NYE SMAKER: Vi har verdens beste reker, men spiser dem på samme måte hver gang. Prøv å legge rekene i gryta med krydder neste gang. Foto:METTE RANDEM
NYE SMAKER: Vi har verdens beste reker, men spiser dem på samme måte hver gang. Prøv å legge rekene i gryta med krydder neste gang. Foto:METTE RANDEMVis mer

Hvis du bare spiser reker på én måte, må du skjerpe deg

Viestad har lært av portugiserne.

• Flere matsaker på db.no/mat

Hvor mange ganger har du spist reker i sommer?

Den gangen i hagen eller på verandaen, en gang på piknik, så var det alle gangene på hytta, på brygge-kanten, og nede ved kaia akkurat i det reketråleren kom inn.

Er du som de fleste matglade nordmenn, har du feiret den elendige norske sommeren med det uimotstridelige faktum at vi har de beste rekene i verden.

Gamle spor Men hvor mange forskjellige måter har du tilberedt rekene?

Og er du som de fleste nordmenn, har du spist dem på samme måte hver eneste gang.

Det vil si at du ikke har tilberedt dem, men kjøpt dem ferdig kokt, pillet dem og servert dem med loff og majones - eller til nød som noe du drysser over et stykke fisk eller pastarett i siste liten.

En slik delikatesse, og så finnes det bare én ting å gjøre med dem? Da er det enten noe i veien med rekene - som gjør dem uegnet til matlaging - eller med oss.

Latskap? Galskap!

Lær av Portugal I Portugal har de omtrent de samme rekene som oss. Men der har de flere titalls måter å tilberede dem på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det er der jeg henter inspirasjon når jeg en dag finner rå reker i fiskedisken.

Rekene er blekrosa og nydelige. Rett fra båten, lover fiskehandleren.

De er best når man sjokker dem og spiser dem rykende varme, med masse brød, masse smør, masse smak.

Jeg beslutter meg for å steke dem ved bordet, så jeg varmer en ildfast form i ovnen. Når den er riktig, riktig varm, tar jeg den ut og setter på bordet.

En klunk smør freser i formen, sammen med hvitløk, paprika og chili, så har jeg rekene oppi.

Og etter en siste svømmetur i denne boblende smørblandingen, er de klare til å spises.

Det smaker smør, hvitløk, paprika og chili.

Samtidig smaker det mer reker enn noen av sommerens late rekemåltider.