Hvis du noen gang har lurt: Dette er smaken av paradis

En blanding av indisk, kinesisk, kajunsk, britisk og fransk

• Flere reisesaker på db.no/reise

MAURITIUS (Magasinet Reiselyst): Den lille øya Mauritius i Det indiske hav er et billedvakkert paradis der en multikulturell befolkning lever i harmoni, på tvers av bakgrunn og religion.

SIMPELT: Tilbake til det ekte og enkle på hotellet Zilwa Attitude, som egentlig er ganske så luksuriøst. Foto: RONNY FRIMANN
DET EKTE PARADIS: Det var forfatteren Mark Twain som først skrev at Gud måtte ha skapt Paradis i Mauritius' bilde, et ordtak som nå ofe benyttes i omtalen av den vakre øya. Foto: RONNY FRIMANN
MUSIKALSK POTPURRI: Også rytmene gjenspeiler befolkningens blandede bakgrunn - her spilles en god blanding av calypso og gladpop med hawaiiskjorter og karibisk stemning. Foto: RONNY FRIMANN
BILLIG LUKSUS: Mauritius er kjent for å være en bryllupsdestinasjon med mange luksuriøse resorter, men Zilwa Attitude er et billig luksusalternativ. Foto: RONNY FRIMANN
VELBEKOMME: Kokk Satyam Mayput (25) serverer tradisjonell mauritisk mat - en karri av kylling og scampi. Foto: RONNY FRIMANN
VELBEKOMME: Kokk Satyam Mayput (25) serverer tradisjonell mauritisk mat - en karri av kylling og scampi. Foto: RONNY FRIMANN
KOKKEKURS: Hemmeligheten med en god karri er rekkefølgen ingrediensene puttes i panna, og selvfølgelig hva du putter i den. Kokk Satyam Mayput (25) viser vei. Foto: RONNY FRIMANN
KOKKEKURS: Hemmeligheten med en god karri er rekkefølgen ingrediensene puttes i panna, og selvfølgelig hva du putter i den. Kokk Satyam Mayput (25) viser vei. Foto: RONNY FRIMANN
UTSEENDET TELLER: Presentasjon er viktig, og bare et enkelt blad koriander på risen gjør underverker. Foto: TORILD MOLAND
FARGERIK: Maten på Mauritius passer omgivelsene - frodig og fargerik. Alt du trenger til en god karri er kylling, scampi, karripasta og noen grønnsaker. Foto: TORILD MOLAND
FARGERIK: Maten på Mauritius passer omgivelsene - frodig og fargerik. Alt du trenger til en god karri er kylling, scampi, karripasta og noen grønnsaker. Foto: TORILD MOLAND
VARM VELKOMST: Visst er Mauritius et av verdens vakreste land, men det er folket som gjør at du får lyst til å komme tilbake. Foto: TORILD MOLAND
KARRIPASTA: Ferdig mikset karripasta, i tørr og våt versjon. Foto: TORILD MOLAND
KLAR, FERDIG, SPIS: Kyllingkarri med scampi og koriander. Foto: TORILD MOLAND
BØLJAN BLÅ: Mauritius har 160 kilomter solgule strender og hav på alle kanter. Foto: TORILD MOLAND

Her er etterkommere av britiske, franske og nederlandske koloniherrer, indiske arbeidere, kinesiske handelsmenn og afrikanske innvandrere - en miks som også gjenspeiles i øyas kjøkken.

Resultatet er en en rekke karrier, stekte grønnsaker og sjømat, grillet kjøtt med sauser, samt dumplinger, noodles, samosas og biryanis.

FARGERIK: Maten på Mauritius passer omgivelsene - frodig og fargerik. Alt du trenger til en god karri er kylling, scampi, karripasta og noen grønnsaker. Foto: TORILD MOLAND
FARGERIK: Maten på Mauritius passer omgivelsene - frodig og fargerik. Alt du trenger til en god karri er kylling, scampi, karripasta og noen grønnsaker. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

- Men det aller mest typiske, det er karrier. Vi bruker veldig mye karripasta, sier kokken Satyam Mayput (25) ved hotellet Zilwa Attitude nord på den mandelformede øya.
 
Han har forbarmet seg over oss en dag og skal lære oss å lage nettopp karrier.

Så mens sola steiker på stranda og andre badegjester kaster seg i Det indiske hav for en avkjølende dukkert, står vi inne i et varmt kjøkken og kutter ingredienser til en tradisjonell karri med kylling og scampi.

Frodig klima På en øy omgitt av 160 kilometer med strender og det reneste, frodigste hav, sier det seg selv at sjømat er en viktig bestand i kjøkkenet.

BILLIG LUKSUS: Mauritius er kjent for å være en bryllupsdestinasjon med mange luksuriøse resorter, men Zilwa Attitude er et billig luksusalternativ. Foto: RONNY FRIMANN
BILLIG LUKSUS: Mauritius er kjent for å være en bryllupsdestinasjon med mange luksuriøse resorter, men Zilwa Attitude er et billig luksusalternativ. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

I dag representert ved en håndfull scampi, blandet med kylling og jordens frukter. Den viktigste ingrediensen er karripastaen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Karripastaen kjøper de fleste i ferdige poser på butikken. Men det kan du jo ikke gjøre i alle land, og pastaen er enkel å lage, mener Satyam.

VELBEKOMME: Kokk Satyam Mayput (25) serverer tradisjonell mauritisk mat - en karri av kylling og scampi. Foto: RONNY FRIMANN
VELBEKOMME: Kokk Satyam Mayput (25) serverer tradisjonell mauritisk mat - en karri av kylling og scampi. Foto: RONNY FRIMANN Vis mer

Karripastaen består av en most miks av urter som vokser villig i det frodige klimaet: Spisskummen, gurkemeie, kanel, korianderfrø, sennepsfrø og ikke minst karriblader.

Det er bare å putte dem i en kjøkkenmaskin eller morter og blande, gjerne med litt vann, og pastaen er klar.

Det meste gror villig på denne frodige øya: Mauritius har et temperert klima hele året, som også er det perfekte klima for dyrking av te og sukker - kolonimaktenes smakfulle gull.

Te, sukker og handel Da britene overtok etter franskmennene i 1810, satset de på teplantasjer. Flere av dem er operative i dag, og kan besøkes på «teruten» - La Route du Thé.

Bois Cheri var den første og åpnet allerede i 1892, her får man både omvisning inne i fabrikken og en deilig runde tesmaking til slutt.

Sukker har også vært viktig for Mauritius, og sukkerets historie er uløselig knyttet til slavehandel og innvandring, noe Sukkermuseet rett utenfor Grand Baie i nord gir et godt innblikk i.

Om du samtidig tar en tur innom det fargerike markedet i hovedstaden Port Louis, med et virrvar av afrikanske treskjæringer, indiske sarier og billig elektronikk fra Kina, begynner brikkene å falle på plass.

Sterk og varm øy Våre egne brikker begynner å falle ned i woken - en etter en:

Hvitløk, løk, kylling og krydder. Frese litt, og putte oppi scampi. Deretter er det krydder, tomatbiter og litt koriander, og vips - er karrien ferdig.

Det tok kortere tid enn å koke risen som serveres ved siden av.

Retten er sterk og varm, akkurat som øya selv, og skylles best ned men en lokal øl eller en god kopp te.