FROSNE DRUER: Fryseprosessen konsentrerer sukkeret i druene og gjør dem egnet for å lage søte viner.
FROSNE DRUER: Fryseprosessen konsentrerer sukkeret i druene og gjør dem egnet for å lage søte viner.Vis mer

Hvis druene ikke fryser, blir ikke vinen god

Eiswein og andre dessertviner i ukas test.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her.

(Dagbladet): Dessertviner passer til søtsaker, mange oster og gåselever.

De aller billigste er det bare å styre unna.

De beste er dyre, men husk at det skal bare et lite glass til hver person.

  Tørke og frost Å produsere dessertvin handler om å fordele sukkermengden i druene - akkurat passe til å lage nok alkohol og tilstrekkelig restsødme for at vinen skal bli søt.

Ved å avbryte prosessen før alt sukkeret er omdannet til alkohol, får vi søte viner. Om druene ikke har tilstrekkelig sukker, blir resultatet alkoholsvake søtlige viner.

Fire klassiske metoder brukes for å få druer med nok restsukker til at vinen blir av det søte slaget.

FRA TYSKLAND: Karl Erbes Ürziger Würzgarten Riesling Eiswein 2010 er en herlig rik og tett dessertvin som får 91 poeng i testen.  Foto: Produsenten
FRA TYSKLAND: Karl Erbes Ürziger Würzgarten Riesling Eiswein 2010 er en herlig rik og tett dessertvin som får 91 poeng i testen. Foto: Produsenten Vis mer

Seint høstede druer, som tørker inn før de høstes, og druer som høstes etter at frostnettene har gjort sin nytte, får mye konsentrert sukker.

Dette er metoder som benyttes for å lage henholdsvis Trockenbeerenauslese og Eiswein.

Metoden gir friske, lyse og behagelige, søte viner som er ypperlige til fruktdesserter.

  Edelråte Druer som angripes av muggsoppen Botrytis cinerea, gir de klassiske vinene i Sauternes og Tokaji. Det er vanlig å bruke eikefat.

Da får vi viner som passer godt til tropiske frukter, kremdesserter, gåselever og enkelte blåmuggoster.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Soltørkede druer har vært brukt i flere årtusener for å lage sterk eller søt vin. Nå benyttes som regel tørkehus.

I Veneto lages recioto: Amarones søte søster.

  Forsterket Recioto blir preget av tørkingen, og noen ganger den noe høyere alkoholen. Vi får en vin hvor fruktigheten er høy, med behagelig mykhet og balansert alkohol.

FRA UNGARN: Royal Tokaji Aszu Blue Label 5 Puttonyos 2007 er en strålende dessertvin. Best i test!
FRA UNGARN: Royal Tokaji Aszu Blue Label 5 Puttonyos 2007 er en strålende dessertvin. Best i test! Vis mer

Bruk recioto til kompotter, nøtter og enkelte sjokoladedesserter.

Tilsetting av sprit til viner som portvin stopper gjæringen mens det fortsatt er mye restsukker.

Flere typer portvin er egnet til desserter basert på nøtter, mandler eller marengser.

Et glass årgangsportvin passer uansett alltid sammen med en god bok og fyr på peisen.

I dagens test tar vi for oss viner som ikke er forsterket. Vi kommer tilbake med en test av portvin før jul.

  Vin og dessert Å kombinere vin og dessert kan gjøres vanskelig og detaljert, eller det kan gjøres ved å følge noen ganske alminnelige regler.

• Vinen skal være like søt som desserten.

• Lyse, friske desserter passer best med lyse, friske viner.

• Mørke, rike desserter passer best med mørke, rike viner.

Ved å følge disse vil du treffe bedre enn de fleste!

Test av dessertviner • SØTE VINER
Royal Tokaji Aszu Blue Label 5 Puttonyos 2007, Ungarn, Tokaj
Varenr: 3140304 (BU) Poeng: 91 Pris: 158/0,5 liter Sødme: 4
Aroma: Herlig frisk, med aprikos og ferskenkarakter. Nøtter, epler og mango.
Smak: Meget rik og flott sødme. Støttes opp av herlig frisk frukt med god struktur.
Konklusjon: En strålende dessertvin som har det sauternes ofte mangler: Bra syre.
Passer til: Kaker med bruk av nedlagt frukt, helst tropisk.

Karl Erbes Ürziger Würzgarten Riesling Eiswein 2010, Tyskland, Mosel
Varenr: 9476402 (BU) Poeng: 91 Pris: 379,90/0,375 Sødme: 5
Aroma: Rik og tett. Aromatisk og delikat framføring.
Smak: Det feiteste du kan tenke deg - med massevis av frukt og sukker, med en stålsyre som trenger igjennom. Herlig!
Konklusjon: Med over 300 gram sukker og hele 17 gram syre. Dette gir en balanse som 6% alkohol bare leker med og gir deg vinger.
Passer til: En halvflaske er nok til 15 venner på middag, før desserten og gjerne etter en Barolo fra Wongraven.

Ch. Doisy-Védrines 2006, Frankrike, Bordeaux, Sauternes
Varenr: 8057302 (B) Poeng: 90 Pris: 179,90/0,375 Sødme: 4
Aroma: Klassisk rik sauternesaroma, med fersken, honning, vanilje og aprikossyltetøy.
Smak: Herlig frisk og fet stil. Bra syre og lett preg av fat i avslutningen, sammen med massevis av frukt.
Konklusjon: Aldeles strålende klassisk sauternes. Helflaske av 2001-årgangen koster 3,5 ganger så mye.
Passer til: Godt både til aperitif og til desserter, bær med krem.

   Fleur Du Cap Noble Late Harvest 2009/2010, Sør-Afrika
Varenr: 8052102 (BU) Poeng: 85 Pris: 139,90/0,375 Sødme: 5
Aroma: Mektig aroma av honning og tropisk frukt, med mango og ananas, som dominerer.
Smak: Ekstremt søt og fyldig, med fet rik konsistens som sitter bra, men noe lav syre.
Konklusjon: Søthetsfølelsen er helt på topp, med fantastisk sødme som gir markedets beste kroneverdi per gram sødme.
Passer til: Dine søteste og mektigste desserter, gjerne med tropisk frukt.

FRA FRANKRIKE: Ch. Doisy-Védrines 2006 er en flott klassisk sauternes. Foto: Produsenten
FRA FRANKRIKE: Ch. Doisy-Védrines 2006 er en flott klassisk sauternes. Foto: Produsenten Vis mer

  Ch. du Levant 2009, Frankrike, Bordeaux, Sauternes
Varenr: 4886902 (BU) Poeng: 85 Pris: 135/0,375 Sødme: 4
Aroma: Aprikoser og fersken, med appelsin og mandarin. Lett fatpreg som gir snev av kokos.
Smak: Frisk og syrlig, med god frukt og ren stil, som sitter lenge.
Konklusjon: En meget bra sauternes. På halvflaske til en fordelaktig pris.
Passer til: Vaniljekrem med lett syrlige frukter.

Ch. Bellevue 2008, Frankrike, sørvest, Monbazillac
Varenr: 2092401 (B) Poeng: 83 Pris: 154,90 Sødme: 3
Aroma: Flott, lett preg, med floral undertone og lett eiket preg. Umodne aprikoser og snev av fersken.
Smak: Lett fet stil med okay syrlighet og frukt. Sitter helt greit igjennom hele smakskurven, men lite spennende.
Konklusjon: Meget bra pris for helflaske. Når 2009 kommer kan vi forvente mer.
Passer til: Frukt og lette kaker.

  Marcarini Moscato d'Asti 2010, Italia, Piemonte, Asti
Varenr: 5872801 (B) Poeng: 82 Pris: 119,90 Sødme: 3
Aroma: Floral og herlig frisk tone av epler og pærer, gjerne nedlagt sammen med innslag av sitrus.
Smak: Herlig frisk og delikat med god fylde. Sødme og frisk avslutning.
Konklusjon: Mange 2010 Moscato d'Asti-viner er nå for gamle. Denne er fortsatt fersk.
Passer til: Panettone, italiensk julekake, om du ikke vil ha spumante.

Arzimo Passito 2008, Italia, Veneto
Varenr: 2092802 (BU) Poeng: 80 Pris: 173,90/0,5 liter Sødme: 3
Aroma: Fruktig og rik, med nøtter, mandel og preg av bitre skallfrukter.
Smak: Fin sødme. En anelse oksidert frukt, med rikt preg av moden aprikos og syrlig mandarin.
Konklusjon: Helt greit. Fin fylde, men den har vært ferskere.
Passer til: Marengskaker.

  Viña Sutil Late Harvest 2009, Chile, Rapel Valley, Colchagua
Varenr: 8002602 (B) Poeng: 75 Pris: 89,90/0,375 Sødme: 4
Aroma: Eiket karakter, blandet med syrlig frukt. Preg av aprikoser og tørkede blomster.
Smak: Syrlig frisk og tett feit stil. Fyldig, noe sliten avslutning.
Konklusjon: Har satt pris på dette før, men nå er den moden!
Passer til: Kjøp en annen vin.

• RØD SØT VIN
  Re Teodorico Recioto della Valpolicella 2004, Montresor, Italia, Veneto
Varenr: 5791402 (BU) Poeng: 88 Pris: 309,90/0,50 Sødme: 3
Aroma: Intens søt, rødlig aroma preget av de mørkeste kirsebær med innslag av blåbærsyltetøy.
Smak: Rik, intens søt inngang, men syre og lett tanninbitt tiltar og gir en balansert avslutning.
Konklusjon: En meget god Recioto, men den kan ikke forsvare 309 kr for 50 cl. Altfor høyt priset!
Passer til: Desserter med bruk av sjokolade og fett. Fondant er topp.

FRA ITALIA: Marcarini Moscato d 'Asti 2010 er frisk og delikat. Foto: Produsenten
FRA ITALIA: Marcarini Moscato d 'Asti 2010 er frisk og delikat. Foto: Produsenten Vis mer

• SØT MUSSERENDE RØDVIN
Fontanafredda Brachetto d'Acqui 2010
Varenr: 4931201 (BU) Poeng: 82 Pris: 149,90 Sødme: 3
Aroma: Modne jordbær, med innslag av skog og bringebær, samt lett jordlig preg.
Smak: Frisk og god sødme, med herlig touch av lett tørrhet. Frisk, søt avslutning.
Konklusjon: Egentlig bare flott til bærdesserter eller etter din mest tanninrike vin.
Passer til: Bærtur.