noen eksakt vitenskap, men heller smak og behag og et spørsmål om hva man er vant til. Våre kunder gjør selvsagt akkurat som de vil, men vi anbefaler familier/folk som bor i kollektiv om å bli enige på forhånd om hvordan de vil ha det. Ikke la dorullen bli en kilde til uvennskap.

Les også:
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden
Så ofte bør du vaske sengetøyet
Før og etter: Rengjøring av mikrofiber-sofa
Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.