Hvis dette er favorittpålegget, bør du styre unna de salteste

Stor kaviartest, stem på den du liker best.

LETT Å HA PÅ BRØDSKIVA: Kaviar på tube er populært pålegg både hos store og små. Foto: ERIK HELGENESET
LETT Å HA PÅ BRØDSKIVA: Kaviar på tube er populært pålegg både hos store og små. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Kaviar er et populært pålegg hos store og små, blant annet fordi det er lett å ha på skiva. Kaviar lages av rogn fra torsk og sei som er lettrøkt og sukkersaltet.

Kaviar er en kilde til omega-3 All kaviar inneholder omega-3-fettsyrer. Dette innholdet er naturlig og kommer hovedsakelig fra rognen som kaviaren er laget av.
Testvinneren inneholder dessuten laks og fiskeolje, som øker omega-3-innholdet.

Rapsoljen som finnes i all kaviar, er en kilde til vegetabilsk omega-3. Mengden rapsolje kan derfor påvirke omega-3-innholdet i en kaviartube. Dette avspeiles i en av kaviarmiksene, som har like mye omega-3 som testvinneren.

Omega-3-innholdet i kaviar er omtrent det samme som i makrell i tomat, men fordi man som regel bruker en større mengde makrell i tomat enn kaviar på brødskiva, inneholder en skive med makrell som regel mer omega-3 enn en skive med kaviar.

Dersom du ikke liker fisk, kan kaviar likevel være en måte å få i seg litt omega 3 på.

Kaviar er salt Kaviar inneholder mer salt enn mye annet fiskepålegg, men fordi mengden som brukes på hver brødskive som regel er liten, så er ikke dette noe å bekymre seg nevneverdig over.

Det kan likevel være smart å styre unna den salteste varianten, særlig hvis kaviar er favorittpålegget.

Salt (natriumklorid) deklareres som natrium i næringstabellen på produkter. De aller fleste av oss får i oss mer salt enn hva vi trenger og hva som er bra for oss. Det er derfor fornuftig å velge matvarer med lite salt.

Rogn og kolesterol Rogn har et naturlig innhold av kolesterol, men kolesterolinnholdet avhenger av type rogn. Kaviar av lodderogn inneholder tre ganger så mye kolesterol som kaviar av torskefisk. I tubekaviar brukes bare torskefisk.

Både vanlige reker og rognleverpostei (svolværpostei) inneholder mer kolesterol enn tubekaviar.

Når du har et normalt lag med kaviar på brødskiva og i tillegg et normalt kolesterolnivå, er dette ikke noe du trenger å tenke på.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet en rekke tubekaviarer som er naturlige valg på brødskiva. Vi har ikke tatt med spesialkaviar som er på glass eller som er iblandet lever.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, sukkerarter, mettet fett, omega-3-fettsyrer, salt og andel rogn.

Mye omega-3 (teller mest), protein og rogn har trukket opp, mens innholdet av sukker, mettet fett og salt har trukket ned. Vi har hentet inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene dette har manglet på deklarasjonen.

Stem på din favoritt Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Våre kilder Opplysningene til Bramats tester hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Dette er informasjon som også er tilgjengelig for forbruker og den mest relevante informasjonen i testsammenheng. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Dette gjør vi for at vi skal få en god test og at produktene skal bli vurdert på lik linje.

Feilkilder Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Smartkaviar Testvinneren med det høyeste omega-3-innholdet og minst salt. Mest mettet fett av kaviarene i testen, men også mye protein. Karakter: Produsent: Mills Kaviar Testvinner med det høyeste proteininnholdet, lavt sukkerinnhold og nest mest rogn. Middels innhold av salt og mettet fett. Ser ut til å være det samme produktet som X-tra Kaviar. Karakter: Produsent: Matmesteren Kaviar Testvinner med det høyeste proteininnholdet, lavt sukkerinnhold og nest mest rogn. Middels innhold av salt og mettet fett. Ser ut til å være det samme produktet som Matmesteren Kaviar. Karakter: Produsent: X-tra, Coop Kaviar original Nest mest omega-3, rogn og protein. For øvrig middels innhold av andre næringsstoffer. Karakter: Produsent: O. Kavli AS Kaviarmix Den sunneste kaviarmiksen og testens laveste sukkerinnhold. Lite mettet fett og middels på rogn og natrium. Ser ut til å være det samme produktet som X-tra Kaviarmiks. Karakter: Produsent: Northland, ICA Norge AS Kaviarmiks Den sunneste kaviarmiksen og testens laveste sukkerinnhold. Lite mettet fett og middels på rogn og natrium. Ser ut til å være det samme produktet som Northland Kaviarmix. Karakter: Produsent: X-tra, Coop Kaviarmix Produktet med mest omega-3 og minst rogn. Kommer dårlig ut på protein og mettet fett Karakter: Produsent: O. Kavli AS Kaviar Produktet med mest rogn og sukker og minst mettet fett. Middels saltinnhold. Karakter: Produsent: First Price, Unil AS Kaviar Produktet med mest salt, men bra innhold av rogn. Hevder seg ikke på øvrige næringsstoffer. Karakter: Produsent: Mills Kaviarmix Testtaper med det laveste proteininnholdet og lite rogn. Produsenten kunne dessverre ikke gi oss alle næringsverdiene til produktet, og vi har derfor ikke grunnlag for å gi produktet terningkast. Karakter: - Produsent: Mills
Les mer på Bramat.no:

Grovkarbo er et næringsrikt valg for barn
Kalorier i alkohol
Vitaminer «styrker» ikke immunforsvaret